DOSARUL REFERENDUMULUI. Oamenii lui Dragnea, acuzați de DNA că au fraudat referendumul. Cum arăta schema prin care PSD ar fi „aranjat” voturile. VIDEO Gândul LIVE

Publicat: 10/10/2012, 00:02
Actualizat: 08/07/2016, 01:16

DNA a început urmărirea penală față de 67 de persoane în dosarul care privește fraudele comise la referendumul de pe 29 iulie. Potrivit DNA, cei 67, între care sunt 49 de președinți de secții de votare și membri ai secțiilor, precum și 18 observatori care erau și membri de partid, „au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu”, secretar general al PSD.Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori că a creat un sistem național de fraudare a referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit DNA cei 49 de președinți de secție și membrii ai secțiilor de votare sunt acuzați de falsificarea documentelor birourilor electorale și de faptul că au introdus în urne buletine de vot suplimentare.

DNA mai arată că cei 18 observatori sunt acuzați de fals în acte pentru că au declarat că nu sunt înregimentați politic deși erau membri de partid. DNA mai spune că cei 18 erau conectați la sistemul IT folosit de Liviu Dragnea pentru a obține date privind prezența la urne. ” În calitate de membri ai unei formațiuni politice și concomitent, de observatori la diferite secții de votare din localități din județul Teleorman, cei 18 învinuiți au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezența la vot în secțiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, învinuit în același dosar”, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE Liviu Dragnea: Au votat de mai multe ori și alegătorii lui Traian Băsescu

Prezent la Parlament, Liviu Dragnea a declarat că va utiliza la alegerile parlamentare sistemul despre care procurorii spun că a fost folosit pentru fraudarea referendumului. Dragnea a precizat că voturi multiple au fost exprimate și de alegătorii care au votat împotriva suspendării lui Traina Băsescu.

„Nu știu de legatură am eu cu oamenii din Vrancea sau Gorj. Am vazut și eu că au fost puși sub acuzare 67 sau 68 de persoane. Am înțeles că au întrebat o femeie dacă este rudă cu mine dar nu era. Eu nu am sunat nici un președinte de secție și nu am vorbit cu nici un președinte de secție în timpul referendumului. Sistemul cu SMS-urile l-am prezentat l-ați văzut. Procurorii nu au venit la sediul PSD pentru acest sistem dar au toate datele toate SMS-urile de la firma care a creat sistemul. Nu există nici un SMS în care eu să fi transmis cuiva cum să voteze. Este grav însă că dispute politice sunt tranșate astfel. Am văzut că a existat și o discuție despre voturile multiple. Există posibilitatea ca voturi multiple să fi fost exprimat și pentru Traian Băsescu. Voi folosi același sistem informatic și la alegerile parlamentare. Toate partidele folosesc numărătoarea paralele chiar și cele care nu-l susțin pe Băsescu”, a declarat Dragnea.

Cum a funcționat sistemul IT utilizat de Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea refrendumului

Potrivit informațiilor obținute de gândul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre aceștia, câteva mii au trimis în timp real date despre prezența la vot, dar și date despre câți români au votat pentru sau împotriva suspendării. În ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit și indicații de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum să mărească prezența la secțiile de votare. Sistemul controlat de liderul PSD avea incorporată și o hartă interactivă care prezenta în timp real rezultatele prezenței la vot de la fiecare secție de vot. La sistem erau conectați și alți lideri ai PSD sau PNL care urmăreau evoluția referendumului județ cu județ. La acest sitem erau conectați și cei 18 observator puș sub acuzare de către DNA marți 9 octombrie.

Call Center cu 14.000 de utilizatori. 1855 numărul la care se raportau voturile

Sistemul folosit de Dragnea a fost pus în funcțiune încă din perioda alegerilor locale. Fiecare din cei 14.000 de utilizatori se înscriau în sistem prin trimiterea unui sms. Mesajul SMS era transmis la numărul 1855. Astfel era creată o bază de date cu numărul de telefon al celui care raporta datele, dar și cu secția din care raporta. În ziua refrendumului, aceștia au fost înștiințați prin mesaje că trebuie să raporteze separat prezența la vot în secție și separat numărul de voturi DA și NU exprimate în secția în care se aflau.

Tot în dosarul lui Liviu Dragnea, 14 primari USL au fost citați la DNA în urma articolului „Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD”, publicat de gândul. Cei 14 edili au povestit atunci reporterului gândul cum vor duce alegătorii la vot cu mașinile primăriilor sau cu „taragotul”.

Pe 25 iulie, gândul a publicat articolul „Reportaj SUB ACOPERIRE din mijlocul armatei PSD” în care 14 primari USL povesteau cum vor duce alegătorii la vot. Sub pretextul unei inspecții prin sondaj, am contactat primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi în scopul de a obține cât mai multe voturi pentru a valida referendumul și pentru a-l demite pe președintele Traian Băsescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×