Un documentar despre viața romilor din Lausanne rulează în cinematografele din Elveția

Un documentar despre viața romilor din Lausanne rulează în cinematografele din Elveția
Publicat: 18/03/2015, 14:12
Actualizat: 11/04/2019, 05:33

În acest documentar de 86 de minute, două elvețiene, Janine Waeber și Carole Pirker, au luat pulsul relațiilor dintre un oraș și romii care locuiesc acolo, veniți în principal din țări est-europene, inclusiv România. „Noi vorbim despre Lausanne, dar toate orașele din Europa au fost vizate de sosirea cerșetorilor romi. Ceea ce ne-a frapat este importanța polemicii în timp ce, de fapt, sunt 40, 60 sau poate 100 de cerșetori care au venit într-un oraș cu 140.000 de locuitori”, afirmă Carole Pirker, citată de RTS, în pagina electronică.

Mai mult sociologic decât cultural, documentarul filmat timp de doi ani și jumătate are o temă centrală politică. De la lansarea unei inițiative privind interzicerea cerșetoriei în centrul orașului, descoperim implicațiile unora dintre reglementări pentru viețile romilor.

„Filmările au durat aproape trei ani”, detaliază Carole Pirker, citată de 24heures.ch. „Ele au început odată cu strângerea de semnături pentru inițiativa municipală împotriva cerșetoriei a PLR, a continuat până la punerea în aplicare a contraproiectului și prezintă repercusiunile asupra cerșetorilor romi”, explică ea. Subiectul este arzător și terenul minat, așa cum arată dezbaterile aprinse – care nu au încetat pentru că inițiativa, cantonală de această dată, a UDC așteaptă aprobarea populației.

În centrul dezbaterilor care au agitat lumea politică, dar și opinia publică, se află presupusele rețele mafiote care ar controla romii. „O anchetă a poliției din Lausanne și o alta, universitară, au susținut totuși că aceste rețele mafiote nu există la Lausanne”, afirmă Janine Waeber. Experiența noastră conduce la aceeași concluzie. Noi ne-am confruntat mai degrabă cu situații de supraviețuire, cu oameni care au vize valabile doar trei luni. „A fost o instrumentalizare politică”, susține și Carole Pirker.

„Prejudecățile, legendele urbane, sunt actori invizibili în film”, comentează Pirker. Romii sunt suspectați mereu că sunt mafioți sau că ar mima sărăcia. Ocupându-se, de exemplu, de distrugerea de către municipalitate a unui adăpost improvizat folosit de o familie, documentarul prezintă întâlnirea dintre două lumi: cea oficială, a funcționarilor, și cealaltă, a romilor.

Secvențele cele mai grăitoare sunt însă cele care îl urmăresc pe sergentul Gilbert Glassey, mediatorul poliției. „El este între ciocan și nicovală. Înțelege, dar are și ordine de respectat”, explică Waeber. „Din ce spun ei, aici este Eldorado”, susține sergentul. Un rom îl aprobă. „Credeți că dacă am fi putut trăi mai bine în România, am mai fi venit aici, pentru a trăi în astfel de condiții?”, întreabă el.

Acest documentar apare după ce televiziunile din Marea Britanie și Spania au difuzat recent mai multe reportaje pe tema imigranților. Un documentar în trei episoade difuzat în februarie de postul de televiziune Channel 4 și intitulat „The Romanians Are Coming” a generat protestele comunității de români din Marea Britanie, nemulțumită de modul de abordare părtinitor al acestuia, care s-a concentrat doar pe aspectele negative. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituțiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Londra.

Tot în Marea Britanie, BBC a difuzat un reportaj care prezintă poveștile de viață ale unor imigranți români sau polonezi, ilustrând cele două fețe ale imigrației în Marea Britanie – pe de o parte tineri calificați veniți în căutarea unui loc de muncă, pe de altă parte oameni care dorm pe străzi în condiții precare.

Postul public de televiziună spaniol TVE a difuzat, la începutul lunii, un reportaj realizat în România și intitulat „Următoarea oprire: București” despre emigranții români întorși în țară.

Pe de altă parte, poliția italiană investighează incendierea unor mașini cu numere de înmatriculare românești la Roma drept un act cu caracter xenofob.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York