EUROVISION 2012. Motivul pentru care Spania NU vrea să câștige FINALA

Redactor:
Mihai Schiau
EUROVISION 2012. Motivul pentru care Spania NU vrea să câștige FINALA
Pastora Soler, reprezentanta Spaniei la EUROVISION 2012, a declarat joi că televiziunea publică spaniolă a sfătuit-o "să nu câștige" finala de sâmbătă seară, pentru că țara ei, sever afectată de criză, va trebui să organizeze în acest caz ediția viitoare a concursului, iar acest fapt "costă mulți bani".

Pastora Soler, reprezentanta Spaniei la EUROVISION 2012, a declarat joi că televiziunea publică spaniolă a sfătuit-o „să nu câștige” finala de sâmbătă seară, pentru că țara ei, sever afectată de criză, va trebui să organizeze în acest caz ediția viitoare a concursului, iar acest fapt „costă mulți bani”.

„Mi-au spus: «te rugăm, nu câștiga finala!»”, a declarat Pastora Soler, pe un ton glumeț, într-un interviu acordat postului de radio ABC Punto Radio, înainte de a mărturisi, serioasă de această dată, că subiectul îi preocupă destul de mult pe reprezentanții televiziunii publice spaniole TVE, informează AFP.

„Cred că nu este momentul, nici pentru Spania, nici pentru televiziunea spaniolă să câștigăm EUROVISION 2012„, a spus artista. „Chiar dacă vom câștiga, cred că va fi imposibil (să organizăm următoarea ediție, n.r.), pentru că acest lucru costă enorm de mulți bani”, a adăugat Soler.

„Azerbaidjanul (țara care găzduiește Eurovisionul în acest an, n.r.) poate să își permită acest lucru, pentru că știm cu toții că este o țară care are petrol, dar noi nu putem, trebuie să ieșim mai întâi din această perioadă grea”, a adăugat Pastora Soler, care și-ar dori să se claseze totuși „între primele cinci, pe locul al doilea, al treilea sau al patrulea”.

Cântăreața în vârstă de 33 de ani va concura sâmbătă în finala concursului Eurovision cu cântecul „Quedate conmigo”. Spania face parte dintre țările calificate din oficiu în finală, în virtutea contribuției financiare importante pe care o aduce în fiecare an pentru organizarea evenimentului.

Spania, a patra economie din zona euro, a reintrat la începutul acestui an în recesiune și se confruntă cu cea mai înaltă rată a șomajului dintre țările industrializate (24,44%).

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, a evoluat marți seară în prima semifinală și s-a calificat în finala concursului, care va avea loc sâmbătă, la Baku.

În afară de România, în semifinala de marți s-au mai calificat Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia, Irlanda.

Eurovision va continua joi, cu a doua semifinală, când vor concura, în ordinea tragerii la sorți: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croația, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia și Herțegovina, Lituania.

Țările calificate direct în finală sunt în afară de Spania, Marea Britanie, Franța, Italia, Azerbaidjan și Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00 (ora României).

Românii din străinătate vor putea vota formația Mandinga în finală numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din țara în care se află – pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.

Ediția de anul acesta a concursului Eurovision se desfășoară la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câștigat competiția de anul trecut, cu piesa „Running Scared”.

În 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision, s-a clasat pe locul al 17-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Düsseldorf Arena, în Germania.

Semifinala de marți a fost difuzată în direct pe TVR 1, TVR HD și TVR Internațional, iar semifinala de joi și finala de sâmbătă vor fi transmise în direct de aceleași posturi ale televiziunii publice.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare și voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe țări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediție de ediție. Cu toate acestea, Eurovision își are fanii înfocați. Câștigătorul concursului se bucură de atenție și prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceștia s-au numărat și nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan și Celine Dion.

La concurs participă țările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizație înființată în 1950 de 23 de reprezentanți ai televiziunilor europene, într-o conferință care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate și țări non-europene, astfel explicându-se participarea unor țări ca Maroc și Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambițios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească țările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediție având loc în Elveția, în 1956. Doar șapte țări au participat în primul an – Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Elveția și Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele șapte țări – o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Inchide