Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a crea un fond special pentru apărare, pe fondul preocupărilor privind politicile SUA

Uniunea Europeană examinează posibilitatea de a crea un fond special pentru apărare, pe fondul preocupărilor privind politicile SUA
Publicat: 28/11/2023, 07:30

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a crea un fond comunitar special pentru consolidarea apărării, iar inițiativa ar putea fi discutată la summitul Consiliului European programat în decembrie, pe fondul temerilor referitoare la riscul reducerii de către Statele Unite a angajamentelor de apărare în cadrul NATO dacă Donald Trump obține un nou mandat de președinte.

Liderii statelor europene și ai instituțiilor comunitare sunt preocupați de modificările care ar putea apărea dacă Donald Trump obține în noiembrie 2024 un nou mandat de președinte al SUA. Potrivit sondajelor de opinie, Trump rămâne foarte popular, în pofida anchetelor care îl vizează. Dacă Trump ajunge din nou la putere, Washingtonul ar putea modifica, în primul rând, abordarea față de Ucraina, reducând sprijinul militar masiv acordat Kievului pentru respingerea invaziei militare ruse.

Liderii europeni se tem că Donald Trump ar putea reconfigura Alianța Nord-Atlantică, reducând angajamentele de securitate pentru Europa. În primul mandat, Trump a criticat constant națiunile europene, în principal Germania și Franța, din cauza contribuțiilor bugetare reduse alocate programelor comune de apărare în cadrul NATO.

Pe fondul preocupărilor, liderii statelor Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare au inițiat discuții discrete privind crearea unui fond comunitar special destinat programelor de apărare. Sistemul ar urma să fie conceput după modelul fondului de relansare Viitoarea Generație UE, ceea ce ar permite intensificarea programelor de apărare la nivelul Uniunii Europene, afirmă, sub protecția anonimatului, oficiali UE citați de publicația germană Handelsblatt.

Kaja Kallas, premierul Estoniei, a propus ca inițiativa creării unui fond special de apărare în valoare de miliarde de euro să fie discutată la următorul summit al Consiliului European, programat în decembrie.

”Cu cât acționăm mai rapid, cu atât va fi mai bine”, a afirmat un diplomat european de rang înalt, sub protecția anonimatului.

Conform surselor citate, Germania a exprimat reticență privind inițiativa creării unui fond european pentru apărare.

Însă Germania și Franța au semnalat constant, în ultimii ani, necesitatea consolidării autonomiei strategice a Uniunii Europene, inclusiv prin suplimentarea capabilităților de apărare. Uniunea Europeană a semnalat constant că vrea intensificarea autonomiei strategice, subliniind însă că planurile militare rămân complementare cu cele ale Alianței Nord-Atlantice.

În ianuarie 2023, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat o nouă Declarație privind cooperarea UE-NATO în sensul intensificării și extinderii parteneriatului strategic. Relațiile dintre NATO și UE se bazează pe roluri ”complementare”, ”coerente” și ”reciproce” în susținerea păcii internaționale și a securității în spațiul euro-atlantic, potrivit documentelor oficiale. Dezvoltarea capabilităților europene de apărare este percepută în cadrul sarcinilor comune de securitate, iar statele NATO sunt îndemnate să mențină coerența și complementaritatea.

Foto: Profimedia

Citește și:

Europa achiziționează masiv motorină din India, provenind din petrol rusesc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?