Cum a scos ICR-ul lui Andrei Marga de pe lista de finanțare festivalurile TIFF și Anonimul, dar a declarat eligibil Udatul Nevestelor

Redactor:
Biro Attila
Institutul Cultural Român condus de Andrei Marga a publicat o listă cu proiecte culturale elogibile pentru finanțare. Dacă Festivalul Udatul Nevestelor sau proiectul Povești românești în Africa au intrat pe lista proiectelor finanțabile, prestigioase festivaluri precum TIFF, Festivalul Național de Teastru al UNITER au fost eliminate din concurs. Reprezentanții ICR au declarat pentru gândul că proiectele declarate neeligibile nu au depus toate actele solicitate pentru concurs.

Institutul Cultural Român, condus de Andrei Marga, a publicat o listă cu proiecte culturale eligibile pentru finanțare. Dacă Festivalul Udatul Nevestelor sau proiectul Povești românești în Africa au intrat pe lista proiectelor finanțabile, prestigioase festivaluri precum TIFF și Festivalul Național de Teatru al UNITER au fost eliminate din concurs. Reprezentanții ICR au declarat pentru gândul că proiectele declarate neeligibile nu au depus toate actele solicitate pentru concurs.

Institutul Cultural Român a publicat miercuri, 13 martie, o listă cu proiectele care sunt eligibile pentru a primi finanțare. ICR a pus la bătaie 450.000 lei finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale pentru anul 2013. Pe lista publicată de ICR apar proiectele care au trecut de prima fază a concursului, adică de verificare a dosarelor, au explicat reprezentanții ICR.

După cum reiese din listă, o serie de festivaluri cu tradiție din România au fost declarate neeligibile. Spre exemplu: Festivalul Internațional TIFF de la Cluj; Festivalul de Jazz de la Sibiu; Festivalul de film independent Anonimul; Festivalul National de Teatru organizat de UNITER; Festivalul de film documentar One World Romania; Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS; productia pe DVD a filmului premiat la Cannes „Dupa dealuri” si regizat de Cristian Mungiu.

VEZI AICI LISTA CU PROIECTELE RESPINSE

În schimb, Festivalul Udatul Nevestelor, propus de Asociația Culturală Hodăceana, a fost inclus pe lista proiectelor eligibile. Eligibile au mai fost declarate și următoarele proiecte: Povești românești în Africa – Asociația „MA-CU-MAGIA CUVÂNTULUI”, Dimitrie Cantemir, puntea de aur între umanism și iluminism – Fundația Valețe Umane, Gala premiilor VIP (Editura Arte); proiectul Minerva care include dizertații și recitaluri de poezie (Asociația Bibliopolis); proiectul fotografic „Din moși-strămoși: Valea Trotușului”.

Directorul de comunicare al ICR, Mărgărita Geică a explicat pentru gândul că, de fapt, lista prezentată conține proiectele care au depus toate actele în procedura de concurs a ICR. „Eligibilitatea din textul împricinat se referă la aspecte tehnico-financiare, adică au fost cerute o serie de acte justificative care să însoțească proiectele respective. Din cauza asta, unele sunt trecute în acel tabel ca neeligibile. Unele proiecte nu au avut toate documentele și nu s-au încadrat în legislație”, a declarat Mărgărita Geică pentru gândul.

Concursul a fost deschis de ICR pe 29 noiembrie 2012 și s-a încheiat pe 13 martie, după cum a precizat Institutul „etapa administrativă de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului”.

În continuare, o comisie a ICR trebuie să aleagă în final ce proiecte vor primi finanțare. Potrivit regulamentului concursului, cele mai multe puncte se acordă pentru relevanța proiectului, calitatea și originalitatea lui, caracterul inovator și fezabilitatea.

„Se înțelege că, de îndată ce dosarul cu actele tehnico-financiare va fi depus și corespunde cerințelor legale, proiectul devine eligibil. În acest sens, solicităm respectarea perioadei legale de contestație în așa fel incât să poata fi luate în discuție toate proiectele ce au documentația în conformitate cu OG nr 51/1998”, au precizat ulterior reprezentanții ICR

Nu este pentru prima dată când ICR este în mijlocul unei cotroverse de acest fel. La începului anului ICR, a finanțat publicarea unei cărți semnate de către Andrei Marga. La solicitarea gândul, ICR a susținut că decizia de a publica volumul „Cultură, democrație, modernizare” a fost luată de către Consiliul Director al instituției, consiliu condus de același Andrei Marga.

Pentru publicarea celor 500 de exemplare ale cărții din bugetul public a fost alocată suma de 2.499 de lei. ICR susține că nu există niciun conflict de interse, având în vedere că volumul are un caracter „promoțional” pentru instituție, iar Andrei Marga nu va beneficia în niciun fel de pe urma publicării acestei cărți.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide