Președintele CNCD a fost „atacat stradal” la câteva zile după ce a denunțat derapajele rasiste ale clubului de fotbal Steaua. Ponta, rugat să intervină

Președintele CNCD a fost atacat stradal la câteva zile după ce a denunțat derapajele rasiste ale clubului de fotbal Steaua. Ponta, rugat să intervină
Publicat: 13/10/2012, 17:57
Actualizat: 28/09/2018, 07:32

Un grup de ONG-uri îi semnalează, sâmbătă, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, că președintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost „atacat stradal”, miercuri, în centrul Capitalei, de patru persoane, semnatarii cerând garantarea integrității fizice a acestuia și începerea unei anchete.

Semantarii sunt Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Fundația ACCEPT, Media Monitoring Agency/Agenția de Monitorizare a Presei, Roma Education Fund, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului – MCA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE.

Organizațiile semnatare, care precizează că sunt membre ale Coaliției Antidiscriminare din România, își exprimă, în scrisoare remisă MEDIAFAX, „profunda îngrijorare cu privire la atacurile mediatice îndreptate împotriva instituției Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) respectiv a celor psihologice și fizice dar și mediatice” la adresa președintelui acestei instituții, Csaba Asztalos.

„Miercuri, 10 octombrie a.c., președintele CNCD a fost atacat stradal, în centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar câteva zile după exprimarea unor poziții publice ale instituției pe care o reprezintă domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste înregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua. Considerăm acest atac drept inacceptabil și cu serioase efecte negative asupra instituțiilor ce protejează drepturile omului în România, având în vedere că, cel mai probabil, motivația care a stat la bază comiterii acestuia se află în directă legătură cu mandatul, rolul și hotărârile luate de Colegiul Director al CNCD”, relatează semnatarii.

Potrivit acestora, istoria atacurilor mediatice asupra instituției mandatate să prevină și să combată discriminarea în România este îndelungată.

„Reprezentanți ai Colegiului Director al CNCD au fost constant interpelați și intimidați în timp ce aceștia gestionau cazurile unor politicieni, miniștri în exercițiu inclusiv Președinte de Stat, reprezentanți ai cluburilor de fotbal din România ce erau acuzați de discriminare. Acest tip de intervenții inacceptabile asupra unei instituții publice autonome au condus, gradual, la crearea de mentalități și atitudini ostile atât împotrivă legislației, cât și a celor mandatați să pună legea antidiscriminare în aplicare și au făcut posibil atacul fizic asupra Președintelui CNCD, în plin spațiu public”, se arată în scrisoare.

Semnatarii precizează că în prealabil, clubul Steaua fusese sancționat pentru acte de discriminare, pe baza legislației existențe, CNCD anunțând public anchetarea, în parteneriat cu UEFA, a incidentelor repetate de tip rasist.

„În 9 octombrie, finanțatorul Clubului Steaua, domnul George Becali, l-a desemnat și incriminat public pe domnul Asztalos, pe mai multe canale media, că fiind «nebunul acela de la Consiliul Național de la Combaterea Discriminarii care instrumentează cazuri de discriminare și rasism pentru a prejudicia clubul Steaua». În aceași perioadă, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, l-a acuzat public pe reprezentantul CNCD de învrăjbirea românilor împotriva maghiarilor, cerând sancționarea acestuia. Solicităm Guvernului României să contribuie la punerea în aplicare a Declaration on Human Rights Defenders adoptată la 9 decembrie 1998 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite astfel permițând protecția împotrivă violenței, amenințărilor, retalierilor și intimidărilor pe criteriul urii rasiale, etnice ori pe orice alt criteriu similar în cazul exercițiului legitim al unui demnitar de stat specializat”, se arată în scrisoare.

Semnatarii cer „condamnarea publică neîntârziată a actului de intimidare și violentă comis asupra reprezentantului Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, demnitar cu rang de Ministru Secretar de Stat”, „luarea de măsuri de garantare a integrității fizice a Președintelui CNCD și, în caz de nevoie, a celorlalți membri ai Colegiului Director, pentru a-și putea desfășura mandatul profesional fără ingerințe, presiuni, hartuire sau vătămare”, „demarerea unei investigații, prin intermediului autorității competențe de resort, care să permită identificarea și aducerea în față justiției a agresorilor și grupului din care aceștia fac parte”, „pregătirea autorităților însărcinate cu asigurarea ordinii publice și siguranței cetățeanului pentru înțelegerea și aplicarea adecvată a legislației privind infracțiunile motivate de ură din România”.

Finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, a afirmat, miercuri, într-o emisiune televizată, că președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării ar trebui să fie un țigan, pentru că actualul conducător al CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, este împotriva românilor.

Becali s-a declarat de acord cu propunerea șefului LPF, Dumitru Dragomir, de a-l schimba pe Asztalos Csaba Ferenc de la președinția CNCD. „Sunt de acord (n.r. cu schimbarea lui Asztalos). Ăsta trebuie dat afară și trebuie pus în locul lui un țigan, care nu este împotriva românilor. El e ungur și toată echipa lui de unguri e la discriminare. Să pună un țigan și cu o echipă de țigani. Eu vreau țigan în locul lui. Bate câmpii și nici nu știe definiția la xenofobie, homofobie și rasism. Orice definiție la aceste lucruri începe cu «ură împotriva». M-a amendat odată că de ce am spus că este ungur. Ce trebuia să spun că este animal? Dacă spuneam că e român, e jignire? E diferență între ură și a-ți spune o părere. Dacă spun că ne-au furat cu arbitrii pentru că sunt unguri, nu e ură. Eu nu am ură față de niciun om chiar dacă este negru, ungur, homosexual, eu îl iubesc la fel. Dacă e negru, îi spun că e negru și îl iubesc ca pe un alb. Poate să spună Asztalos ce vrea el, că nu o să-mi fie frică să vorbesc. El ne face nouă probleme. Nu există discriminare în România”, a declarat Becali la GspTV.

Patronul stelist a reafirmat faptul că va plăti nicio amendă pe care o va primi de la CNCD, menționând că este sigur că nu va păți nimic. „El iese ca să aibă expunere, dar are și un fel de dușmănie împotriva mea, pentru că am spus că ne batem cu ungurii, ne dă amenzi cu dușmănie. Toate amenzile lui Asztalos le arunc direct în wc, nu la gunoi, ci direct în wc. Nici nu le plătesc și nu se întâmplă nimic. Asztalos e un nimic și arunc toate amenzile la wc. Este un nimic dacă dă amenzi de nebun”, a precizat el.

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marți, că va propune Guvernului să-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc din funcția de președinte al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că vede manifestări discriminatorii în fotbalul românesc, deși, în opinia șefului LPF, acestea nu există.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....