Daniel Funeriu și-a arătat în direct DIPLOMA DE BACALAUREAT. „Reprezintă unul dintre cele mai intime momente din viața mea”

Publicat: 10/07/2012, 09:33
Actualizat: 25/10/2012, 16:11

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și-a arătat în această seară, la postul B1 TV, diploma de bacalaureat, examen pe care l-a susținut în Franța. Consilierul prezidențial a refuzat multă vreme să facă acest lucru în ciuda acuzațiilor apărute în presă potrivit cărora are doar unsprezece clase, conform legii învățământului din România, în condițiile în care nu și-a echivalat diplomele pe care le-a obținut în străinătate.

Funeriu a explicat că nu a făcut acest lucru până acum pentru că această diplomă a reprezentat unul dintre „cele mai intime” momente din viața sa, strâns legat de perioada petrecută în Franța, unde colegii lui au fost impresionați de faptul că „și românii pot face treabă bună”.

Fostul ministru a precizat că nu a vrut să arate diploma pentru că ar fi resimțit-o ca pe o degradare. „Cui să arăt diploma? Lui Ponta? Lui Voiculescu?”.

CLICK PENTRU A MĂRI

CLICK PENTRU A MĂRI

Daniel Funeriu a obținut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franța, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timișoara, secția de chimie-biologie, și a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educației, potrivit Mediafax.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obținut mai multe premii naționale și internaționale la olimpiadele de chimie, precum și premiul II la olimpiada de chimie din Franța, în anul 1989. În anul 1995, a obținut, ca șef de promoție, masterul în chimie organică și supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiași universități, cu distincția Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educației au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoaștere, în SUA, Japonia și Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi în institute și universități.

La numirea sa în funcția de ministru al Educației, Daniel Funeriu ocupa funcția de lider al grupului de cercetare de excelență „Marie Curie” la Universitatea Tehnică din München, fiind și investigator principal în cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educației preciza, în 24 mai 2011, că nu și-a echivalat studiile pentru că funcția pe care o ocupă și activitățile pe care le desfășoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcția pe care o ocupă să ceară subordonaților să-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea că va pune în funcțiune, până la începutul anului universitar, preocedura recunoașterii automate a studiilor, dacă diploma a fost emisă de o universitate de prestigiu din lume.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut relatări conform cărora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii învățământului din România, în condițiile în care nu și-a echivalat diplomele pe care le-a obținut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educației.

În iulie 2011, Daniel Funeriu preciza că a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o notă suficient de mare pentru a fi selectat în ruta de studii pentru elite, după ce postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că ministrul a picat probele scrise și a primit o a doua șansă la oral.

Potrivit postului de televiziune Antena 3, Daniel Funeriu nu ar fi reușit să treacă de proba scrisă a bacalaureatului pe care l-a susținut în 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua șansă la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat și un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era mențiunea „passe second groupe”.

Daniel Funeriu preciza că lista prezentată de postul de televiziune, pe care era trecut și numele său, conține numele unor elevi care au susținut bacalaureatul în 2011, nu în 1989. Ministrul a adăugat că numele său a fost inserat printre alte nume, iar două nume au fost șterse din această listă.

Anterior, Daniel Funeriu declara, într-un interviu pentru „Gândul”, că a dat bacalaureatul în 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obținând note „foarte, foarte mari la matematică și fizică”, având cea mai mare medie de absolvire din liceu, împreună cu un alt coleg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...