Ministerul Sănătății va avea Direcție de achiziții publice pentru licitațiile naționale

Ministerul Sănătății va avea Direcție de achiziții publice pentru licitațiile naționale
Publicat: 27/11/2012, 16:15
Actualizat: 30/07/2014, 14:32

Guvernul a aprobat, marți, înființarea Direcției de achiziții publice din Ministerul Sănătății, în care vor lucra 15 persoane, urmând să se ocupe de organizarea licitațiilor naționale pentru unele medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale.

În ședința de marți a Executivului, a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea HG 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, care prevede înființarea Direcției de achiziții publice, care va avea în atribuții organizarea licitațiilor naționale.

„Decizia de astăzi înseamnă încă un pas pe care îl facem pentru organizarea licitațiilor de la nivel național. Am transformat departamentul de achiziții într-o unitate puternică, în care vor lucra 15 oameni”, a declarat ministrul Sănătății, Raed Arafat.

Decizia vine după ce, în urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat actul normativ care permite Ministerului Sănătății să organizeze licitații centralizate.

Ministerul Sănătății a fost desemnată unitate de achiziții centralizată care va încheia acorduri-cadru în numele și pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua ministerului și a autorităților administrației publice locale.

Astfel, Ministerul Sănătății va organiza achiziții la nivel național pentru unele medicamente, materiale sanitare sau echipamente medicale, tipul produselor urmând să fie stabilit prin ordin de ministru.

Potrivit ministrului Sănătății, Raed Arafat, până la demararea procedurilor de achiziție centralizată, spitalele vor face achiziții pentru această perioadă, de două – trei luni, dar nu pe termen lung.

„Prin această nouă abordare, urmărim reducerea prețurilor pentru produsele pe care le cumpărăm. Este știut faptul că dacă achiziționezi o cantitate mai mare de produse, prețul scade. De asemenea, urmărim creșterea competiției între producători și importatori, dar și să eliminăm situațiile în care există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente și material sanitare ale spitalelor”, spunea ministrul Sănătății săptămâna trecută.

Arafat a dat asigurări că Ministerul Sănătății va realiza procedurile de licitație în mod transparent, înaintea licitațiilor urmând să fie organizate conferințe cu ofertații pentru a studia și a face propuneri pentru caietul de sarcini.

Licitațiile centralizate vor duce la economii care pot fi dirijate tot în sistem și, cu aceeași sumă, s-ar putea trata 1.200 de pacienți, în loc de 1.000, a declarat, luni, ministrul Sănătății, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.

Făcând referire la reproșul că licitațiile centralizate ar reprezenta „o abordare comunistă”, ministrul Raed Arafat a dat exemple de țări care au ales această abordare, printre care Marea Britanie, Danemarca, Franța, Italia și, în unele domenii, SUA.

De asemenea, ministrul Sănătății a spus că, în Croația, prin această abordare s-au realizat economii de 20 la sută, precizând că acești bani pot fi redirijați tot în sistemul sănătății.

Ministrul a vorbit despre diferențele „enorme” care există între prețurile de achiziție de echipamente și materiale de la un spital la altul, chiar în cazuri în care ofertantul este același. Un preț unitar ar însemna să se poată achiziționa, de exemplu, mai multe stenturi cu aceeași sumă, iar în loc de 1.000 de pacienți, s-ar putea trata 1.200, a explicat Raed Arafat.

Totodată, ministrul a spus că în cazul mănușilor folosite la examinarea pacienților, pe care se cheltuiesc milioane de lei anual, există și diferențe de preț de patru ori de la un spital la altul, estimând că s-ar putea cheltui de două – trei ori mai puțin pe aceste produse prin licitație centralizată.

Raed Arafat a mai explicat că nu se dorește organizarea de licitații centralizate „pentru fiecare lucru care se cumpără”, ci în special pentru echipamentele necesare în volum mare.

Prin această abordare s-ar rezolva și problema întreruperilor livrării, care apare pentru că se organizează „licitații mici, de fiecare dată când ne trezim că nu mai avem materialul respectiv”, a mai spus ministrul Sănătății.

„Acordul cadru pe o durată mai lungă îți permite să ai o stabilitate în sistem (…) poți să ai un stoc tampon”, a explicat ministrul Sănătății.

Raed Arafat a vorbit la conferința Mediafax Talks about Health Reform și despre introducerea unui cod de etică al licitațiilor, cu câteva principii simple, printre care prevederea ca în cazul în care o companie a câștigat licitația și nu poate livra produsele respective, aceasta să fie pusă pe o listă pentru doi – trei ani și să nu mai poată participa la alte licitații organizate de Ministerul Sănătății în această perioadă.

O altă idee avansată de Raed Arafat în privința organizării licitațiilor a fost aceea ca, în cazul unui ofertant unic, să se treacă la o altă fază a negocierii și să nu se accepte neapărat prețul acestuia.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
CONSTĂNȚENII dau BULUC să se VACCINEZE la centrul din CITY PARK MALL Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021