Colegiul Medicilor cere Ministerului Sănătății și CNAS să renunțe la obligativitatea prescripției electronice. „Medicii sunt împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri”

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Redactor:
Vlad Mironescu
Colegiul Medicilor cere Ministerului Sănătății și CNAS să renunțe la obligativitatea prescripției electronice. „Medicii sunt împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri”
Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să renunțe la obligativitatea prescripției electronice, considerând că nu există condiții pentru introducerea acesteia.

Consiliul Național al CMR, reunit la Constanța, a solicitat modificarea Ordonanței privind prescripția electronică, în sensul eliminării obligativității ei.

„Medicii nu sunt împotriva informatizării și a prescripției electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenței medicale”, se arată într-un comunicat de presă al CMR transmis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Consiliul Național al CMR consideră că, după patru ani, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) încă nu este în întregime funcțional, apărând dificultăți privind confidențialitatea datelor proprii și asigurarea siguranței acestor date.

„În aceste condiții, este dificil, fără experimentarea unor stații pilot, să se introducă la nivelul întregii țări obligativitatea rețetei electronice fără o pregătire corespunzătoare. Deși de patru ani am semnalat că SIUI este nefuncțional și creează probleme în exercitarea profesiei medicale, având efecte negative asupra calității actului medical și a pacienților, nu s-au luat măsuri”, au precizat reprezentanții CMR.

Totodată, CMR consideră că, în condițiile în care veniturile cabinetelor și ale spitalelor s-au diminuat continuu, o nouă cheltuială impusă va fi în detrimentul pacienților.

„Cheltuielile privind funcționarea și implementarea rețetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sănătate, și nu de cabinetele medicale și unitățile sanitare”, susțin reprezentanții CMR.

Mai mult, în opinia acestora, „introducerea brutală” a rețetei electronice va avea ca efect creșterea birocrației și a timpului de lucru a medicilor, fără a fi retribuiți suplimentar.

„În loc ca actul medical să fie simplificat, vor apărea problema în cascadă, având în vedere neconcordantele din sistemul SIUI”, au precizat reprezentanții medicilor.

Aceștia au adăugat că un alt impediment în implementarea prescripției electronice este legat de faptul că există numeroase localități sau zone în care nu se poate realiza legătura prin internet și medicii vor trebui, după ce eliberează rețeta clasică, să introducă datele în sistem în timpul lor liber.

„Nu există modalități reale, practice de siguranță a datelor pacienților. Suntem îngrijorați de faptul că nu există condiții de păstrare în siguranță a datelor medicale personale, pentru a nu mai apărea situații în care a fost încălcată confidențialitatea pacientului. Încălcarea confidențialității datelor medicale este sancționată atât de Legea nr. 46/2003, cât și de Codul de Deontologie Medicală”, mai spun reprezentanții CMR.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lansează, luni, sistemul prescripției electronice.

Sistemul care intră în funcțiune din 2 iulie își propune ca, până la sfârșitul acestui an, cel puțin 80 la sută din rețete să fie în noul format, trecerea completă la sistemul electronic fiind prevăzută pentru 1 ianuarie 2013, când prescrierea electronică și eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv în sistemul prescripției electronice (online și offline).

Reducerea la jumătate a timpului petrecut la farmacie, creșterea performanței în sistemul de sănătate, ceea ce va aduce la buget economii de cel puțin 10 la sută, sunt avantaje ale prescripției electronice, în opinia noului șef al CNAS, Doru Bădescu.

„Suntem o țară cu 41,7 milioane de rețete pe an. Miza mea este ca banul asiguratului să fie cheltuit cât mai eficient”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele CNAS.

Miza acestui sistem este uriașă, în condițiile în care valoarea medie a unei rețete în 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ două rețete anual pe cap de locuitor. Odată cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportări electronice, ușor de verificat, atât de la medici, cât și de la farmaciști, astfel încât va putea compara dacă ceea ce prescriu medicii se regăsește în ceea ce farmaciile eliberează la prețuri compensate. Până acum, ar fi fost necesară o armată de oameni pentru orice verificare, deoarece rețetele medicilor sunt arhivate și stocate pe hârtie.

„În țările în care acest sistem a fost introdus, economiile la buget s-au situat între 10 și 20% din valoarea facturilor”, a precizat Doru Bădescu.

Pentru pacient, noul sistem înseamnă că va primi tot o rețetă, emisă electronic, însă boala nu va mai fi menționată explicit, ci va fi înlocuită de un cod, pentru confidențialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpăra medicamentele fracționat de la mai multe farmacii, rețeta electronică funcționând în regimul a maximum șapte rețete separate. Fracționarea se referă numai la medicamentele luate separat, nu și la cantitatea unui medicament.

Un alt avantaj va fi acela că pacientul va sta mai puțin la coadă în farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumătate în medie, față de 5-6 minute în actualul sistem.

În opinia președintelui CNAS, rolul medicului este să explice rețeta și să dea denumirea și prețul medicamentului, astfel încât pacientul să aibă o gamă mai largă de opțiuni, inclusiv generice.

De asemenea, pacienții vor avea posibilitatea să intre în posesia medicamentelor la orice farmacie din județul de reședință.

Medicii vor fi stimulați să treacă rapid la utilizarea rețetei electronice, astfel că aceia care reușesc să utilizeze acest sistem în peste 70 la sută din cazuri primesc o sută de lei pe lună.

Estimările CNAS sunt ca în prima lună să se ajungă la aproximativ 10 la sută din rețete prescrise și eliberate în noul sistem, urmând ca în două-trei luni să se ajungă la aproximativ de 40-50 la sută. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90 la sută au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea rețetelor compensate în sistemul electronic.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide