Cheile Râmețului – îngusta lume de apă și stâncă din Munții Trascăului

Publicat: 22/08/2014, 10:35
Actualizat: 01/02/2019, 17:23

Partea cea mai spectaculoasă pentru turiști, a rezervației naturale Cheile Râmețului, întinsă pe 150 de hectare, o constituie cheile însele – un „canion” strâmt, greu de străbătut, pe alocuri primejdios, dar care îi răsplătește pe cei ce se încumetă să-l străbată cu priveliști de o măreție unică și cu impresia unei călătorii de basm fantastic: printr-o trecătoare îngustă tăiată în stâncă, prin arcade de piatră și pe sub bolțile întunecate ale arborilor, către un „dincolo” încă neștiut.

Două masive săpate în calcare jurasice – Uzmezeu la nord, Fundoi la sud – o zonă de chei, bogată în forme carstice, iar în jur păduri, pajiști, fânețe – aceasta este rezervația naturală „Cheile Râmețului”, declarată arie protejată încă din anul 1969. Arie protejată de interes național corespunzând categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), rezervația, situată în Munților Trascău, pe teritoriul județului Alba, în apropiere de Mănăstirea Râmeț, aparține administrativ satului Cheia, din comuna Râmeț. Altitudinea minimă este de 530 m, cea maximă de 1139 m.

Dar toate aceste lămuriri administrative, geografice, geologice, deși au importanța lor, le par de mică însemnătate celor ce vin aici atrași doar de dorința de a străbate Cheile Râmețului. Un traseu turistic marcat, care pornește de la Mânăstirea Râmeț și ajunge în satul Cheia, este calea pe care o străbat de obicei, urmând, printre pereții de piatră, cursul râului Geoagiu, sau Stremț, care pe cursul său superior poartă și numele de Râul Râmeț.

Un fel de jgheab adânc între pereți înalți de piatră, un râu de munte, rece și iute, umbră deasă și răcoare – aproape frig – acestea sunt impresiile care domină în amintirea celor care au vizitat Cheile Râmețului. Poate o amintire la fel de puternică este cea a trudei, căci traseul este dificil și presupune eforturi mari: deplasarea cu ajutorul bridelor și al cablurilor de oțel prinse în pereții de stâncă, pe alocuri chiar al cablurilor suspendate, și trecerea prin apă, adâncimea ei putând atinge 2 metri. Nu e un drum ușor și, de aceea, se recomandă să fie parcurs pe timp de vară.

La ieșire, se arată satul Cheia, de unde traseul turistic se desparte în două, cele două „ramuri” ducând spre Huda lui Papară și, respectiv, spre Întregalde.

Peisajul zonei a fost puțin modificat de om, căci regiunea se află la distanță de centre urbane, iar relieful face traseul prin chei dificil de străbătut. Prin urmare, presiunea antropică este scăzută, fapt care i-a păstrat rezervației frumusețea sălbatică, naturală.

Interesantă pentru geologi și speologi prin bogăția de forme carstice (doline, peșteri, turnuri, creste, portaluri, grohotișuri), rezervația atrage totodată și interesul botaniștilor și al ecologilor. Situată într-o zonă de păduri de foioase – amestec de fag și gorun – aria protejată cuprinde unele plante rare, iar cheile adăpostesc o largă varietate de specii vegetale, cu diferite cerințe ecologice, adaptate la o diversitate de condiții ce se întâlnesc – uneori doar pe un petic de pământ – în defileul îngust.

Specii alpine ca Ranunculus oreophilus, Arabis alpina, Saxifraga paniculata, Aster alpinus și prețioasa floare de colț (Leontopodium alpinum) își împart locul cu specii termofile (mai iubitoare de căldură): Silene bupleuroides, Linum flavum, Sorbus graeca, Allium flavum ș.a. Se întâlnesc aici și și specii endemice sau rare ori cu semnificație fitogeografică deosebită. Toate contribuie la interesul științific al zonei și participă la frumusețea peisajului, adăugând viață lumii de apă și stâncă a Cheilor Râmețului.

Proiectul CITYLOGO, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte orașe europene (http://urbact.eu/fr/projects/metropolitan-governance/citylogo/homepage/),susține evenimentul Alba sub lumini de Oscar, organizat în premieră în Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acțiunile propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului,din care fac parte mai mulți factori interesați locali, printre care și un fotograf și un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără și creșterea vizibilității orașului Alba Iulia la nivel național și internațional ca destinație atractivă pentru turiști și investitori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...