Acestea sunt tehnologiile moderne folosite pentru protejarea elefanților din Africa

Publicat: 20/09/2015, 17:48

În rezervația Samburu, situată în nordul Kenyei, inginerii de la Google, gigantul american din domeniul internetului, au început să realizeze hărți 3D, pe baza datelor transmise prin satelit, care le vor permite să urmărească deplasările prin savană ale unor turme de zeci de elefanți, cu ajutorul unor coliere de monitorizare.

Obiectivul acestui proiect este de a garanta securitatea acestor animale, pe termen scurt, și de a contribui, pe termen lung, la protejarea habitatului lor natural.

„Proiectul nostru reprezintă o inestimabilă bancă de informații”, spune Iain Douglas-Hamilton, directorul asociației ecologiste Save the Elephants, prezentând o hartă pe care pot fi văzute, aproape în timp real, pe un ecran uriaș, siluetele unor elefanți.

Într-o perioadă în care prețul fildeșului a ajuns la mai multe mii de dolari pe kilogram în Asia, organizațiile care militează pentru protejarea elefanților se tem că această specie ar putea să dispară complet din Africa pe parcursul unei singure generații.

Dar, o cooperare de 10 ani între egologiști și compania Google a făcut ca, în acest teritoriu din Kenya, braconajul să scadă.

„Reușita noastră reprezintă o «anomalie» pe continentul african, însă am traversat ochiul ciclonului și braconajul este în scădere, aici”, a spus Douglas-Hamilton.

„Putem să folosim tehnologia Google Earth pentru a înțelege tiparele de migrație și să le folosim pentru a asigura o protecție mai bună a elefanților”, a adăugat Farzana Khubchandani, director de marketing al filialei Google Kenya.

Fiecare elefant echipat cu un colier de monitorizare apare pe o hartă pe care au fost suprapuse tiparele de folosire a solurilor, o indicație prețioasă într-o epocă în care extinderea terenurilor arabile reduce spațiile sălbatice aflate la dispoziția animalelor.

Până în prezent, 85 de elefanți sunt urmăriți în acest fel, jumătate în nordul Kenyei, iar restul în Republica Democrată Congo, Africa de Sud și Zimbabwe.

Kenya încearcă să îi împiedice pe braconieri să îi ucidă pe ultimii ei elefanți – aproximativ 30.000 – și ultimii ei rinoceri – ale căror efective numără cel mult o mie de exemplare.

În rezervația Samburu, aflată la 300 de kilometri nord față de Nairobi, trăiesc circa 900 de elefanți. Dar conflictul dintre oameni și animale s-a agravat, deoarece cirezile de animale domestice au invadat rezervația, din cauza secetei din regiune.

Pe termen scurt, monitorizarea elefanților cu ajutorul acelor coliere ameliorează securitatea animalelor, însă proiectul are costuri ridicate: 8.000 de dolari pentru fiecare achiziționare de coliere, reglare și întreținere a acestora.

„Colierele pot să ne spună atunci când un animal nu se mai mișcă. Asta ne permite să acționăm foarte repede și să trimitem patrule”, a spus David Daballen, coordonatorul operațiunilor pe teren din cadrul organizației Save the Elephants.

„Pe termen lung, proiectul ne permite o planificare mai bună, pentru a crea culoare de trecere pentru animale”, în zonele amenințate de dezvoltarea comunităților umane, a adăugat Douglas-Hamilton.

În plus față de aceste hărți 3D, cercetătorii alcătuiesc și arbori genealogici ai familiilor de elefanți.

„Acesta este Flaubert, are 26 de ani”, spune Douglas-Hamilton, care conduce o familie de „artiști”, deoarece fiecare membru a primit un numele unei personalități culturale.

„Iată-i pe Rodin și pe Matisse, însă Gauguin a murit, din păcate”, a adăugat celebrul zoolog britanic, în vârstă de 73 de ani, care și-a petrecut aproape întreaga viață printre pahiderme și a denunțat „genocidul elefanților”.

El poate să îi identifice și să le spună pe nume fiecăruia dintre cei 23 de elefanți care se hrănesc de-a lungul Ewaso Ng’iro, un râu care străbate o suprafață de 165 de kilometri pătrați din rezervație.

Google a anunțat în această săptămână lansarea unui serviciu al Google Street View care permite cu un simplu clic observarea populațiilor de elefanți din rezervația Samburu.

Camere video, instalate pe mai multe autovehicule, au captat imagini la 360 de grade, pentru a alimenta baza de imagini și pentru a permite astfel vizite virtuale ale rezervației. Proiectul se dorește o manieră inedită de sensibilizare a internauților în legătură cu viitorul elefanților și de promovare a turismului.

Vechile metode de studiu rămân și ele valabile.

În centrul de cercetare din Samburu pot fi observate zeci de maxilare de elefanți, provenind de la exemplarele ucise de braconieri sau care au fost victime ale secetei. Oasele lor furnizează informații prețioase despre vârsta animalelor și despre cauzele morții lor.

Alte părți ale scheletelor permit o reconstituire a vieții lor.

„Aici este un glonț, iar acolo este un altul”, explică Daballen, ridicând un os alb, provenind din șoldul unui elefant. Ebony, femela de elefant din scheletul căreia provine acel os, nu a murit din împușcătura de la nivelul umărului, ci din cauza unui glonț primit în cap, în mai 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”