VIDEO. Cele mai frumoase filme pentru copii, de astăzi, la Festivalul Internațional de Film pentru Copii „KINOdiseea”

VIDEO. Cele mai frumoase filme pentru copii, de astăzi, la Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea
Publicat: 16/11/2013, 10:27
Actualizat: 30/07/2014, 00:18

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, ce se desfășoară la București în perioada 15-22 noiembrie, promite în acest an să ofere publicului tânăr o călătorie imaginară în jurul lumii. Cele mai bune producții din diverse țări de pe glob – Cehia, Brazilia, Rusia, Australia, Olanda, Suedia, Indonezia, Germania – vor fi proiectate la Cinema Studio, Cinema Eforie și CinemaPRO.

Cum însă KINOdiseea se adresează totodată și adulților pasionați de cinematografie, pe marile ecrane vor rula și filme celebre în perioada copilăriei acestora. Astfel, în secțiunea „Retrospectivă – Ecranizările copilăriei” vor fi proiectate șase producții care de-a lungul timpului au cucerit inimile a zeci de generații.

„POCAHONTAS” este animația care va deschide seria: pe 15 noiembrie, la Cinema Eforie, începând cu ora 19:00. Producția marca Walt Disney a fost lansată în anul 1995 și este prima inspirată de un personaj istoric. Este vorba despre frumoasa Pocahontas, fiica căpeteniei amerindiene Powhatan-Sachem și mediatoare între englezi și tribul ei. O perioadă, tânăra a fost ținută ostatică pe o corabie englezească, iar ulterior a fost creștinizată și botezată ca „Prințesa Rebeca”. În cele din urmă a ajuns să fie recunoscută drept prințesă indiană la curtea regelui Iacob I al Angliei.

Povestea sa a inspirat realizarea filmului animat regizat de Mike Gabriel și Eric Goldberg și care în seara premierei, organizată în Central Park din New York, a adunat peste 70.000 de persoane. Printre numeroasele trofee primite, „Pocahontas” a fost răsplătit cu două Premii Oscar, un Glob de Aur și un Premiu Grammy.

În cea de-a doua zi a Festivalului KINOdiseea, pe 16 noiembrie, filmul „MICUL PRINȚ” va fi proiectat la Cinema Eforie, începând cu ora 16:30, de asemenea, în cadrul secțiunii „Retrospectivă”. Fantezia muzicală bazată pe cartea lui Antoine de Saint-Exupery conturează povestea băiețelului care străbate galaxii, suferă pentru toți prietenii săi și în inima căruia nu este loc decât pentru iubire. Filmările pentru producția regizată de Stanley Donen s-au desfășurat în Tunisia. Lansarea a avut loc în anul 1974.

Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar și Globurile de Aur și chiar a câștigat un trofeu la cea din urmă gală menționată, la categoria „Cea mai bună coloană sonoră”.

Filmul de animație „PINOCCHIO” va fi proiectat pe 17 noiembrie, la Cinema Eforie, de la ora 16:30. Produs în anul 1940 de Walt Disney, acesta are la bază povestirea „Aventurile lui Pinocchio”, de Carlo Collodi, în care o mairionetă de lemn capătă viață datorită unei zâne. Aceasta îi promite că-l poate transforma în băiețel real dacă dovedește că este curajos, sincer și altruist. Pentru a-și îndeplini dorința, Pinocchio trebuie să treacă prin mai multe probe.

Animația regizată de Hamilton Luske și Ben Sharpsteen a fost răsplătită cu două Premii Oscar, la categoriile „Cel mai bun cântec original” și „Cea mai bună coloană sonoră”.

KINOdiseea readuce pe marele ecran și filmul „20.000 DE LEGHE SUB MĂRI”, regizat de Richard Fleischer, și lansat în anul 1954. Ecranizarea cărții lui Jules Verne dezvăluie publicului tânăr aventurile biologului Aronnax, asistentei sale Conseil și vânătorului de balene Ned, care pornesc în cautarea unui monstru din cauza căruia mai multe vase s-au scufundat în mod misterios. Aceștia ajung însă prizonieri pe submarinul Nautilus, al căpitanului Nemo, cu care însă se împrietenesc în cele din urmă.

Producția a fost recompensată cu două Premii Oscar, la categoriile „Cele mai bune efecte speciale” și „Cea mai bună scenografie”.

Filmul muzical de animație „MICA SIRENĂ”, produs de Walt Disney Feature Animation în anul 1989, va fi proiectat în cadrul secțiunii „Retrospectivă”, pe 20 noiembrie, la Cinema Eforie, la ora 12:00.

Bazată pe povestea scrisă de Hans Christian Andersen, producția îi dă viață sirenei pe nume Ariel, fiica cea mică a regelui Triton, care, ingorând avertismentele tatălui ei de a nu se apropia de oameni, se îndrăgostește de prințul Eric. Pentru a putea fi împreună cu el, Ariel îi cere ajutorul Ursulei, vrăjitoarea mării. Așa începe întreaga aventură a sirenei, hotărâtă să facă tot posibilul pentru a-l reîntâlni pe cel pe care îl iubește.

Acesta este cel de-al 28-lea film animat Disney. În weekendul premierei, „Mica Sirenă” a avut încasări de 84 de milioane de dolari. Pelicula a primit numeroase trofee, printre care două Premiu Oscar pentru „Cel mai bun cântec” și „Cea mai bună coloană sonoră”, dar și două Globuri de Aur, la categorii similare.

Cel din urmă film prezentat în cadrul Festivalului KINOdiseea în secțiunea „Retrospectivă” va fi „ALBĂ CA ZĂPADA ȘI CEI ȘAPTE PITICI”. Proiecția este programată pentru marți, 19 noiembrie, la CinemaPRO, începând cu ora 10:00.

Producția are la bază povestea omonimă a Fraților Grimm: tânăra cu pielea albă ca zăpada, buzele roșii ca sângele și părul negru ca abanosul trebuie să facă față capcanelor întinse de mama sa vitregă, care îi dorește moartea. Prințesa ajunge să locuiască în căsuța a șapte pitici, însă nici aici nu este în siguranță. Un prinț o salvează în cele din urmă.

Acesta este primul film animat marca Disney. A fost lansat în decembrie 1937 la Carthay Circle Theatre și a rămas în istorie drept filmul de animație clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile: 416 milioane de dolari.

Producția a fost recompensată cu numeroase trofee, printre care și un Premiu Oscar de onoare, reprezentat de opt statuete – dintre care șapte mici -, acordat lui Walt Disney pentru „inovația indiscutabilă în domeniul cinematografic, care a fermecat milioane de spectatori și care a deschis vaste perspective cinematografiei”.

Accesul publicului este liber toate filmele din secțiunea „Retrospectivă”, indiferent de ora proiecției. Este necesară însă rezervarea locurilor în prealabil, fie accesând site-ul kinodiseea.ro, fie telefonând la numărul 021/41.00.223.

Toate filmele sunt subtitrate sau dublate în limba română.

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea se desfășoară la București în perioada 15-22 noiembrie, la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și CinemaPro, sub sloganul „Imaginația face înconjurul lumii”.

Pe lângă filmele proiectate atât în cadrul secțiunii „Retrospectivă”, cât și în „Competiție”, pe agenda Festivalului sunt incluse și o serie de ateliere de actorie, de montaj, scenografie, improvizație ș.a. susținute de profesioniști din România sau invitați din străinătate.

Copiii se vor putea bucura și de un bal mascat, ce se va desfășura în cea de-a doua zi a festivalului KINOdiseea, pe 16 noiembrie, la Clubul Țăranului Român, începând cu ora 11:30.

Invitat la emisiunea Gândul LIVE, Daniel Mitulescu, directorul Festivalului Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea a vorbit despre programul pregătit pentru ediția din acest an, ce include atât producții cinematografice, cât și workshop-uri prin care cei mici pot descoperi secrete din lumea filmului. De asemenea, producătorul a explicat care sunt obstacolele pe care le-a întâmpinat de-a lungulcelor cinci ani de existență a KINOdiseea, dar și cum a fost posibil ca numărul spectatorilor să crească de la 5.000 – în primul an -, la peste 10.000, în 2013.

KINOdiseea este Membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) și, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internaționale de film pentru copii din Europa, printre care „Kristiansand International Children”s Film Festival” (Norvegia), „Zlin Film Festival” (Cehia) și „International Young Audience Film Festival Ale Kino” (Polonia).

Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, înființată de Daniel Mitulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ