Cum a publicat ICR o carte semnată de Andrei Marga. „Nu este un conflict de interese, volumul este unul promoțional. Nu o să-l trec în CV”

Publicat: 10/02/2013, 18:52
Actualizat: 03/05/2015, 01:31

Institutul Cultural Român a publicat o carte semnată de Andrei Marga, directorul institutului. La solicitarea gândul, ICR a susținut că decizia de a publica volumul „Cultură, democrație, modernizare” a fost luată de către Consiliul Director al instituției, consiliu condus de același Andrei Marga. Pentru publicarea celor 500 de exemplare ale cărții din bugetul public a fost alocată suma de 2.499 de lei. ICR susține că nu există nici un conflict de interse având în vedere că volumul are un caracter „promoțional” pentru instituție, iar Andrei Marga nu va beneficia în niciun fel de pe urma publicării acestei cărți.

Biroul de presă al ICR susține că volumul semnat de Marga este de fapt un raport de activitate. „Cartea adună, la bilanțul a luni de la preluarea mandatului de către noua conducere, și materiale din cele patru Buletine Informative publicate până acum”, se arată în răspunsul trimis de ICR.

Citește aici răspunsul trimis de ICR pentru gândul

Deciza de a publica volumul semnat de Marga a fost luată de Consiliul Director al ICR al cărui președinte este tot Andrei Marga. „Este o carte de lucru. Eu am scris cărți mai multe. Nu am scos aici (la ICR, n.r.) cărți de filosofie, am scos o carte în care am explicat ce face Institutul Cultural Român, cu noua conducere. Așa se face oriunde în lume”, a declarat Marga, citat de Mediafax

Volumul „Cultură, democrație, modernizare” are un preț de 10 lei însă Marga a declarat că acesta este un preț de inventar, cartea nefiind destinată vânzării. „Conducerea ICR a decis publicarea pentru a explicita viziunea, strategia și mäsurile ce trebuie întreprinse de Institutul Cultural Român în scopul realizärii misiunii încredințate de lege”, susține conducerea ICR

ICR susține că în acest caz nu ar fi vorba de vreun conflict de interese deoarece Marga nu beneficiază în urma publicării. „În mod evident, nu este vorba de niciun fel de conflict de interese pentru că nu este o carte de autor, ci de una semnatä de Andrei Marga în calitate de președinte al ICR. Autorul Andrei Marga și-a publicat cărțile la zeci de edituri, cea mai recentă – Crizele modernității târzii , la Editura Academiei Române”, a precizat ICR pentru gândul.

În adresa ICR se menționează că Marga nu va apela la ICR pentru publicarea vreuneia din cărțile sale. „Andrei Marga nu va apela la editura ICR pentru a-și publica lucrările. Multe edituri îl solicită, așa că nu va publica vreo carte la ICR. Cea apărută este una promoțională, pentru ICR, nu pentru autor”, precizează ICR.

Andrei Marga susține că volumul pe care l-a semnat nu este unul pe care îl va include în CV-ul său. „Dacă ar fi figurat în CV, aș fi fost de acord cu orice discuție. Dar această carte nu este pentru CV, ci pentru lucru. Oare nu e bine să explice cei care conduc instituții ce vor să facă? E o carte cu materiale de lucru. Nu e o carte pentru palmaresul cuiva. Pentru palmares public alte cărți mai ample de filosofie. Dar această este o treabă privată și o fac cu editurile private din România sau cu Editura Academiei sau alte edituri”, a explicat Marga citat de Mediafax

Ce conține cartea semnată de Marga

Deși în răspunsul trimis pe adresa gândul ICR susține că volumul semnat de Marga este de fapt un raport de activitate cartea conține și câteva analize filosofice ale directorului instituției. În capitolul „Păcatul și prostia”, Marga face o analiză a jurnaliștilor din România. „Profesia de ziarist s-a diferențiat, la rândul ei, asemenea altor profesii. Din mulțimea celor care scriu la ziare și fac parte din redacții, dar rămân, de obicei, la redarea indistinctă a amănuntelor vieții (fără să își dea seama că datele necorelate pot fi prin ele însele false!), se desprind cei care se apropie efectiv de condiția de ziarist, asimilând informații cuprinzătoare (și care sunt, într-un fel, „cultivați”). Iar de aceștia se desprind apoi, încă o dată, cei care-și organizează informațiile în concepții și pot sesiza alternativele de descriere și de evaluare”, scrie Marga

În subcapitolul „A fi creștin”, Andrei Marga analizează condiția creștinului. „În România, și nu numai aici, a fi creștin este redus frecvent la a merge periodic la biserică, a avea legături cu preoți și episcopi, a sponsoriza ceva din ceea ce fac aceștia. Ca efect: câți nu clamează creștinismul, dar în viață sunt doar instrumentele, uneori în straie de sacerdoțiu, ale grupărilor (servicii secrete, grupuri de influență, suporteri de guverne eșuate etc.)?”, scrie Marga în cartea publicată de ICR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Dansatoarea lui Dorian Popa, motivul despărțirii dintre artist și Babs?! Tânăra face lumină în acest...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte