Venezuela se pregătește de RĂZBOI. De ce amenință regimul Maduro că ar putea să invadeze o țară vecină

Venezuela se pregătește de RĂZBOI. De ce amenință regimul Maduro că ar putea să invadeze o țară vecină
Publicat: 06/12/2023, 19:33

Autoritățile din Venezuela anunță mobilizarea forțelor armate ale țării, dând clar de înțeles că o eventuală invadare a țării vecine, Guyana, este foarte posibilă.

Neînțelegerile dintre cele două țări sunt vechi, dar au devenit mai intense în ultimii ani, după ce, în largul coastelor Guyanei, au fost descoperite rezerve impresionante de petrol.

Venezuela susține că o regiune din Guyana vecină, Essequibo (Guayana Esequiba în limba spaniolă, n. red.), i-ar aparține de drept, idee respinsă categoric de autoritățile de la Georgetown, mai ales în contextul în care această regiune reprezintă aproximativ două treimi din teritoriul Guyanei.

Care este motivul disputei

Disputa datează din 1777, când Căpitania Generală a Venezuelei a inclus regiunea de 159.500 de kilometri pătrați într-o hartă a țării, în ciuda faptului că teritoriul nu a fost ocupat de Venezuela nici atunci când făcea parte din Imperiul Spaniol sau după independență. În 1899, Guyana Britanică a reușit să stabilească limite în cadrul Tribunalului Arbitral de la Paris într-un proces care a fost descris ca fiind trucat.

Venezuela nu a recunoscut niciodată că acest teritoriu nu i-ar aparține, iar ca urmare a descoperirii de hidrocarburi în largul Guyanei, regimul de la Caracas a decis să organizeze un referendum prin care să consulte populația cu privire la o eventuală „integrare” a Essequibo în Venezuela.

Numai că o astfel de „integrare” ar putea veni în urma unei invazii, deci ar fi o anexare, dat fiind că Guyana refuză categoric să accepte solicitările autorităților din Venezuela.

Referendumul a fost organizat duminică, iar 95% din alegători au fost de acord că Venezuela ar trebui să anexeze acest teritoriu.

Mulți specialiști pun sub semnul întrebării rezultatul referendumului, regimul de la Caracas nefiind neapărat cunoscut pentru corectitudinea proceselor electorale.

Venezuela anunță o lege specială în acest sens

Printr-o lege specială anunțată marți, regimul Maduro anunță că va crea o nouă provincie sau stat pe teritoriul țării, Guayana Esequiba.

„Vrem salvarea pașnică a Guayanei Esequiba. Guyana Esequiba a fost de facto ocupată de Imperiul Britanic și de moștenitorii săi, care au distrus zona”, a declarat Maduro, citat de El Pais.

Maduro vrea o naționalizare a rezervelor de petrol din regiune

Maduro a ordonat companiei petroliere de stat, PDVSA, să întocmească o hartă a explorării și exploatării resurselor din Essequibo și a ordonat Adunării Naționale (Parlamentului) să elaboreze o lege care interzice concesiunile petroliere acordate de Guyana în zona sa economică exclusivă.

Compania americană Exxon Mobile are o platformă maritimă în zonă.

„Le dăm trei luni companiilor care exploatează resurse acolo fără permisiunea Venezuelei să respecte această lege”, a transmis Maduro.

Președintele Venezuelei a cerut, de asemenea, Adunării Naționale, să creeze zone de protecție a mediului și parcuri naționale în teritoriu.

Autoritățile din Guyana, extrem de îngrijorate

Cum era de așteptat, autoritățile din Guyana sunt foarte îngrijorate de pretențiile teritoriale ale țării vecine.

Președintele țării, Mihamed Irfaan Ali, a tras nenumărate semnale de alarmă în legătură cu această situație, care ar putea duce chiar la un conflict militar în America de Sud.

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că președintele Maduro și guvernul Venezuelei se folosesc de situația lor politică internă pentru a crea o instabilitate în regiunea noastră, pentru a crea frică și teroare în inimile și mințile vecinilor lor”, a spus oficialul marți, într-un interviu acordat France 24.

Președintele a subliniat că ambele țări sunt implicate într-un proces aflat pe rolul Curții Internaționale de Justiție pe această temă, cu toate că Venezuela nu recunoaște autoritatea Curții în această dispută.

Mulți analiști spun, însă, că riscul unei intervenții militare din partea Venezuelei este minim, dată fiind situația catastrofală cu care se confruntă economia țării în ultimii ani.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Milionarul Cășuneanu a fost bătut după un scandal în „lumea bună”. “Fabulosul Costeluș” și-a primit...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. Unde și în ce condiții va avea...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A venit anunțul agenției care a distrus-o pe Halep: DECIZIA și motivarea hotărârii...
Recalcularea pensiilor. Cine trebuie să aducă documente în plus la dosar
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
O structură scufundată a fost descoperită în Grota Albastră din Italia