„Teroristul s-a prezentat. Era neobișnuit de calm”. Ostaticii lui Amedy Coulibaly povestesc cele patru ore de coșmar

Teroristul s-a prezentat. Era neobișnuit de calm. Ostaticii lui Amedy Coulibaly povestesc cele patru ore de coșmar
Publicat: 11/01/2015, 13:34
Actualizat: 12/01/2015, 01:54

Amedy Coulibaly, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis vineri în asaltul forțelor franceze asupra magazinului evreiesc din Paris, unde ținea ostatici. El a omorât patru persoane în acest magazin, după ce joi a împușcat mortal o polițistă la Montrouge.

Marie a povestit că unul dintre ostatici a încercat să-i ia o armă lui Coulibaly. „El a replicat trăgându-i un glonț în cap”. Atacatorul le-a spus ostaticilor să stea jos, în timp ce în dreapta lor se aflau două cadavre. „În geanta mea se află explozibil. Nu îmi este teamă să mor”, a adăugat el, potrivit femeii citate de France TV.

Un angajat al magazinului evreiesc Hyper Cacher a relatat că a reușit să scape printr-o ieșire pentru situații de urgență și le-a dat polițiștilor cheia de la cortina de fier a magazinului, pentru a o deschide în momentul asaltului.

Un alt bărbat, Mickael B., se afla cu fiul său în magazin când a început atacul și a încercat să se ascundă cu alte persoane într-una dintre cele două camere frigorifice, dar a fost somat de Coulibaly să iasă. „Teroristul s-a prezentat. Era neobișnuit de calm. ‘Sunt Amedy Coulibaly, malian și musulman. Fac parte din Statul Islamic’.”, a povestit Mickael B.

„Apoi mi-a cerut să sun la presă, ceea ce am făcut. El a vorbit la BFMTV”, a adăugat fostul ostatic, care a reușit să comunice cu poliția în tot acest timp prin intermediul telefonului său mobil. „Teroristul se pregătea evident să moară. Spunea că aceasta este recompensa lui. Dintr-o dată a început să se roage. Mobilul meu era deschis, polițiștii l-au auzit. Ei au profitat de acest moment pentru a lansa asaltul. Câteva clipe mai târziu, cortina magazinului s-a ridicat. Am înțeles că era începutul asaltului și ne-am aruncat la pământ”, a precizat el.

Pe tot parcursul luării de ostatici, Coulibaly a încercat să se justifice în fața victimelor sale, pe care le acuză că nu îi sprijină pe musulmani și că își susțin guvernul prin taxele plătite. Postul de radio RTL a sunat la magazinul evreiesc și atacatorul a răspuns, dar nu a vrut să vorbească. El nu a închis însă telefonul bine, astfel că jurnaliștii au reușit să surprindă conversația dintre atacator și ostatici.

„De fiecare dată, ei încearcă să lase impresia că musulmanii sunt teroriști. Eu sunt născut în Franța. Dacă nu ar fi atacat în alte părți, nu aș fi aici”, le spunea el ostaticilor, precizând că acțiunea sa este o răzbunare împotriva statului sirian, dar și a coaliției occidentale din Mali, Irak sau Afganistan. „Mă gândesc la oamenii lui Bashar al-Assad în Siria. Ei torturau oameni (…). Nu s-a intervenit ani de zile (…), apoi bombardiere, coaliție de 50.000 de țări (…) Trebuie să înceteze să mai atace Statul Islamic, să înceteze să ne dezbrace femeile (de vălul islamic-n.r.), să înceteze să ne mai aresteze frații pentru nimic”, mai afirma acesta.

„Voi ați ales Guvernul și Guvernul vostru nu v-a ascuns niciodată că va merge la război în Mali sau în alte părți. Asta în primul rând. În al doilea rând, voi îi finanțați. Voi plătiți taxe și sunteți de acord”, le-a reproșat Coulibaly cetățenilor. „Suntem obligați”, i-a spus un ostatic, dar el i-a răspuns imediat: „Nu sunteți obligați, eu nu plătesc impozite”. Dar ostaticul continuă: „Când plătesc impozite o fac pentru drumuri, școli. Plătim impozite dar nu facem rău nimănui”.

Atacatorul le spune apoi ostaticilor să organizeze manifestații pentru a cere ca musulmanii să fie lăsați în pace, așa cum s-au unit pentru Charlie Hebdo sau pentru alegerile prezidențiale. „Lăsați musulmanii în pace și noi vă vom lăsa în pace (…). Dacă se ating de copiii noștri, de femeile noastre, de combatanții noștri, noi îi atacăm pe cei care luptă împotriva noastră”, adaugă Coulibaly, care îl citează pe Osama ben Laden, ghidul său: „Nu veți gusta niciodată pacea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii