Cum arată manipularea de piață? Cum ne dăm seama dacă piața este manipulată?

Cum arată manipularea de piață? Cum ne dăm seama dacă piața este manipulată?
Publicat: 08/11/2022, 18:24

Mișcările care au avut loc în piață în ultima perioadă au fost stresante și derutante pentru mulți dintre noi, reprezentând o perioadă propice pentru foarte mulți oameni din online să-și exprime părerile și convingerile mai mult sau mai puțin valide asupra pieței crypto, în special. Indiferent de experiența pe care o avem pe piețele financiare, este ușor să plecăm urechea la negativitate, hype exacerbat sau să nu vedem întreaga realitate a graficelor de preț. Piețele pot suferi uneori atacuri sau manipulări de piață, care pot fi conduse de persoane independente sau investitori instituționali și afectează în special traderii de zi cu zi.

Ce este manipularea de piață?

Manipularea de piață se referă la influențarea prețurilor din piață pentru a induce în eroare alți participanți la piață, pentru profit. Este o practică ilegală iar tehnic putem enumera aici declararea informațiilor incomplete sau false legate de active, schemele de pump and dump care sunt faimoase pe crypto, răspândirea zvonurilor legate de un proiect sau falsificarea cotațiilor, pentru a părea pe graficul de preț că există mai mult interes decât este de fapt. Pe de altă parte ceilalți pot declara că nu oferă în mod oficial sfaturi de investiție sau că acțiunile prin care se pompează un activ au avut loc accidental. De aceea este greu să demonstrăm când are loc o manipulare de piață, în special pe piețele mari și volatile, precum crypto. Iar deși manipularea de piață este ilegală, crypto nu este o piață reglementată, așadar nu va merge nimeni la închisoare pentru astfel de acțiuni frauduloase.

Ce se întâmplă mai exact?

Se întâmplă mai ales prin spoofing, sau trucarea ordinelor de cumpărare ale activelor (în urma cărora prețul crește normal) și anularea ordinelor chiar înainte să aibă loc. La scară largă impactul poate fi major asupra prețurilor unui activ și sunt afectați oamenii care intră la prețurile de sus, pompate artificial. Pe lângă spoofing, și schemele de tip pump and dump se pot întâmpla pe grupuri de persoane de pe același grup de reddit, canal de youtube sau grup de telegram, unde organizatorii pot face enorm de mulți bani dacă știu de schemă înainte. Falsificarea ordinelor sau alte tehnici de acest gen ispitesc mulți oameni să decurgă la astfel de practici.

Care ar fi un exemplu recent?

În Aprilie a fost arestat Bill Hwang, un manager de fond speculativ privat Archegos Capital Mgmt. Acesta a împrumutat bani de la bănci pentru tranzacții extrem de mari cu levier, bănci care au pierdut în urma lui undeva la 10 milioane de dolari. Cu ei a cumpărat acțiuni care au crescut enorm, cu vreo 1.400% în doar 8 ani, care pe piața de acțiuni este aproape de neimaginat. Cumpărarea aceasta agresivă a dus prețul acțiunilor în sus în mod artificial, fără ca actele companiilor să declare venituri sau vânzări uriașe.

Cum are loc manipularea de piață pe Crypto?

Pe lângă de pump and dump sau spoofing, mai există variante folosite pe crypto precum wash trading. La fel ca spoofingul este proiectarea unui volum și interes fals, prin faptul că cineva cumpără și vinde același activ în același timp. Este făcută în special prin boți automatizați. Stop Huntingul făcut de balenele crypto este tot o păcălire a prețului pentru a-l forța să se ducă în jos, acestea vânează punctele principale de stop loss vizibile, iar odată ce prețul ajunge destul de jos tranzacționarii sunt scoși din poziții iar balenele pot cumpăra acel activ la preț mai mic, pentru care tocmai și-au făcut singure lichiditatea.

Ce trebuie să facem?

Uneori nu ne putem feri de atacurile balenelor sau de un administrator de fonduri care se supra îndatorează speculativ, dar putem preveni cumva să nu cădem pradă la scheme pump and dump. În primul rând, atunci când facem analiza tehnică a unui activ ne uităm mai ales la maximele istorice și facem o medie. Nu luăm în calcul doar prețurile recente deoarece balenele umflă uneori volumul pentru manipulări, și e posibil să cădem în capcane. Pe lângă asta, ne informăm și cercetăm mai multe surse pentru a ne asigura că informația preluată nu există acolo în scopuri de fapt personale. De aceea este atât de important să ne facem o idee singuri cu privire la prețul la care merită să intrăm – care nu trebuie să fie niciodată sus.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
De ce a fost mutat Florin Piersic la un spital din București. Vești nu tocmai...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
El este Vlad, tânărul care s-a aruncat de la etajul trei al spitalului după o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
AstraZeneca anunţă că retrage vaccinul COVID-19 în toată lumea. Anunţul vine la câteva luni după...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pasărea care adoptă sau ucide puii altor păsări