VIDEO | Un bărbat născut în Transilvania, care are și cetățenie ungară, condamnat la închisoare pentru terorism, a fost prins la o stână de oi. El era dispărut din martie

Publicat: 07/08/2022, 18:16

Un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi ungară, care era dat în urmărire după ce a fost comnat pentru fapte de terorism, a fost reținut în Ungaria.

Bărbatul, Sz. E. István, , în vârstă de 41 de ani, a fost membru al mișcării naționale radicale numită Hunnia, creată în 2007, de care au fost legate multe violențe comise în 2007 și 2008, conform kronikaonline.ro.

István Sz. E., originar din Transilvania, a fost condamnat în martie. În cadrul procesului, 15 dintre cei 17 inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi.

El a primit o condamnare la 15 ani de închisoare, pronunțată de Tribunalul din Budapesta, pentru săvârșirea unui act de terorist. Bărbatul a fugit și autoritățile nu l-au mai găsit pentru pune în executare condamnarea.

Lucra ca oier zilier

Bărbatul a fost reținut în Nograd, unde lucra ca zilier la o stână de oi, ca zilier, după cum au anunțat polițiștii ungari

„Pe 2 august 2022, anchetatorii de supraveghere ai KR NNI au reușit să localizeze locația bărbatului, iar apoi, având în vedere cazierul său penal și faptul că acesta reușise deja să evadeze de la poliție o dată în 2017, au sunat la Centrul de Prevenire a Terorii. (TEK) pentru a-l ajuta să-l prindă. Neștiind că poliția i-a identificat locul unde se afla, István Sz. E. lucra ca zilier în pășunea de oi dintr-o mică așezare din județul Nógrád când poliția l-a atacat. I-au găsit și mașina în apropiere, pe care o ascunsese într-un tufiș fără plăcuță de înmatriculare”, potrivit oamenilor legii.

După ce a fost reținut de unitatea de operațiuni TEK, polițiștii locali l-au arestat, a anunțat poliția ungară.

Potrivit presei din țara vecină, decizia tribunalului din martie nu era una definitivă.

Procesul în care a fost condamnat bărbatul prins a fost primul din Ungaria în care inculpații au fost acuzați că au săvârșit acte de terorism ca membri ai unei organizații.

Membrii au fost acuzați că au atacat proprietăți ale politicienilor liberali progresiști aflați atunci la guvernare și alte grupuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase