COZONAC CU NUCĂ ȘI COZONAC PUFOS. Cum să faci cei mai gustoși cozonaci de Crăciun

COZONAC CU NUCĂ ȘI COZONAC PUFOS. Cum să faci cei mai gustoși cozonaci de Crăciun
Publicat: 24/12/2017, 10:11
Actualizat: 09/01/2020, 02:27

COZONAC CU NUCĂ ȘI COZONAC PUFOS. O singură felie de cozonac are până la 180 de kilocalorii, afirmă medicii, motiv pentru care aceștia ne recomandă o singură felie pe zi, de preferat în afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie că este cu nucă și cacao sau cu rahat, este desertul tradițional. Mai jos puteți citi rețete simple pentru cozonac.

COZONAC CU NUCĂ, CREMĂ DE CACAO ȘI STAFIDE

Ingrediente maia:

50 grame drojdie proaspata
2 linguri de lapte
o lingura de faina

Ingrediente aluat:

1 kilogram de faina
6 galbenusur
i o jumatate litru de lapte
300 grame zahar
200 grame unt
50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
4 fiole esenta de rom
4 fiole esenta de vanilie

Cozonac cu nucă.Ingrediente crema:

stafide si mac 300 grame
nuca maruntita 20 grame
unt
2 linguri cacao
4 linguri de zahar
5 linguri de lapte

Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.

Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.

Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Sursa cozonaci.info

COZONAC CU NUCĂ ȘI CACAO

Ingrediente aluat:

1 kg faina
50 g drojdie proaspata
500 ml lapte
100 g unt
250 g zahar
5 galbenusuri
o lingurita sare
coaja de lamaie si portocala
2 plicuri zahar vanilat

Cozonac cu nucă.Ingrediente umplutura:

250 g miez de nuca macinata
5 albusuri
100 g zahar
2 linguri de cacao
1 praf de sare
esenta de rom

Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste. Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.

Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine. Aluatul se acopera si se pune la dospit langa aragaz sau o sursa de caldura timp de o ora. Este foarte important ca in incaperea in care se pastreaza aluatul sa fie cald tot timpul, astfel aluatul va creste foarte frumos. Cat creste aluatul, facem compozitia. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, peste care adaugam treptat 100 g zahar.

Pasul 3. Peste nuca macinata adaugam 2 linguri de cacao, o lingurita de esenta de roma si albusurile spuma. Se amesteca usor, ca sa isi pastreze consistenta pufoasa. Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in 4 portii egale. Pe masa de lucru presaram putina faina. Fiecare portie se intinde cu ajutorul unui sucitor, pana cand diametrul foii este cat forma de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa, adaugam cate un sfert din compozitie, care se distribuie uniform pe toata suprafata foii. Foile se ruleaza si se impletesc doua cate doua.

Pasul 4. In forma de cozonac punem hartie pentru copt, pe care o ungem putin cu ulei. Punem cozonacii in forme si ii lasam la crescut pana ce isi dubleaza volumul, in aceeasi incepere incalzita. Dupa ce au crescut, ii ungem cu 1 ou batut cu 1 lingurita zahar. Apoi, ii dam la cuptor la 180 de grade aproximativ o ora. In primele 20 de minute evitati deschiderea cuptorului. Se verifica cozonacii cu un betisor de gratar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu putina apa si punem peste ei 2-3 prosoape de bucatarie, preferabil din bumbac si se lasa la racit.

Sursa cozonaci.info

COZONAC CU RAHAT

Ingrediente:

● 1 kilogram de făină

● 50 grame drojdie

● 400 grame de zahăr

● 500 mililitri de lapte

● 100 mililitri de ulei

● 6 ouă

● coaja de la o lămâie

● 1 sticluță de esență de rom

● 3-4 bucăți de rahat

● 2 linguri de cacao

● nucă măcinată

● vanilie

● 1 praf de sare

Cozonac cu rahat. Mod de preparare:

Se cerne făina de 2-3 ori pentru ca cozonacul să iasă pufos. Apoi, se prepară maiaua din drojdie: 2 linguri de făină și 50 de mililitri de lapte. Se dizolvă zahărul (350 de grame) și vanilia în restul de lapte, care este încălzit în prealabil. Gălbenușurile se freacă cu sare și cu coaja de lămâie.

Mai apoi, se adaugă peste făină, maiaua, laptele, gălbenușurile, treptat, timp în care compoziția se frământă continuu. La sfârșit se adaugă uleiul, iar mai apoi se mai frământă compoziția încă 5 minute. Se lasă la dospit în jur de o oră.

Între timp, se amestecă nuca cu albușurile bătute spuma, cu 50 grame de zahăr, 2 linguri de cacao și romul.

Se porționează aluatul în 3 părți egale, apoi se întinde foaia de aluat, se adaugă deasupra umplutura de nuca și rahat, se rulează, și se stropește cu apă și se presară zahărul și apoi se punem în tava. Se mai lasă la dospit circa 30 minute, după care se dă la copt timp de 45 minute, la foc potrivit.

Sursă: PetitChef

COZONAC PUFOS

Ingredinte de aluat:

● un kilogram de făină

● 50 de grame de drojdie

● 250 de grame de zahăr

● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime

● 200 de grame de grăsime, ulei și unt topit

● cinci gălbenușuri

● o linguriță rasă de sare

● arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, vanilie

Ingredinte pentru umplutură:

● cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr și vanilie

● rahat

● nucă

Cozonac pufos. Mod de preparare:

Într-un castron mai mare se cerne făina, de preferat de două ori, deoarece așa iese mai pufoasă. Apoi se încălzește laptele, în care se dizolvă zahărul și vanilia. Maiaua se face din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte, se adaugă rahatul și nuca și se lasă la un loc cald timp de 15 minute ca să crească.

Galbenușurile de ou se frecă cu sare, coaja de lămâie și portocală. Se adaugă maiaua împreună cu restul de lapte călduț. Întreaga compozoție se freamătă până când devine un conținut omogen. Pe măsură ce aluatul se leagă, se adaugă și grăsimea, uneliul sau untul care a fost topit în prealabil. După ce a-ți frământat preț de 30 de minute întregul conținut, se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald și ferit de curent timp de o oră și jumătate.

După ce aluatul a crescut, acesta se împarte în două, pentru că din compoziție vor ieși doi cozonaci. Apoi, fiecare jumătate se împarte iar în două. Pe suprafața de lucru se presează făină din abundență și se ia fiecare jumătate în parte de aluat și se întinde bine cu un făcăleț. Se adaugă umplutura și se rulează, după care se iau două suluri și se împletesc. Se așează în tăvile speciale pentru cozonac și se mai lasă la crescut timp de 40 de minute. Apoi se ung cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Înainte de a-i băga la cuptor se presară pe cozonaci făină, mac sau susan. Se bagă în cuptorul încălzit în prealabil la 180 de grade și se lasă timp de 45 de minute.

Sursă: Gabriela Cara

REȚETĂ COZONAC – varianta 4

Ingrediente:

● 1 kilogram făină
● 2 cubulețe de drojdie proaspătă
● 500 de mililitri de lapte gras
● 200 de grame unt
● 250 grame de zahăr tos
● 5 + 1 gălbenușuri
● o linguriță sare
● esențe
● coajă de lămâie
● 3 plicuri de zahăr vanilinat

Mod de preparare:

De cu seara, se cerne făina. Ideal ar fi să ca făina să fie cernută de trei ori, deoarece așa iese cozonacul mai pufos. Într-un vas încălzim laptele cu toată cantitatea de zahăr și esențele. Se lasă la răcit.

A doua zi se aprinde cuptorul de dimineață, pentru ca în bucpătorie să fie clad. Se pregătește maiaua ca la orice cocătură: drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, cu două linguri de făină și alte 2-3 de lapte.

Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină. Când și a dublat volumul se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri care au fost frecate în prealabil. Apoi, se frământă. Din când în când înmuiați-vă mâinile în untul topit (și răcit), care nu se toarnă direct în aluat.

După ce aluatul este frământat timp de jumătate de oră, se lasă la dospit în bucătăria încălzită vreme de 40 de minute. Aluatul se împarte în patru și se întinde cu mâna unsă cu ulei.

Apoi, se umple cu ce doriți. Se fac patru suluri și se împletesc două câte două și apoi se pun în tavă, care a fost tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Cu ultimul gălbenuș, amestecat cu o lingură de laptate, se ung cozonacii. După se presară zahăr și se lasă la dospit până când cozonacii își dublează volumul. Se baga la cuptor preț de 50 de minute.

Apoi, se scot, se lasă la răcit și se servesc cu ouă.

Sursă: Rețete Culinare

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?