Profilul celibatarului european: de la partener de sex la partener de viață

Profilul celibatarului european: de la partener de sex la partener de viață
Publicat: 19/03/2013, 18:42
Actualizat: 18/05/2015, 16:59

În Europa, nouă persoane celibatare din zece se declară deschise în fața posibilității de a se întâlni cu alte persoane, în încercarea de a-și găsi „sufletul pereche”, potrivit studiului anual „LoveGeist”, informează lemonde.fr.

Studiul a fost realizat de site-ul Meetic și de Institutul TNS Sofres pe un eșantion de 11.000 de persoane celibatare din șapte țări europene.

Primăvara este anotimpul reînnoirii, al iubirii și al seducției, afirmă Marlène Duretz, autoarea acestui articol publicat pe site-ul cotidianului Le Monde. Pentru a pune capăt celibatului lor, persoanele chestionate în acest studiu au spus că au mizat pe întâlnirile amoroase. „Chiar dacă nu toate acestea se transformă în relații de cuplu, ele satisfac adeseori nevoia de a ieși din casă, de a ieși din cercul de prieteni, de a buscula puțin obișnuințele din viața cotidiană”, afirmă psihanalistul Sophie Cadalen. În condițiile în care nouă celibatari din zece se declară dispuși să facă acest pas, 58% dintre femei spun că ele au fost acelea care au avut inițiativa pentru organizarea primei întâlniri.

Deși multe dintre aceste întâlniri nu se transformă într-o „frumoasă poveste de iubire”, 85% dintre celibatari păstrează o amintire plăcută despre ele, „dovadă a faptului că deși alchimia amoroasă nu funcționează de fiecare dată, importanța prieteniei nu este loc de neglijat”, afirmă autorii studiului. Un procent de 17% dintre francezii chestionați au declarat că l-au cunoscut pe cel mai bun prieten al lor prin intermediul unor astfel de întâlniri, iar 16% dintre respondenți au spus că și-au găsit cel mai bun partener de sex participând la astfel de întâlniri. Aceste constatări, considerate mai degrabă masculine decât feminine, sunt majoritare pentru segmentul de vârstă 18-25 de ani. În schimb, celibatarii de peste 35 de ani, au spus că preferă să „rupă legătura” cu persoana cunoscută în timpul unor astfel de întâlniri (dacă nu au reușit să clădească o relație, n.r.).

Un bărbat romantic și galant face cât doi. Potrivit rezultatelor studiului „LoveGeist”, 88% dintre femeile celibatare europene s-au declarat cucerite de galanterie, preferând „cavalerii” îndatoritori și romantici. Trioul câștigător al galanteriei constă în următoarele trei aspecte: să fii condusă acasă, cu automobilul, cu taxiul sau pe jos (43%), să fii prezentată persoanelor cu care partenerul se întâlnește în prezența ta (39%) și să nu te întrerupă în timp ce vorbești (36%).

În Franța, 98% dintre femeile chestionate apreciază galanteria, în special femeile cu vârste de peste 25 de ani. Acest procent este de 79% în Norvegia și de 71% în Germania. „Aceste rezultate confirmă dimensiunea culturală a abordărilor noastre amoroase”, explică Sophie Cadalen. În țările latine, unde bărbatul macho se bucură de un anumit succes, galanteria se află încă la mare rang. În țările în care diferențierile în funcție de sex reprezintă o chestiune mai puțin tranșată, galanteria nu este chiar atât de așteptată. „În timp ce romantismul este foarte apreciat de femei (59% dintre femeile europene), bădărănia rămâne majoritar percepută ca un factor care ucide iubirea”.

În ceea ce privește aspectul financiar, autorii studiului au dezvăluit faptul că 2% dintre femeile europene vor să își achite singure întreaga notă de la prima întâlnire, iar 49% vor să împartă nota de plată cu partenerul în mod egal.

Pentru patru femei celibatare din zece, este nevoie de mai multe „întâlniri reușite” cu o persoană pentru a stabili dacă cei doi parteneri vor avea o relație, în timp de 11% dintre femeile europene chestionate au considerat că prima întâlnire este suficientă pentru a considera că formează deja un cuplu cu acea persoană.

Un loc esențial este acordat dialogului într-o relație amoroasă incipientă, acest aspect fiind evidențiat în toate țările. Pentru a-și pecetlui uniunea, germanii, ca și italienii, solicită de la partener ca relația lor să fie una exclusivă. „O declarație poate fi făcută într-o mie de feluri, dar celebrul «je t’aime» («te iubesc», n.r.) franțuzesc pecetluiește relația mai bine ca orice altă declarație”, afirmă Sophie Cadalen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Tragedie înainte de Paște! A murit marele ACTOR: Îl vom iubi mereu
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb