ERWIN SCHRODINGER, omagiat de Google la 126 de ani de la naștere. Pisica lui ERWIN SCHRODINGER, cel mai cunoscut experiment al fizicianului

ERWIN SCHRODINGER, omagiat de Google la 126 de ani de la naștere. Pisica lui ERWIN SCHRODINGER, cel mai cunoscut experiment al fizicianului
Publicat: 12/08/2013, 11:27
Actualizat: 29/07/2014, 19:57

Erwin Schrödinger, celebrul fizician austriac,este omagiat deGoogle, printr-un Doodle, la 126 de ani de la naștere. Erwin Schrödinger,laureat al Premiului Nobel,este considerat unul dintre părinții fizicii cuantice și este cunoscut pentru experimentul numit Pisica lui Schrödinger.

Erwin Schrödinger s-a născut pe 12 august 1887 la Viena și a murit pe 4 ianuarie 1961 în același oraș. ErwinSchrödinger a fost profesor de fizică teoretică la Berlin, Graz și Dublin și este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuație fundamentală îi poartă numele. A studiat de asemenea elementul radiu și a adus contribuții însemnate la definitivarea teoriei culorii. În 1933 a primit Premiul Nobel pentru fizică.

Schrödinger a fost profesor de fizică teoretică la Berlin, Graz și Dublin și este fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuație fundamentală îi poartă numele. A studiat de asemenea elementul radiu și a adus contribuții însemnate la definitivarea teoriei culorii, scrie Mediafax.

Prima lucrare de mecanică ondulatorie elaborată de Schrödinger în ianuarie 1926 înlocuiește electronul din modelul atomic al lui Niels Bohr cu o serie de unde, aplicând teoria lui Louis de Broglie, conform căreia electronii se comportă ca niște unde. Această teorie este încorporată în ecuația lui Schrodinger.

Erwin Schrödinger și pisica „imposibilă”. Ce a vrut să demonstrezeErwin Schrödinger

În teoria lui,Schrödingerspune că este posibil să determinăm un moment de timp la care există probabilități egale ca pisica să fie vie sau moartă. Mecanica cuantică spune că dacă ne-am uita la acel moment în camera pisicii, funcția de undă asociată sistemului cuantic imaginat de Schrödinger „se va prăbuși”, iar noi vom vedea pisica fie vie, fie moartă.

Dacă alegem să nu privim în cameră, nu doar mostra radioactivă va fi într-o superpoziție a două stări posibile, ci întregul experiment. Pisica, dacă nu analizăm sistemul cu ochii noștri, poate fi considerată atât vie, cât și moartă, în același timp.

Pentru a demonstra necompletitudinea mecanicii cuantice, Schrödinger i-a aplicat principiile asupra unei ființe vii care poate avea sau nu conștiență. În experimentul mental original al lui Schrödinger, el descrie cum se poate, în principiu, transfera o superpoziție din interiorul unui atom către superpoziția la o scară mai mare a unei pisici vii sau moarte cuplând pisica si atomul cu ajutorul unui ”mecanism diabolic.”” A propus un scenariu în care viața sau moartea unei pisici aflate într-o cutie închisă depinde de starea unei particule subatomice. Conform lui Schrödinger, interpretarea Copenhaga implică faptul că pisica rămâne în același timp vie și moartă până la deschiderea cutiei.

Schrödinger nu a dorit să promoveze ideea unei pisici moartă-și-vie concomitent ca pe o posibilitate serioasă; din contră: experimentul mental servește la ilustrarea ciudățeniei mecanicii cuantice și a matematicii necesare pentru descrierea stărilor cuantice. Intenționând să aducă o critică interpretării Copenhaga — larg acceptată în 1935 — experimentul mental al lui Schrödinger rămâne o piatră de încercare pentru interpretările mecanii cuantice; modul în care fiecare interpretare tratează problema pisicii lui Schrödinger este adesea folosit ca un mod de a ilustra și a compara fiecare caracteristică, tărie sau slăbiciune ale diverselor interpretări ale mecanicii cuantice.

Erwin Schrödinger și pisica sa.„Putem imagina chiar cazuri destul de ridicole. O pisică este închisă într-o cameră din oțel, împreună cu următorul dispozitiv (care trebuie să fie ferit de interacțiunea directă cu pisica): într-un detector Geiger-Müller se află o cantitate mică de material radioactiv, atât de mică încât, în decurs de o oră, doar un singur atom probabil se va dezintegra, sau cu egală probabilitate, poate niciunul; dacă totuși se întâmplă, detectorul Geiger va genera un semnal si prin intermediul unui releu eliberează un ciocan care sparge o mică fiola de cianură. Dacă lăsam nesupravegheat întregul sistem timp de o oră, putem spune că pisica trăiește încă dacă în acest timp nici un atom nu s-a dezintegrat. Funcția de undă a întregului sistem va exprima acest fapt având în ea pisica vie-și-moartă (scuzați expresia) sau împrăștiată în părți egale. Este tipic pentru aceste cazuri ca o nedeterminare localizată inițial la nivel atomic să fie transformată într-o nedeterminare la nivel macroscopic, care poate fi apoi rezolvată prin observare directă. Asta ne împiedică să acceptăm în mod naiv ca valid un model neclar pentru a reprezenta realitatea. Prin el însuși el nu conține nimic neclar sau contradictoriu. Există o mare diferență între o fotografie mișcată sau nefocalizată și o fotografiere clară a norilor și a pâlcurilor de ceață”, a explicatErwin Schrödingerexperimentul.

Erwin Schrödinger, discuții cu Einstein despre paradoxul EPR. De unde a pornit experimentul cu pisica luiErwin Schrödinger

Experimentul mental al luiSchrödingera fost o urmare a discuțiilor despre paradoxul EPR, numit astfel după autorii săi Albert Einstein, Podolsky și Rosen în 1935. Articolul EPR a subliniat natura stranie a superpoziției cuantice. În linii mari, superpoziția cuantică reprezintă combinarea tuturor stărilor cuantice ale sistemului (de exemplu, pozițiile posibile ale particulelor subatomice). Interpretarea Copenhaga arată că superpoziția decade într-o stare definită exact în momentul în care are loc măsurătoarea cuantică.

Schrödingerși Einstein au schimbat mai multe scrisori despre articolul EPR al lui Einstein, în cuprinsul cărora Einstein a subliniat că superpoziția cuantică a unui butoias instabil cu praf de pușcă va conține, după un timp, atât componente explodate cât și neexplodate.

Erwin Schrödinger și cel mai cunoscut experiment al său: pisica luiSchrödinger

„Pisica lui Schrödinger„este un experiment mental imaginat de Erwin Schrödinger în 1935. El a imaginat un experiment în care este prezentă o pisică care poate să fie vie sau moartă, în funcție de un eveniment aleator anterior. Mai precis, o pisică, împreună cu un flacon cu otravă închis, sunt puse într-o cutie protejată de orice decoerență cuantică indusă de mediul extern. Dacă un detector Geiger-Müller detectează o radiație, atunci flaconul va fi spart de un ciocan, eliberând otrava care va ucide pisica. Mecanica cuantică sugerează că după o perioadă pisica este concomitent vie și moartă. Totuși, când ne uităm în cutie, vedem pisica ori vie, ori moartă. Acest experiment al luiErwin Schrödinger l-a impresionat chiar și pe Albert Einstein.„Ești singurul fizician contemporan, în afara lui Laue, care observă că nu putem face supoziții asupra realității — dacă suntem corecți. Cei mai mulți dintre ei pur și simplu nu văd ce joc riscant joacă cu realitatea — realitatea este ceva independent de ceea ce se stabilește experimental”, îi scria Einstein luiSchrödinger.Schrödinger imaginează o situație în care o pisică este, în același timp, moartă și vie, o absurditate care, luată în sens strict, descrie și comportamentul entităților cuantice așa cum Interpretarea Copenhaga îl prezintă.

Fizicianul și-a imaginat o pisică închisă într-o cameră ce nu putea fi observată din exterior, în interiorul căreia a plasat și un dispozitiv constând dintr-un container plin cu o substanță otrăvitoare, un contor Geiger, un ciocan și o mostră de material radioactiv. Scenariul imaginat de austriac este următorul: pe măsură ce materialul radioactiv suferă fenomenul de descompunere, contorul Geiger pune în mișcare „trăgaciul” care eliberează în cele din urmă ciocanul. Ca urmare a căderii ciocanului, sticla umplută cu o substanță toxică se sparge, iar pisica moare otrăvită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații