Rudel Obreja este suspectat de corupție în organizarea galei de box la care a luptat Lucian Bute

Redactor:
Ovidiu Vanghele
Rudel Obreja este suspectat de corupție în organizarea galei de box la care a luptat Lucian Bute
Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA în legătură cu posibile acte de corupție și alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în contextul organizării galei "Campion pentru România", eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la București

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA în legătură cu posibile acte de corupție și alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în contextul organizării galei „Campion pentru România”, eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la București.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF și înaintată DNA, notă obținută de MEDIAFAX, este descris modul în care Rudel Obreja, președinte al Federației Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box „Campion pentru România” unei firme care îi aparținea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate de la federația condusă de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obținut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp – Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT „și-a însușit-o”.

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică și profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinație turistică și a brandului național.

Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajați – doi part-time cu patru ore pe zi și doi part-time cu două ore pe zi – și-a adăugat ca activități secundare „serviciile de reprezentare media” și „Activitățile agențiilor de publicitate”.

Firma însă nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieșind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiași patru angajați: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic și un consilier juridic.

În aceste condiți, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivității pe care aceasta o primise de la Federația de Box condusă tot de el.

Imediat după obținerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obținute din acest contract. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranșă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-și primi banii din contractul dintre MDRT și Europlus Computers.

Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea de rambursare a fost depusă în 16 februarie, însă autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, până la încheierea controlului DLAF.

„Pentru majorarea artificială a valorii cheltuielilor efectuate în legătură cu organizarea galei, în corespondența cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plăți în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist și care nu au legătură cu activități de promovare a României.

Aceste cheltuieli se referă la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandă pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la gală, servicii de cazare și masă achiziționate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajații Europlus Computers SRL, dineu după gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanță prestate în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012″, afirmă inspectorii DLAF în documentul de control transmis DNA și obținut de MEDIAFAX.

Valoarea totală a contractului dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și Europlus Computers, firma președintelui Federației Române de Box, Rudel Obreja, care a organizat evenimentul în care a boxat și Lucian Bute, a fost de 1,93 milioane euro fără TVA.

Gala de box profesionist „Campion pentru România”, în cadrul căreia a avut loc și meciul dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy s-a desfășurat pe 9 iulie la Romexpo.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunța că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puțin decât valoarea din contract, întrucât nu și-a îndeplinit unele obligații.

Inchide