Gândul LIVE. INTERVIU EXCLUSIV cu ministrul Sănătății. Cum vor arăta spitalele după noua reformă a Sănătății. PLUS: „Vom relua în discuție taxa pe fast food”

Gândul LIVE. INTERVIU EXCLUSIV cu ministrul Sănătății. Cum vor arăta spitalele după noua reformă a Sănătății. PLUS: Vom relua în discuție taxa pe fast food
Publicat: 18/05/2012, 12:38
Actualizat: 18/05/2012, 13:08

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a vorbit la Gândul LIVE, despre motivul pentru care prețul medicamentelor este atât de mare în România, dar și despre cel pentru care unele lipsesc din spitalele de la noi din țară.

Întrebat care este opinia lui despre faptul că unii medici sunt recompensați de companiile farmaceutice cu excursii costisitoare în străinătate, în funcție de medicametele pe care le prescriu, ministrul a calificat situația drept „anormală”. „Trebuie limitată promovarea, trebuie interzisă promovarea în timpul programului de lucru al medicilor. Promovarea crește nejustificat consumul de medicamente, necorelat cu morbiditatea”, a spus ministrul Sănătății.

VEZI AICI INTERVIUL VIDEO CU MINISTRUL SĂNĂTĂȚII VASILE CEPOI

Vasile Cepoi a mai vorbit și despre propunerea lansată de fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, aceea de a desființa asigurările de sănătate și de a introduce o taxă de solidaritate. „Am avut mai multe consultări, din niciuna nu a rezultat desființarea sistemului asigurărilor de sănătate. Nu am vorbit cu domnul Nicolăescu acest punct. Este o părere. Nu este exclus în fond adoptarea unei astfel de decizii politice”, a spus el.

Vasile Cepoi a mai spus că în 6 luni vom avea o nouă lege a sănătății, care va prevede reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate prin reducerea monopolului CNAS, dar și o nouă organizare a spitalelor. „Dorim transformarea spitalelor în instituții nebugetate, care nu se vor mai supune legii instituțiilor publice. Ele vor rămâne tot spitale publice. Sistemul de asigurări rămâne tot sistem de asigurări. El poate să fie și public și privat. Pacientul va alege varianta publică sau varianta privată, în funcție de opțiunile sale. Spitalul are o problemă la ora actuale. El fiind o instituție publică are probleme de management. Angajarea personalului este reglementată prin numărul de costuri bugetare de la nivel național, sunt foarte multe reglementări, ca urmare el nu poate atinge un managemnt performant, pentru că nu are libertatea să o facă. Dacă nu este bugetat el poate să facă o salarizarea diferențiată în funcție de performanța actului medical, poate să își angajaze personal în funcție de necesitățile pe care le are”, a precizat ministrul Sănătății. Vasile Cepoi a mai spus că spitalele vor rămâne în continuare în subordinea Ministerului Sănătății sau a autorităților locale. Această nouă organizare a spitalelor poate duce la închiderea spitalelor neperformante, „dispariția spitalelor neperformante este o necesitate”, a punctat ministrul.

Ministrul Sănătății a vorbit la Gândul LIVE și despre taxa pe fast-food. „A fost o tentativă, care a eșuat. Acum suntem în discuții de a reveni la ea. Acum suntem în discuții de a o relua. Intenționăm să o propunem. Vom aplica același reguli ca și în alte țări unde această lege există deja. Vom studia modelele din câteva țări”, a spus Cepoi.

Coplata face și ea parte din prioritățile ministrului Sănătății. Aceasta va fi introdusă. Pentru început, medicii vor folosi un chitanțier fiscal și vor exista taxe fixe. „Persoanele defavorizate vor fi scutite de la această taxă”, a mai declarat Vasile Cepoi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia