Acestea sunt țările și orașele lumii care au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată 

Acestea sunt țările și orașele lumii care au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată 
Publicat: 20/07/2022, 12:37
Actualizat: 20/07/2022, 12:38

Taberele pro și contra zonei crypto duc lupte acerbe în special în aceste perioade când piețele sunt roșii. Deși încă de la începuturile existenței BTC gurile rele au considerat că niciodată nu-și va mai reveni după fiecare scădere de preț, mereu a făcut-o, așa cum toate piețele financiare de altfel își revin și mai puternic după fiecare criză (cu o viteză mai mare sau mai mică, specifică fiecăreia).

Un lucru e drept, însă – există probleme la nivel global în ceea ce privește sistemele centralizate – taxe și comisioane foarte mari între țările care nu au acorduri financiare sau nu fac pur și simplu parte din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Sistemul descentralizat pare să fie o soluție la aceste probleme iar unele țări au adoptat Bitcoin ca mijloc de plată. 

Probleme cu sistemele bancare (sau centralizate) în lume 

Pe lângă taxele menționate mai sus, transferurile dintre continente iau extrem de mult timp, de la zile la luni, în funcție de bănci și de verificările făcute.

De asemenea, în țările subdezvoltate, băncile pot chiar reprezenta un risc financiar în sine, dacă țara respectivă nu impune reguli stricte băncilor. Fiind guvernate de o autoritate centrală, multe administrații sau consilii de management pot avea drept absolut asupra deciziilor iar în mâini greșite asta poate reprezenta un pericol.

Chiar și când sistemele financiare centralizate stau pe mâini bune, se pot confrunta cu un impediment al creșterii și scalabilității, cu gestionarea proceselor bancare sau cu securitatea sistemelor. 

Ce zone au adoptat BTC ca metodă de plată? 

Republica Central Africană a declarat Bitcoin monedă oficială legală de plată. Președintele țării este un mare fan al digitalizării, considerând că va ajuta mult țara să se dezvolte. Dacă teritoriile africane cu excepția celor nordice sunt destul de izolate de restul lumii, bunăstarea generală a populațiilor stă chiar în mâinile lor.

Când vine vorba de dezvoltare, tehnologia Blockchain poate ajuta în multe privințe – în Indonezia spre exemplu a adăugat valoare democrației locale după ce a fost utilizat ca mod oficial de votare la ultimele alegeri electorale din 2019. CAR a adoptat BTC în mod oficial în Aprilie 2022, fiind a doua țară din lume după El Salvador. 

Cu un an mai devreme, în Septembrie 2021, El Salvador adoptă Bitcoin din mai multe motive asemănătoare – dorința de a nu se mai baza atât de mult pe dolarul american și economia SUA, devenind mai independenți. La baza deciziei au mai stat reducerea costurilor de transfer internațional, atragerea fondurilor de investiții internaționale și chiar creșterea consumului public. Știrea de la acea vreme a creat un val de opinii negative din partea FMI și a altor experți economici, considerând că este o sinucidere economică având în vedere natura volatilă a criptomonedei. 

Pe lângă aceste două țări, există companii întregi și corporații serioase care acceptă plata cu Bitcoin de peste tot în lume – printre care Etsy, Microsoft sau Starbucks, pe lângă gigantul Tesla de care știm cu toții. Dacă este o necesitate pentru țările mai puțin dezvoltate, zonele bogate fac și ele parte din acest trend al dezvoltării tehnologice financiare, precum orașul Lugano din Elveția, unde putem merge în vacanță folosind majoritar cardul crypto.

De asemenea, moneda poate fi în mod oficial folosită și în marile orașe ale lumii precum Panama, San Francisco, New York dar și multe hub-uri crypto friendly din Europa, precum Praga, Lisabona sau Ljubljana. Diferența dintre aceste orașe și Lugano sau CAR este faptul că, comercianții nu sunt obligați să primească crypto per se – oamenii pot plăti cu un crypto card, iar un procesator de plată poate converti suma în moneda dorită. Așadar, aici BTC nu este chiar un registru oficial de plată, ca în primele exemple. 

Care au fost avantajele observate? 

Beneficiile economice s-au resimțit în Republica Central Africană, încă din Aprilie, oferind flexibilitate economică și opțiunea de transfer simplu și ușor între rezidenții CAR și cei din alte regiuni internaționale. Dacă majoritatea cetățenilor nu aveau acces la un cont bancar, adopția BTC a dus la incluziune financiară pentru multe persoane – care poate nu își permiteau înainte să plătească taxele bancare sau să-și deschidă cont nefiind eligibili din varii motive. De asemenea, a dus la crearea mai multor start-up-uri africane. 

În El Salvador, pe lângă creșterea incluziunii financiare a persoanelor de rând s-a observat și o creștere a turismului, atrăgând multe persoane curioase care au dorit să vadă cum funcționează acest sistem în zonă. Astfel a urcat și reputația generală a țării, de la un loc în mare parte evitat din cauza criminalității, la o mai mare încredere în rândul turiștilor străini. PIB-ul țării a crescut în anul adopției BTC cu 10.3% iar exporturile au crescut cu 13% în Ianuarie 2022. 

Bineînțeles că pot exista și dezavantaje, majoritatea populațiilor neînțelegând cum funcționează crypto. Avem nevoie de mai multă educație și unde este posibil chiar un control, deși limitat, pentru a ține în frâu eventualele probleme care pot apărea. Unii economiști consideră că o criptomonedă stabilă ar fi o opțiune mai bună. Dar până atunci, din ce în ce mai multe zone discută despre adopția oficială a Bitcoin ca mijloc de plată. 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani