RETROSPECTIVĂ DE ANUL NOU. Cele mai surprinzătoare zece studii despre sexualitate din 2012

RETROSPECTIVĂ DE ANUL NOU. Cele mai surprinzătoare zece studii despre sexualitate din 2012
Publicat: 01/01/2013, 18:29
Actualizat: 18/05/2015, 19:50

Sexualitatea este o parte importantă din viață, motiv pentru care ea reprezintă un subiect incitant și pentru oamenii de știință, care, an de an, prezintă teorii dintre cele mai interesante pe această temă.

Site-ul LiveScience, preluat de Agerpres, a realizat un un top zece al celor mai surprinzătoare studii despre sex care au fost realizate în anul 2012.

● Excesul de hormoni masculini le fac pe femei mai interesate de autosatisfacere decât de sex cu partenerul. Aceasta este concluzia unui studiu dat publicității în luna mai și publicat în revista Archives of Sexual Behavior. Testosteronul, hormon sexual masculin, este recunoscut pentru faptul că este responsabil de apetitul sexual al unei persoane, dar datele obținute de oamenii de știință de la University of Michigan arată că un nivel ridicat al testosteronului în organismul femeilor le face pe acestea să aibă un interes crescut pentru masturbare, și nu pentru relații sexuale cu un partener.

● Bărbații care iau inițiativa atunci când fac sex sunt mai puțin stăpâni pe sine, susțin oamenii de știință de la Universitatea Yale. Potrivit datelor studiului, care a fost dat publicității în luna octombrie, respectarea în dormitor a rolurilor tradiționale de gen nu este cea mai bună idee – cel puțin din punct de vedere psihologic. Tinerii care susțin că bărbații trebuie să aibă inițiativa în pat au un profil psihologic mai slab și sunt mai puțin stăpâni pe sine în situații sexuale, prin comparație cu cei care au o atitudine mai flexibilă și acceptă o femeie cu inițiativă. De asemenea, bărbații conservatori atunci când vine vorba despre rolul pe care femeia „trebuie” să-l respecte în pat sunt și mai puțin dispuși să accepte ca partenera lor să folosească mijloace anticoncepționale, preferând ca ei să rămână în control cu privire la posibilitatea unei sarcini – motiv pentru care preferă prezervativul. Aceste concluzii au fost obținute în urma unui studiu realizat pe un eșantion 357 de femei și 126 de bărbați, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Sex Roles.

● Bărbații, fel de aspru judecați ca și femeile dacă își schimbă prea des partenera. Această concluzie a fost trasă în urma unui studiu realizat pe un eșantion de 19.000 de studenți. Oamenii de știință de la Universitatea din Illinois, Chicago, spun că nu doar femeile sunt judecate de societate dacă aveau o viață sexuală cu mai mulți parteneri. Tinerii din prezent sunt mai degrabă înclinați să judece în mod egal promiscuitatea sexuală, fără a mai face diferențe de gen. Datele studiului, care a presupus completarea unui chestionar, arată că, din numărul total de participanți, 49% au judecat promiscuitatea sexuală indiferent de gen, în timp ce 12% le-au judecat pe femei mai aspru decât pe bărbați, 13% i-au judecat pe bărbați mai dur decât pe femei, iar 26% s-au abținut de la formularea oricăror judecăți.

● Femeile pot avea orgasm atunci când merg la sala de fitness, este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Indiana. Oamenii de știință au anunțat în luna martie din 2012 că fenomenul „coregasmului” este cât se poate de real. Acest tip de orgasm este provocat de anumite tipuri de exerciții fizice, care solicită musculatura abdominală, fără a fi nevoie deloc de stimulare genitală. În 1953, sexologul Alfred Kinsey susținea că aproximativ 5% dintre femei pot avea orgasm doar în urma exercițiilor fizice, fără contact genital. În cursul acestui an, o echipă de la Universitatea Indiana a intervievat 124 de femei și a descoperit că 45% dintre acestea au răspuns că au avut orgasm în urma executării de abdomene, la sală, în timp ce alte 19% susțin că au avut o asemenea experiență în timp ce pedalau pe bicicletă.

● Discuțiile despre sex din timpul actului sexual îmbunătățesc viața sexuală. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat Cleveland, Ohio sunt de părere că, pe măsură ce discuți mai degajat despre sex și despre ceea ce-ți place să primești sau să oferi, crește și nivelul de satisfacție. Specialiștii spun că discuțiile despre sex dintre parteneri nu sporesc doar plăcerea în timpul actului sexual, cu îmbunătățesc și relația de cuplu. Rezultatele acestui studiu au fost publicat în luna august în revista Journal of Social and Personal Relationships.

● Venirea pe lume a unui copil nu „ucide” apetitul sexual al mamei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, care arată că femeile care au născut recent mult mai interesate de o partidă de sex cu mult înainte de a trece cele 6 săptămâni de pauză recomandate de medici. Mai mult decât atât, probabilitatea de a fi interesate de sex are cauze, mai degrabă, de ordin psihologic, și nu fiziologic, subliniază specialiștii. Astfel, femeile care au o relație mai intimă cu partenerul lor vor fi tentate să nu asculte sfatul medicului după ce au născut. „Există o prejudecată potrivit căreia femeile care au devenit mame nu mai sunt atrase de partenerul lor și nici nu își doresc să reînceapă prea curând viața sexuală”, subliniază Sari van Anders.

● Excitarea este un medicament miraculos împotriva elementelor care altfel ar provoca dezgustul. Dacă simțiți repulsie pentru anumite lucruri sau activități, încercați o fantezie sexuală, pentru că starea de excitare sexuală inhibă pornirile de dezgust. Oamenii de știință au realizat un experiment la care au fost invitate să participe 90 de femei heterosexuale. Acestea au fost rugate să îndeplinească anumite sarcini dezgustătoare, așa cum ar fi să introducă mâna într-un bol cu prezervative care păreau folosite. În prealabil, o treime dintre aceste femei au urmărit niște filme erotice. Conform rezultatelor publicate în numărul din septembrie al revistei PLoS ONE, femeile care au urmărit filme erotice au fost mai puțin dezgustate de sarcinile ce au urmat. Această descoperire este importantă pentru că dezgustul poate avea un rol important în anumite disfuncții sexuale.

● Sexul poate provoca dureri de cap la propriu. O durere de cap pare să fie cel mai invocat motiv pentru a refuza o partidă de sex, dar ce se întâmplă atunci când sexul este cel care declanșează migrena? Această stare este denumită „cefalie coitală” și este cât se poate de neplăcută pentru cei care suferă din această cauză, scrie Agerpres. Cauzele cefaliei coitale nu sunt cunoscute, dar această afecțiune este însă apanajul aproape exclusiv al bărbaților, care întâmpină un factor de risc de 3 până la 4 ori mai mare de a suferi de ea, comparativ cu femeile, conform revistei British Journal of Medical Practitioners. Din fericire, această afecțiune este perfect tratabilă. Statisticile arată că un bărbat din 100 poate acuza dureri de cap după ce a făcut sex.

● Homo sapiens și oamenii de Neanderthal întrețineau relații sexuale între ei. Primii oameni din specia Homo Sapiens nu spuneau „nu” atunci când venea vorba despre relații sexuale nici măcar mai primitivilor neanderthalieni, conform unui studiu publicat în noiembrie, realizat de oamenii de știință de la Institute of Evolutionary Biology din Barcelona. Datele cercetării evidențiază faptul că, din punct de vedere genetic, toate populațiile de pe glob au puțin sânge de neanderthalian, cu excepția populațiilor din Africa subsahariană. Aceste urme genetice pot reprezenta dovada că reprezentanții celor două specii întrețineau relații sexuale, într-o perioadă ce a început acum 100.000 de ani, după migrarea primelor grupuri de Homo sapiens din Africa.

● Un cromozon X suplimentar mărește substanțial libidoul masculin. Cel puțin așa susțin oamenii de la Universitatea din Virginia, coordonați de Paul Bonthuis, care au observat, în urma unui experiment realizat pe șoareci de laborator, că un cromozon feminin (X) în plus la un bărbat ar putea să ducă la o creștere substanțială a libidoului. Acest libidou crescut nu vine însă fără efecte secundare negative, cel puțin în cazul oamenilor, printre acestea cel mai important fiind reducerea fertilității. Studiul realizat pe șoareci oferă însă o perspectivă interesantă asupra modului în care cromozomii sexuali influențează comportamentul. Bărbații au un cromozom X și unul Y, în timp ce femeile au doi cromozomi X. În anumite cazuri, greșeli genetice pot duce la nașterea unor bărbați cu genotipul XXY, stare cunoscută și drept sindromul Klinefelter. Șoarecii cu acest tip de genotip copulează mai des, cu mișcări mai viguroase, dar și ejaculează de două ori mai repede și de două ori mai des decât șoarecii cu genotip normal (XY). Datele acestui studiu au fost publicate în numărul din ianuarie al revistei Hormones and Behavior.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii