Cele mai frumoase locuri din Munții Apuseni

Publicat: 18/06/2014, 21:55
Actualizat: 29/07/2014, 19:12

Țara Moților din munții Apuseni este o regiune unde găsim români care trăiesc în sate situate la peste 1.400 de metri altitudine. Ei știu toate secretele sutelor de peșteri din zonă. Oamenii locului construiesc superbe case din lemn și prepară mâncăruri care i-au fermecat pe turiștii străini care, nu de puține ori, au trecut prin această zonă a țării, notează Yahoo! News.

Țara Moților, cunoscută și ca Țara de Piatră, este situată în Munții Apuseni, pe bazinul superior ale râurilor Arieș și Crișul Alb. Cuprinde porțiuni din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara. O porțiune din regiune este parte a Parcului Natural Apuseni.

Peștera Scărișoara, Peștera Poarta lui Ionele, Peștera Focul Viu, Peștera Coiba Mare, Dealul cu Melci, Peștera Urșilor, Cascada Vîrciorog, Cascada Pătrăhăițești, Cascada Pișoaia, Casa Memorială Horea, Casa Memorială Avram Iancu, Cheile Cheile Vălișoarei, Cheile Gălzii, Cheile Ordăncușii și Cheile Mîndruțului sunt doar câteva dintre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratați dacaă ajungeți în Țara Moților.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Cascada Răchițele. Căderea de ape mai este cunoscută și ca „Vălul Miresei” și măsoară peste 30 de metri. Iarna, când peretele stâncos îngheață, zona cascadei este un loc excelent pentru escaladă pe gheață. Ca multe dintre locurile superbe din munți, și acestă cascadă are parte de o legendă a ei. Se spune că, demult, o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, însă, numele de „Vălul Miresei” vine de la asemănarea puternică dintre forma cascadei și celebra piesă vestimentară purtată de femei în ziua nunții.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Peștera Ghețarul de la Focul Viu. Este o peșteră din Munții Bihorului, aflată pe Valea Galbenă, care iese în evidență prin spectaculoasele sale grupuri de stalagmite în care se răsfrâng razele soarelui. Accesul este posibil cu autoturismul, pe drumul forestier Bălăleasa-Valea Seacă, până la cantonul din Valea Cetăților, și apoi pe jos, pe un traseu de 1,5 kilometri.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Peștera Urșilor. Peștera situată în localitatea Chișcău, comuna Pietroasa, are o lungime de 1,5 kilometri. Totuși, zona vizitabilă de către turiști măsoară 488 de metri, restul peșterii fiind rezervat cercetării științifice. Peștera este renumită datorită urmelor și fosilelor de urs de cavernă, animal care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Tot aici au fost găsite fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. Pot fi admirate și superbele formațiuni de stalactite și stalagmite, dintre care se remarcă cele numite Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și Sfatul Bătrânilor. Tot timpul anului, temperatura din peșteră este de 10 grade.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Lacul Tarnița. Acest lac de acumulare este una dintre cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj. Alimentat de apele văii Someșului Cald, lacul are o suprafață de 215 hectare și o lungime de circa 8 kilometri. Barajul în arc are o înălțime de 97 de metri. Lacul este un rai al pasionaților de schi nautic, dar și al pescarilor. Pe lac se organizează și plimbări cu barca și jetski-ul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice