Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor

Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor
Publicat: 16/03/2013, 10:38
Actualizat: 30/04/2015, 21:08

Institutul Cultural Român, condus de Andrei Marga, a publicat o listă cu proiecte culturale eligibile pentru finanțare. Dacă Festivalul Udatul Nevestelor sau proiectul Povești românești în Africa au intrat pe lista proiectelor finanțabile, prestigioase festivaluri precum TIFF și Festivalul Național de Teatru al UNITER au fost eliminate din concurs. Reprezentanții ICR au declarat pentru gândul că proiectele declarate neeligibile nu au depus toate actele solicitate pentru concurs.

Institutul Cultural Român a publicat miercuri, 13 martie, o listă cu proiectele care sunt eligibile pentru a primi finanțare. ICR a pus la bătaie 450.000 lei finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale pentru anul 2013. Pe lista publicată de ICR apar proiectele care au trecut de prima fază a concursului, adică de verificare a dosarelor, au explicat reprezentanții ICR.

După cum reiese din listă, o serie de festivaluri cu tradiție din România au fost declarate neeligibile. Spre exemplu: Festivalul Internațional TIFF de la Cluj; Festivalul de Jazz de la Sibiu; Festivalul de film independent Anonimul; Festivalul National de Teatru organizat de UNITER; Festivalul de film documentar One World Romania; Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS; productia pe DVD a filmului premiat la Cannes „Dupa dealuri” si regizat de Cristian Mungiu.

VEZI AICI LISTA CU PROIECTELE RESPINSE

În schimb, Festivalul Udatul Nevestelor, propus de Asociația Culturală Hodăceana, a fost inclus pe lista proiectelor eligibile. Eligibile au mai fost declarate și următoarele proiecte: Povești românești în Africa – Asociația „MA-CU-MAGIA CUVÂNTULUI”, Dimitrie Cantemir, puntea de aur între umanism și iluminism – Fundația Valețe Umane, Gala premiilor VIP (Editura Arte); proiectul Minerva care include dizertații și recitaluri de poezie (Asociația Bibliopolis); proiectul fotografic „Din moși-strămoși: Valea Trotușului”.

Directorul de comunicare al ICR, Mărgărita Geică a explicat pentru gândul că, de fapt, lista prezentată conține proiectele care au depus toate actele în procedura de concurs a ICR. „Eligibilitatea din textul împricinat se referă la aspecte tehnico-financiare, adică au fost cerute o serie de acte justificative care să însoțească proiectele respective. Din cauza asta, unele sunt trecute în acel tabel ca neeligibile. Unele proiecte nu au avut toate documentele și nu s-au încadrat în legislație”, a declarat Mărgărita Geică pentru gândul.

Concursul a fost deschis de ICR pe 29 noiembrie 2012 și s-a încheiat pe 13 martie, după cum a precizat Institutul „etapa administrativă de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului”.

În continuare, o comisie a ICR trebuie să aleagă în final ce proiecte vor primi finanțare. Potrivit regulamentului concursului, cele mai multe puncte se acordă pentru relevanța proiectului, calitatea și originalitatea lui, caracterul inovator și fezabilitatea.

„Se înțelege că, de îndată ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus și corespunde cerințelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestație în așa fel incât să poata fi luate în discuție toate proiectele ce au documentația în conformitate cu OG nr 51/1998”, au precizat ulterior reprezentanții ICR

Nu este pentru prima dată când ICR este în mijlocul unei cotroverse de acest fel. La începului anului ICR, a finanțat publicarea unei cărți semnate de către Andrei Marga. La solicitarea gândul, ICR a susținut că decizia de a publica volumul „Cultură, democrație, modernizare” a fost luată de către Consiliul Director al instituției, consiliu condus de același Andrei Marga.

Pentru publicarea celor 500 de exemplare ale cărții din bugetul public a fost alocată suma de 2.499 de lei. ICR susține că nu există niciun conflict de interse, având în vedere că volumul are un caracter „promoțional” pentru instituție, iar Andrei Marga nu va beneficia în niciun fel de pe urma publicării acestei cărți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”