Festivalul Internațional de Film „Cinepolitica” aduce pe marele ecran producții din 28 de țări. VIDEO

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica aduce pe marele ecran producții din 28 de țări. VIDEO
Publicat: 07/04/2014, 16:59
Actualizat: 29/07/2014, 19:21

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film „Cinepolitica” va fi deschisă marți, 8 aprilie, la Cinema Studio din București, cu producția „Diplomație”, în regia lui Volker Schlöndorff. Proiectat în premieră mondială la Berlin 2013, filmul readuce în prim plan două figuri politice care au schimbat cursul istoriei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre generalul nazist Dietrich von Choltitz, interpretat de actorul Niels Arestrup, și consulul suedez Raoul Nordling, căruia în această produție îi dă viață artistul francez André Dussollier.

Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, „Toba de tinichea”/„The Tin Drum” (1979), a câștigat trofeul Palme d”Or la Festivalul de la Cannes, dar și Premiul Oscar pentru „Cel mai bun film străin”.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

După gala de deschidere, festivalul „Cinepolitica” va continua până pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union din Capitală. Pe marele ecran vor rula filme cu tematică predominant politică, reunite sub sloganul „Singura noastră politică este cea a cinematografului”.

Anul acesta, secțiunea COMPETIȚIE va include opt filme: „Al Midan”/„Piața” (r: Jehane Noujaim), „Fire in the Blood”/„Foc în vine” (r: Dylan Mohan Gray), „Half of a Yellow Sun”/„Jumătate de soare” (r: Biyi Bandele), „Les Interdits”/„Clandestinii” (r: Anne Weil și Philippe Kotlarski), „O Som ao Redor”/„Zgomot în cartier” (r: Kleber Mendonca, Filho), „Okupacijam, 27, Slika”/„Ocupația, a 27-a imagine” (r: Pavlo Marinkovic), „Paradjanov”/„Paradjanov” (r: Serge Avedikian și Olena Fetisova) și „Wakolda”/„Îngerul morții” (r: Lucia Puenzo).

Cinci filme ce aduc în atenția publicului subiecte intense – precum poliția politică, consecințele consumerismului sau intruziunea politicului în viețile personale ale oamenilor – vor fi prezentate în secțiunea PANORAMA – Eye on Films: „Doutes – Chronique du sentiment politique”/„Politica intimității” (r: Yamini Lila Kumar), „Ha-shoter”/„Polițistul” (r: Nadav Lapid), „Kret”/„Cârtița” (r: Rafael Lewandowski), „Plot for Peace”/„Complot pentru Mandela” (r: Carlos Agullo, Mandy Jacobson) și „Super Trash”/ „Super Trash” (r: Martin Esposito).

Înființată în ianuarie 2011, „Eye on Films” este o rețea de profesioniști din domeniul filmului, specializată în prezentarea lungmetrajelor de debut în cadrul festivalelor partenere, precum și în exploatarea comercială a acestor filme. Eye on Films are parteneriate cu 46 de festivaluri și 40 de distribuitori.

În secțiunea „NORD ȘI SUD”, spectatorii vor putea vedea filmele „Coreea de Nord, nimic de invidiat” (r: Adelin Petrișor) și „Namyeong-dong 1985″/„Securitate națională” (r: Chung li-Young). Primul dintre acestea este un documentar realizat de cunoscutul reporter de război român Adelin Petrișor, după vizita pe care a făcut-o în anul 2012 în cel mai dur lagăr comunist încă existent în lume – Coreea de Nord -, alături de colegul său de la TVR, cameramanul Cătălin Popescu. Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul filmului documentar.

Tot în cadrul festivalului „Cinepolitica” va avea loc și un eveniment cu titlul „1914-2014 ILUZIE ȘI TEROARE: PRIMUL RĂZBOI MONDIAL”, organizat de Fondul Franco-German Elysée, Institutul Francez, Institutul Goethe și Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, cu prilejul de împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial. Astfel, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat filmul „La Grande Illusion”, regizat de Jean Renoir și din a cărui distribuție fac parte Jean Gabin, Pierre Fresnay, Marcel Dalio, Erich von Stroheim și Dita Parlo.

Secțiunea de „PROIECȚII SPECIALE” va include trei filme: „Drága besúgott barátaim”/„Dragii mei prieteni turnători” (r: Sára Cserhalmi), „EU 013, L”Ultima frontiera”/„UE 013, ultima frontieră” (r: Alessio Genovese) și „Le Sac de farine”/„Sacul cu făină” (r: Kadija Leclere).

Despre cenzura ideologică și economică și interferența politicului în cinema vor vorbi, în cadrul a două masterclass-uri „Cinepolitica”, cineastul armean Serge Avedikian, premiat cu Palme d”Or pentru „Chienne d”histoire”, și scriitorul și filmologul Cristian Tudor Popescu.

Festivalul Internațional de Film „Cinepolitica” se va încheia pe 13 aprilie, la Cinema Studio, cu filmul „Yi jiu si er”/„Înapoi în 1942″, a cărui regie este semnată de Feng Xioagang.

Producția ce-i are în distribuție pe Adrien Brody, Tim Robbind, Guoli Zhang, Hanyu Zhang și Wei Fan, conturează un episod trist din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete soldată ulterior cu milioane de victime. Pelicula a fost lider de box-office în weekendul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari.

Festivalul Internațional de Film „Cinepolitica” este organizat de Asociația Cultură și Imagine și patronat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) și de Universitatea Națională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Programul complet al proiecțiilor este disponibil aici.

Biletele pentru fiecare proiecție vor fi disponibile la cinematografele care le găzduiesc, la prețurile standard ale fiecărei unități. Astfel, tichetele la Cinema Studio costă 12 lei sau 7 lei pentru elevi, studenți și pensionari, la Cinema Elvire Popescu – 14 lei sau 9 lei pentru studenți și pensionari și 5 lei pentru copiii sub 12 ani, iar la Cinema Union – 10 lei sau 8 lei pentru cei cu abonament la Cinematecă, 5 lei pentru studenți și pensionari sau 3 lei pentru studenții UNATC și UNArte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii