Trump anunță noi sancțiuni împotriva Iranului și amenință cu retragerea din Acordul nuclear. Reacții din partea UE și Rusiei

Trump anunță noi sancțiuni împotriva Iranului și amenință cu retragerea din Acordul nuclear. Reacții din partea UE și Rusiei
Publicat: 14/10/2017, 09:00
Actualizat: 25/03/2019, 23:28

„Nu putem și nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susținerea în continuare de către Iran a terorismului, desfășurarea activităților nucleare”, a declarat Donald Trump.

Președintele SUA a anunțat că va sesiza Congresul și se va consulta cu aliații pentru remedierea „lacunelor” Acordului nuclear din 2015, „astfel încât Iranul să nu poată amenința lumea cu arme nucleare”.

„Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricționarea activităților nucleare”, a declarat Donald Trump, avertizând că Acordul cu Teheranul va fi evaluat în mod constant, iar Statele Unite „se vor putea retrage oricând”.

Donald Trump a reiterat că el consideră Acordul atomic cu Iranul drept „unul dintre cele mai proaste tratate” semnate de Statele Unite, subliniind că Iranul a încălcat „de multe ori” termenii documentului.

Președintele SUA a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susținere organizațiilor teroriste din Orientul Mijlociu și nu permite inspecții la unele instalații atomice. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va bloca „toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare”. „Regimul fanatic” de la Teheran „nu respectă spiritul controversatului Acord nuclear”, deși beneficiază de atenuarea sancțiunilor.

„Noua strategie” a Statelor Unite în cazul Iranului se va axa pe contracararea „acțiunilor destabilizatoare” din Orientul Mijlociu și a „activităților de susținere a terorismului”, pe „blocarea programului balistic” și pe „sancționarea Gardienilor Revoluției”, a spus Donald Trump, acuzând regimul de la Teheran că oferă susținere Administrației Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Situația oferă Congresului trei opțiuni în privința Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, susținut de Uniunea Europeană, de Rusia și de China. Congresul va putea merge în următoarele direcții:
– ar putea lăsa Acordul nuclear în forma actuală;
– ar putea reintroduce sancțiunile, cu riscul anulării Acordului atomic de către Teheran;
– ar putea cere modificarea Tratatului, impunând condiții suplimentare.

Federica Mogherini: UE susține Acordul nuclear cu Iranul, instituit de ONU

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a declarat vineri seară că Acordul nuclear cu Iranul nu a fost încălcat, subliniind că nu poate fi anulat unilateral de nicio țară, deoarece este instituit de ONU.

„Acordul nuclear cu Iranul este foarte solid și nu au existat încălcări”, a declarat Federica Mogherini.

„Acordul nu poate fi anulat de niciun președinte din lume, întrucât este stabilit printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU, a subliniat Federica Mogherini.

Rusia regretă poziția lui Donald Trump

Administrația Vladimir Putin a exprimat regret că președintele SUA, Donald Trump, a decis să nu confirme respectarea de către Iran a Acordului nuclear, îndemnând toate părțile să păstreze Tratatul internațional.

„Regretăm decizia președintelui SUA de a nu certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenției Sputnik.

„Rusia menține angajamentul față de Acordul nuclear, este interesată să îl păstreze și va continua îndeplinirea obligațiilor asumate. Îndemnăm toți participanții să procedeze la fel”, subliniază Ministerul rus de Externe.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Președintele SUA, Donald Trump, și Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat Acordul nuclear drept o „rușine pentru Statele Unite”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii