Peste 60% dintre decesele înregistrate anual în România sunt provocate de bolile cardiovasculare

Peste 60% dintre decesele înregistrate anual în România sunt provocate de bolile cardiovasculare
Publicat: 04/04/2013, 20:30
Actualizat: 03/08/2014, 07:29

Bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala cauză de deces atât în România, cât și în Europa, conform ultimului raport al Societății Europene de Cardiologie.

Raportul arată că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% – de diferite forme de cancer, iar 5% – de boli respiratorii.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, la nivel global se înregistrează 17 milioane de decese provocate de afecțiunile cardiovasculare. Specialiștii estimează că, în următorii zece ani, numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. România se află în primele patru locuri în lume în ceea ce privește mortalitatea de cauză cardiovasculară. Pe primul loc se află Rusia, urmată de Bulgaria și apoi Ungaria.

Potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, zilnic, 40 de conaționali mor din cauza infarctului miocardic. În plus, doi din trei români suferă de diferite afecțiuni cardiovasculare. Statisticile mai arată că aproape jumătate dintre români au hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară ce favorizează apariția accidentelor vasculare și a infarctului miocardic. Cardiologii spun că, de obicei, această boală nu are niciun simptom.

Fumatul și fast-foodul atacă inima

Medicii avertizează că fumatul, stresul și alimentația dezechilibrată din punct de vedere nutrițional fac ca bolile cardiovasculare să fie tot mai des întâlnite în rândul populației tinere. Prof. dr. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, spune că stilul de viață „vestic”, pe care l-au adoptat tot mai mulți români, este responsabil de acest fenomen. Acest stil presupune preferința pentru hrana de tip fast-food și abandonarea mișcării.

„Hipertensiunea arterială și diferitele forme de cardiopatie ischemică debutează de obicei în jurul vârstei de 50 de ani, dar stilul de viață dezorganizat duce la apariția afecțiunilor cardiovasculare sub vârsta de 35 de ani”, precizează prof. dr. Hâncu.

Anul acesta Ziua Mondială a Sănătății de anul acesta este dedicată controlului tensiunii arteriale, unul din factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. „Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai ușor de prevenit și paradoxal cele care cauzează cele mai multe decese la nivel național, european și global. Statisticile plasează România pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria și Ucraina. La polul opus, se situează Danemarca, Franța și Israel unde mai puțin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv Adjunct Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

România alocă cei mai puțini bani pentru îngrijirea bolnavilor

Cu toate acestea, România alocă cei mai puțini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 Euro/persoana/an. Astfel țara noastră pierde anual 2,5 miliarde Euro rezultați din scăderea productivității în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiți să rămân acasă să îi îngrijească, susțin reprezentanții ARPIM.

,,Poate că aceste statistici se vor schimba și sănătatea pacienților cardiovasculari va putea fi semnificativ îmbunătățită odată cu actualizarea listei de medicamente compensate planificată pentru luna iulie a acestui an. Încă din anul 2008, când s-a realizat ultima actualizare a listei au fost lansate în Europa mai multe tratamente inovatoare, mai eficiente și mai bine tolerate care încă nu sunt disponibile pacienților români. Și investițiile în descoperirea de noi terapii pentru bolile cardiovasculare continuă. Conform ultimului raport PhRMA, la nivel global, peste 450 de medicamente sunt în diferite stadii de cercetare și dezvoltare pentru bolile cardiovasculare. În momentul în care acestea vor primi autorizare de punere de piață și vor fi disponibile și în Europa, sperăm ca autoritățile române să le facă accesibile pacienților români în cel mai scurt timp”, afirmă Dan Zaharescu.

Bolile cardiovasculare cauzează 4 milioane decese la nivel european

Din categoria bolilor cardiovasculare, cea mai des întâlnită este ateroscleroza, aceasta fiind și una dintre cele mai frecvente cauze ce determină obstrucția fluxului de sânge în arterele importante la nivelul cordului, creierului și membrelor inferioare. Ateroscleroza este de asemenea una dintre cauzele ce determină boala ischemică coronară, boala arterială periferică sau accidente vasculare cerebrale. Boala ischemică coronară se manifestă prin durere la nivelul pieptului, iar în cazul unei forme mai grave poate determina un infarct, în timp ce boala arterială periferică se manifestă prin durere la mers și se poate complica în evoluție cu ulcerație, necroză sau cangrenă.

Datorită progreselor medicinei, atât în ceea ce privește terapia medicamentoasă cât și aparatura medicală, aceste afecțiuni pot fi ținute astăzi sub control.

,,Este important de subliniat că în cazul bolilor cardiovasculare, prevenția este esențială. Astfel putem vorbi despre două tipuri de prevenție. În primul rând, controlul medical regulat, stilul de viață echilibrat și mișcarea pot preveni apariția bolilor cardiovasculare. Apoi, în cazul pacienților cu tensiune arterială ridicată sau cu un nivel crescut al colesterolului sau cu diabet, prevenția constă în monitorizarea continuă a acestor factori de risc și administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic”, adaugă Dan Zaharescu.

Bolile cardiovasculare cauzează 4 milioane decese la nivel european și 17 milioane la nivel global. Mai mult, conform Organizației Mondiale a Sănătății se estimează că până în anul 2030 se vor înregistra anual peste 20 milioane de decese, bolile cardiovasculare rămânând în continuare cauza numărul 1 de mortalitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Se termină războiul. Putin și Xi Jinping au căzut de acord: Pacea va fi restabilită
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc...
×