Miniștrii Ioan Rus și Victor Paul Dobre AU DEMISIONAT. Rus îl acuză pe Antonescu de „presiuni”. Ponta e la Cotroceni. UPDATE

Miniștrii Ioan Rus și Victor Paul Dobre AU DEMISIONAT. Rus îl acuză pe Antonescu de presiuni. Ponta e la Cotroceni. UPDATE
Publicat: 06/08/2012, 12:42
Actualizat: 31/01/2019, 18:39

Cei doi miniștri însărcinați cu organizarea referendumului, Ioan Rus și Victor Paul Dobre, și-au dat demisia în această dimineață. Ioan Rus i-a acuzat pe Traian Băsescu și pe Crin Antonescu de presiuni asupra sa după referendum. Declarația lui Rus creează tensiune în Guvern și în USL, în acest moment având loc negocieri pentru posturile vacante. Surse din PSD au declarat pentru gândulMircea Dușa va fi ministrul de Interne, iar Radu Stroe, ministrul delegat al Administrației. Totodată, este posibilă și cedarea postului de ministru de Interne către liberali, în cadrul unei operațiuni de remaniere/restructurare a Guvernului, care să mute interesul de pe lovitura dată de Rus propriei tabere. La ora prânzului, premierul Ponta s-a deplasat la Palatul Cotroceni, pentru o discuție lămuritoare cu Crin Antonescu.

În plus, USL ia în calcul mai multe schimbări la ministere mari, un scenariu posibil fiind numirea lui Titus Corlățean la Externe, Justiția urmând să fie preluată de PNL sau de un tehnocrat, iar Andrei Marga să devină ambasador în Germania.

Iată desfășurarea evenimentelor:

Ioan Rus a anunțat că și-a înaintat demisia de onoare din funcția de ministru al Administrației și Internelor, pentru că este un politician „onest, corect”, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu și continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil. „Asupra mea și a Ministerului Administrației și Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumătate discuții de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu și continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare”, a spus Ioan Rus.

Declarația completă a lui Ioan Rus

Sursa: MAI

El a adăugat că, în opinia lui, referendumul a fost organizat suficient de bine, chiar bine” și că el este un politician „onest, corect”. Rus a precizat că și ministrul delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, și-a înaintat demisia din funcție. Dobre a confirmat, pentru gândul, că și-a dat demisia, el precizând că a făcut acest lucru „din motive personale” și că va comenta mai mult „altădată”.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că pe lista posibililor înlocuitori ai lui Ioan Rus s-au aflat inițial Liviu Dragnea, Marian Oprișan și Mircea Dușa. Cele mai mari șanse pentru a deveni succesorul lui Rus le are Mircea Dușa, deoarece Dragnea și Oprișan sunt șefi de CJ și nu doresc să renunțe la acest mandat pentru trei luni. Mircea Dușa este ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul și anterior acestei demnități a fost liderului grupului PSD din Camera Deputaților.

Pe de altă parte, surse social-democrate au declarat pentru MEDIAFAX că vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru ar putea fi propunerea PSD pentru funcția de ministru al Internelor. Și liberalul Cristian David, fost ministru al Administrației și Internelor în Guvernul Tăriceanu, este vehiculat ca posibil ministru de Interne, printr-un transfer de portofolii între PSD și PNL, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Ulterior, surse din PSD au declarat pentru gândulMircea Dușa va fi ministrul de Interne, iar Radu Stroe, ministrul delegat al Administrației.

Victor Ponta va anunța propunerile pentru noii miniști ai MAI la ora 12:00, de la Cotroceni.

Antonescu: Rus a avut motive să demisioneze

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat că nu a fost anunțat de Ioan Rus în ceea ce privește decizia lui de a demisiona, dar că, cel mai probabil, premierul Victor Ponta a fost înștiințat. „Rus a avut motive să demisioneze, era dreptul lui. Este o decizie politică din registrul normal”, a conchis Antonescu.

Blaga: „Ioan Rus a spus în sfârșit adevărul”

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a spus adevărul referitor la presiunile făcute de USL asupra ministerelor.

Sulfina Barbu: Rus și Dobre au plecat din cauza presiunilor USL

Vicepreședintele PDL Sulfina Barbu a declarat că Ioan Rus și Victor Paul Dobre au demisionat din cauza „presiunilor din propriile partide politice, și anume partidele din USL”.

Cezar Preda: E bine vă Rus și Dobre au înțeles pericolul în care se află instituțiile statului

Liderul PDL Cezar Preda a declarat, luni, că este bine că Ioan Rus și Victor Paul Dobre au înțeles, în ceasul al doisprezecelea, pericolul în care se află instituțiile și au demisionat pentru a nu se dezonora și a nu dezonora MAI, la presiunile lui Victor Ponta și Crin Antonescu.

Voinescu: „România se mai poate salva numai cu demisiile lui Victor Ponta și Crin Antonescu

Vicepreședintele PDL Sever Voinescu a declarat că, dacă Victor Ponta „nu demisionează el însuși”, atunci demisiile lui Ioan Rus și Victor Paul Dobre reprezintă doar „un țap ispășitor, un cap politic aruncat opiniei publice, iar operațiunea de subminare a statului va continua”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului