Analist: Populația planetei trebuie redusă și resursele redistribuite pentru a evita un dezastru

Analist: Populația planetei trebuie redusă și resursele redistribuite pentru a evita un dezastru
Publicat: 29/04/2012, 16:37
Actualizat: 29/03/2016, 17:48

Paul Ehrlich, un renumit analist al fenomenelor care țin de evoluția populației, este de părere că numărul persoanelor ar trebui redus drastic, iar resursele de hrană redistribuite de la bogați la săraci pentru a se evita un dezastru nuclear sau răspândirea unor epidemii fatale, scrie publicația britanică The Guardian.

Populația optimă a Pământului, cea pentru care poate fi asigurat un trai decent, este de circa 1,5-2 miliarde de persoane. În prezent, populații planetei noastre este de șapte miliarde de persoane, iar cifra va ajunge la nouă miliarde până în 2050, a explicat Ehrlich într-un interviu pentru sursa citată.

„Numărul persoanelor care pot fi întreținute de planetă depinde de stilul lor de viață. Calculele noastre sugerează între 1,5 și două miliarde deoarece poți avea orașe mari, mai active, dar și persoane care trăiesc în sălbăticie”, a explicat analistul. Nelămurirea sa este dacă putem menține acest ritm accelerat al creșterii populației fără a provoca un dezastru, precum un război nuclear sau răspândirea rapidă a unor viruși în rândul populației, viruși care să aibă un impact similar ciumei răspândite în secolele XIV-XV.

„Mi-e frică de viitorul copiilor și nepoților mei. Politicienii pot controla dezastrul financiar în care ne aflăm, însă nu au niciun control asupra modului în care evoluează planeta care ne asigură hrană și bunăstrare și care se deteriorează. Ne va lua mult timp să inversăm acest proces. Este greu să-mi imaginez că spontan ar putea apărea ceva care să ne salveze”, a mărturisit analistul.