9 indicii că ai un șef prost. De ce pleacă cei mai buni angajați din firme

9 indicii că ai un șef prost. De ce pleacă cei mai buni angajați din firme
Publicat: 17/04/2016, 12:56
Actualizat: 30/08/2016, 15:53

Iată un clasament al celor mai nocive nouă acțiuni ale managerilor care îi trimit spre foaia de demisie pe cei mai buni dintre angajați:

1. Își muncesc angajații până la epuizare

Nimic nu îndepărtează mai tare un angajat bun și dedicat decât epuizarea la care este supus din partea șefului. Este atât de tentant pentru unii manageri să își încarce cei mai buni subalterni cu cât mai multe sarcini, încât deja nu mai sesizează capcana în care intră de fiecare dată. Pentru acești angajați suprasolicitarea apare ca o pedeapsă pentru bunele rezultate pe care le-au avut, fiind, de altfel, și contraproductivă.

Un nou studiu de la Stanford a arătat că productivitatea per oră scade în mod substanțial când timpul petrecut la birou depășește 50 de ore și o dată în plus atunci când sare de 55 de ore.

În acest caz, sfatul dat managerilor este să urce și poziția în firmă a respectivului angajat, nu doar numărul orelor de muncă. Angajații buni pot accepta să muncească mai mult, dacă și răsplata va fi pe măsura efortului cerut. Măririle de salariu, avansările în funcție justifică creșterea nivelului de muncă.

2. Nu recunosc statul peste program și nu recompensează sarcinile îndeplinite exemplar

Este ușor să ignori importanța unei bătăi pe umăr, atunci când motivația angajaților de top este alimentată din interior. Managerii trebuie să comunice cu angajații lor pentru a le da un imbold și a-i încuraja să se simtă mai apreciați la locul de muncă.

3. Nu le pasă de angajați

Mai mult de jumătate din cei care își dau demisia o fac din cauza relației cu șeful lor. În cazul companiilor care au luat la cunoștință acest aspect, se asigură faptul că managerii știu cum să asigure un echilibru între profesionalism și bunăvoință. Aceștia fac parte din categoria acelor angajatori care sărbătoresc o reușită a subalternului, empatizează cu cei care trec prin perioade mai dificile și îi provoacă să își dorească mai mult. În schimb, managerii care nu se implică, în acest mod, vor avea mereu surprize neplăcute la sfârșitul lunii, când trag linie pentru a estima performanțele companiei.

4. Nu își onorează promisiunile

O promisiune oferită angajatului îl poate face, în final, foarte fericit sau și mai determinat să își părăsească locul de muncă, în funcție de materializarea sa. Când un manager își ia un angajament, crește în ochii subalternilor pentru că le dovedește că este de încredere și că are onoare, două calități, de altfel, foarte importante la un șef. Însă când nu își respectă promisiunile, managerii sunt priviți cu neîncredere și pierd din respectul câștigat în fața angajaților. Până la urmă, dacă nici măcar un șef nu își onorează angajamentele, atunci de ce altcineva ar face-o?

5. Angajează și promovează oameni nepotriviți

Angajații implicați și harnici vor să lucreze cu profesioniști. Când managerii nu se străduiesc să angajeze cei mai buni oameni, acest lucru îi demotivează pe cei care deja lucrează cu ei, cu atât mai mult când văd că sunt promovați în mod nejustificat colegi de-ai lor. Mai mult, acest lucru este privit și ca o insultă la adresa lor. Nu este de mirare că aceștia aleg, în cele din urmă, să plece.

6. Nu își lasă angajații să își urmeze pasiunile

Subalternii talentați sunt cei care pun pasiune în ceea ce fac. Garantarea unor oportunități pentru a-și putea urma planurile contribuie la îmbunătățirea productivității și obținerea unei satisfacții pe plan profesional. Însă mulți manageri tind să își dorească ca subalternii lor să lucreze fără orizonturi, mai mult mecanic, pentru că se tem că productivitatea lor ar putea scădea. Această temere este nefondată. Mai multe studii au arătat că productivitatea crește de până la cinci ori mai mult în cazul angajaților care pot să își includă pasiunile în sarcinile primite la locul de muncă.

7. Nu reușesc să îi facă pe ceilalți să evolueze

Când un manager este întrebat despre lipsa de atenție acordată angajatului, acesta se scuză utilizând cuvinte precum încredere, autonomie, ceea ce este un complet nonsens. Managerii buni se implică și oferă instrucțiuni indiferent de cât de talentat e angajatul. Îi acordă atenție și în mod constant îi acordă feedback.

În momentul în care un manager simte că are un angajat bun, trebuie să îl încurajeze să se dezvolte și să îi ofere acele mijloace prin care să poată evolua. Cei mai buni angajați au nevoie cel mai mult de feedback, iar superiorii trebuie să se îngrijească de acest lucru. În caz contrar, plictiseala și aroganța pot fi alimentate.

8. Nu îi lasă să se implice peste medie

Cei mai talentați angajați urmăresc să devină mai buni în tot ceea ce fac. Dacă le este luată această posibilitate, acest lucru îi poate provoca să își urască locul de muncă.

9. Eșuează când trebuie să îi stimuleze pe plan intelectual

Cei mai buni șefi își încurajează subalternii să își ducă la îndeplinire chiar și acele sarcini care par de neatins, pentru a-i determina să își iasă din zona de confort. Mai departe, acești manageri urmăresc să facă tot ce le stă în puteri pentru a-i ajuta să reușească. Când angajații văd că îndatoririle sunt fie prea ușoare, fie plictisitoare, aceștia vor lua în calcul să își caute un alt loc de muncă care să îi stimuleze mai mult.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii