Savanții NASA susțin că vitamina B3 nu provine de pe Terra

Savanții NASA susțin că vitamina B3 nu provine de pe Terra
Publicat: 23/04/2014, 14:16
Actualizat: 26/03/2019, 12:53

Pământul primitiv ar fi beneficiat de o „aprovizionare” extraterestră cu vitamina B3, livrată de meteoriții bogați în carbon, afirmă savanții de la NASA, care au analizat amestecul de ingrediente aduse pe Terra de aceste corpuri cerești.

Studiul vine în sprijinul teoriei potrivit căreia viața de pe Terra ar fi apărut grație unor molecule create în spațiu, care „călătoresc” de la o planetă la alta prin intermediul meteoriților.

Deși cercetătorii nu cunosc deocamdată felul în care s-au format aceste „ingrediente”, ei consideră că fragmentele de gheață radioactivă au alimentat reacțiile chimice care au produs vitamina B3.

„Vitamina B3, denumită și acid nicotinic sau niacină, este un precursor al lui NAD (nicotinamidă adenină dinucleotidă), care este esențială pentru metabolism și are probabil o origine foarte îndepărtată”, a declarat Karen Smith, de la Pennsylvania State University, coordonatoarea studiului.

Nu este pentru prima dată când vitamina B3 a fost găsită în meteoriți. În 2001, cercetătorii de la Arizona State University, coordonați de Sandra Pizzarello, au descoperit această vitamină în meteoritul căzut în Lacul Tagish din Canada.

În noul studiu, realizat la Laboratorul de astrobiologie analitică din cadrul Centrului spațial Goddard, Karen Smith și colegii ei au analizat mostre prelevate din opt meteoriți bogați în carbon și au descoperit că aceștia conțineau vitamina B3 în concentrații care variau de la 30 și până la 600 părți la un miliard.

„Am descoperit un tipar – mai puțină vitamină B3 (și alți acizi piridin-carboxilic) a fost descoperită în meteoriții desprinși din asteroizii care au fost mai puternic alterați de apa lichidă”, a adăugat cercetătoarea americană. „O explicație ar fi că aceste molecule au fost distruse în timpul contactului prelungit cu apa lichidă”, a mai spus aceasta.

Asteroizii și cometele sunt considerate un fel de rămășițe originale din timpul formării Sistemului Solar, iar meteoriții sunt acele fragmente desprinse din asteroizii care trec pe lângă Terra sau se prăbușesc pe planeta noastră.

Atunci când asteroizii se ciocnesc cu alți asteroizi, ei se sparg în mai multe fragmente, iar unele dintre acestea cad în cele din urmă pe Terra sub formă de meteoriți.

Deși meteoriții sunt fragmente considerate foarte valoroase desprinse din asteroizi, ei sunt arareori recuperați imediat după ce cad pe Terra. Astfel, ei devin vulnerabili în fața contaminării cu elementele chimice și cu formele de viață terestre.

Savanții de la NASA se îndoiesc însă că vitamina B3 și alte molecule descoperite în meteoriții analizați ar proveni de pe Terra.

Ei cred acest lucru deoarece vitamina B3 a fost descoperită alături de izomerii ei structurali – molecule înrudite care au aceeași formulă chimică, dar ale căror atomi sunt atașați într-o ordine diferită. Aceste „altfel de molecule” nu sunt folosite de formele de viață terestre.

Dacă procesul de contaminare cu viață terestră ar fi fost sursa prezenței vitaminei B3 în meteoriți, atunci doar această vitamină ar fi trebuit să fie găsită, nu și izomerii ei structurali.

Concentrațiile de vitamina B3 sunt la rândul lor corelate cu timpul în care asteroidul parental a fost contaminat cu apă lichidă.

Cercetătorii consideră că această corelație cu condițiile existente pe asteroizi nu ar mai exista dacă vitamina B3 ar fi un rezultat al contaminării cu viața terestră.

NASA intenționează să organizeze o serie de experimente științifice în viitorul apropiat, în condiții considerate „mai realiste”, pentru a înțelege mai bine felul în care vitamina B3 se formează pe granule de gheață în spațiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată