Cea mai amenințată felină din lume riscă să dispară din cauza mașinilor

Publicat: 20/06/2015, 09:36

Numărul lincșilor striviți de mașini a explodat în ultimii ani, urcând de la doi, în 2008, la 22, în 2014. În total, cu începere 2002, un număr de 73 de lincși au fost uciși pe căile rutiere, conform acestei organizații, care critică lipsa de întreținere a drumurilor.

‘Este revoltător, pentru că această problemă ar putea fi ușor soluționată’, spune Ramon Perez de Ayala, din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF). Potrivit acestuia, ar trebui să se pună bariere, să se curețe apostamentele și să se securizeze locurile naturale de trecere, pentru a se permite traversarea. Este vorba despre lucrări al căror cost ar atinge șase milioane de euro. ‘Sub scuza crizei, nu se mai fac nici măcar lucrările de întreținere de bază’, adaugă Ramon Perez de Ayala.

Autoritățile spaniole au semnalat pentru AFP că au semnat un plan de acțiune și ‘colaborează în lupta’ împotriva accidentelor.

Flagelul mașinilor și o boală hemoragică a iepurelui sălbatic, principala pradă a linxului iberic, ar putea compromite șansele acestei specii de a scăpa de eticheta de ‘cea mai amenințată felină din lume’.

Cu urechi cu un smoc de păr negru, linxul iberic este singura felină care figurează pe lista roșie a speciilor ‘în pericol critic de dispariție’ a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), spune Catherine Numa, reprezentant al IUCN în Spania.

Dacă ar dispărea, acest animal care cântărește între 10 și 14 kilograme la vârsta adultă ‘ar fi prima felină care dispare după tigrul cu dinți-sabie’ în ultimii 10.000 de ani, subliniază Ramon Perez de Ayala.

O coloană oficială de impozante mașini de teren trece pe un drum străjuit de stejari și se oprește la marginea unui luminiș înflorit. Regina Sofia a Spaniei iese dintr-un vehicul, înconjurată de autorități regionale.

Lava și Lila sunt eroinele zilei: acești doi lincși iberici femele în vârstă de un an, izolate de agitația mediatică prin pături care le acoperă cuștile, așteaptă să descopere libertatea.

Francisco Villaespesa Sanchez, director al centrului de creștere în captivitate El Acebuche (sud), unde Lava a văzut lumina zilei în aprilie 2014, mărturisește ‘marea emoție’ trăită cu ocazia eliberării animalelor.

Mama Lavei făcea parte din prima serie de lincși născuți în captivitate în Spania, în 2005, în cadrul programului Life+Iberlince lansat la începutul anilor 2000 pentru a se evita dispariția acestei mici feline.

Regina Sofia avansează spre o cușcă și eliberează primul animal. După o mică ezitare, felina țâșnește spre un tufiș, cu un colier GPS la gât.

‘Aici, în mijlocul anilor 1980, nu mai erau decât rare exemplare de linx’, afirmă Carlos Serrano, responsabil cu protecția acestei specii în comunitatea autonomă spaniolă Castilla-La Mancha.

Sub o sută de specimene supraviețuiau în 2002 în Peninsula Iberică, victime ale drumurilor, dar și ale vânătorilor, ale reducerii habitatului lor și ale scăderii numărului de iepuri sălbatici.

Cu patru centre de creștere în Spania și unul în Portugalia, programul Life+Iberlince, finanțat în mare parte de UE, coalizează eforturile depuse de autorități publice, organizații ecologiste și asociații de vânători. Cel mai recent modul al său (2011-2016) a fost dotat cu un buget de 34 de milioane de euro.

Supravegheați prin camere web și ținuți la distanță de oameni, micii lincși născuți în captivitate sunt antrenați să vâneze. În funcție de talentul lor de a vâna, lincșii sunt considerați apți sau nu pentru a li se da drumul în natură.

Aceste eforturi pentru a salva specia încep să dea roade: în mai puțin de zece ani, numărul lincșilor care trăiesc în libertate s-a triplat, ajungând la peste 300 în 2011, recenzați mai ales în Andalucia (sud), Extremadura (sud-vest), Castilla-La Mancha (centru) și în Portugalia, potrivit WWF, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
McDonald’s va vinde, în premieră, burgeri mai mari