Deși pare greu de crezut există țări unde poți fi condamnat penal nu doar pentru fapte grave precum omorul sau agresiunea, ci și pentru lucruri aparent banale, precum neplimbarea patrupedului, nerespectarea unui ordin de prezență la școală sau, mai controversat, oferirea unui biberon unei mame care nu poate alăpta.
Potrivit unui raport citat de BBC în India există peste 7.000 de infracțiuni prevăzute în 370 de legi federale – dintre care 301 pot fi pedepsite cu moartea.
Un nou raport realizat de Vidhi Centre for Legal Policy din Delhi cartografiază pentru prima dată complexa rețea legislativă penală din India. Din cele 882 de legi federale în vigoare, 370 includ sancțiuni penale, cumulând 7.305 fapte și omisiuni incriminate.
„Închisoarea este pedeapsa standard în India – 73% dintre infracțiuni se pedepsesc cu detenție între o zi și 20 de ani”, susține raportul.
Printre faptele considerate infracțiuni se numără – legarea unei capre pe o stradă publică, repararea unui robinet fără licență, nedezvăluirea numelui proprietarului unei clădiri, joaca neglijentă cu un zmeu, lăsarea porcilor să se plimbe liberi, deranjarea unui animal dintr-o grădină zoologică (pedepsită cu 6 luni de închisoare), sau neplimbarea câinelui (amendă de până la 100 de rupii și 3 luni de închisoare).
Un caz aparte este cel al promovării biberonului sau formulei pentru sugari. În India aceasta constituie o infracțiune care se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare și o amendă de 5.000 de rupii. Legea a fost adoptată pentru a limita marketingul agresiv al companiilor din industria alimentației infantile, însă se aplică și persoanelor fizice, stârnind critici.
Mai mult, în India poți fi condamnat la moarte chiar și pentru fapte non-violente. Șocant este și faptul că, în afară de omor sau trădare, pedeapsa capitală poate fi aplicată pentru deteriorarea unei conducte de gaze sau petrol, de exemplu, pentru neatenția unei santinele aflate în post sau pentru acte considerate a fi atentate la securitatea națională.
India are, în total, 301 infracțiuni care pot fi sancționate cu moartea.
Specialiștii avertizează că această „supracriminalizare” creează un sistem vulnerabil la abuzuri. Naveed Mehmood Ahmad, coautor al studiului, afirmă că multe dintre aceste legi „nu sunt aplicate cu strictețe, dar creează un teren fertil pentru corupție și abuz de putere”.
Totodată, raportul subliniază discrepanțele uriașe din sistem: revoltarea se pedepsește cu 2 ani de închisoare, în timp ce o raportare falsă a unei nașteri poate atrage 3 ani. Alte fapte, precum practicarea homeopatiei fără licență, trecerea pe roșu și munca forțată sunt pedepsite, în mod paradoxal, cu aceeași sentință: un an de închisoare.