Rusia REFUZĂ să-i ridice imunitatea diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul PLEACĂ din România

Rusia REFUZĂ să-i ridice imunitatea diplomatului care a accidentat grav o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul PLEACĂ din România
Publicat: 24/10/2012, 22:16
Actualizat: 03/02/2019, 22:02

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malginov, i-a comunicat astăzi secretarului de stat al MAE, Bogdan Aurescu, că autoritățile de la Moscova „nu sunt în măsură” să accepte solicitarea României de a-i ridica imunitatea secretarului I al Ambasadei de la București, care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni. Diplomatul rus a fost rechemat la Moscova, de la postul din București, urmând să părăsească țara „în scurt timp”.

„Autoritățile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României”, a fost răspunsul ambasadorului rus.

Oleg Malginov și-a exprimat regretul pentru consecințele accidentului rutier și a dat asigurări că autoritățile rusești „vor efectua o investigație minuțioasă și detaliată în speță, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la București al diplomatului în cauză și rechemarea lui imediată în Rusia. Ambasadorul rus a exprimat speranța că relațiile bilaterale nu vor fi afectate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Bogdan Aurescu i-a reamintit diplomatului rus că Moscova are posibilitatea să ridice imunitatea diplomatică, conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. Aurescu i-a solicitat ambasadorului ca autoritățile ruse să coopereze „pe deplin” cu cele românești, pentru derularea anchetei privind accidentul de circulație și de asemenea să ia măsuri de urgență pentru judecarea diplomatului care a provocat accidentul.

MAE a insistat pe lângă ambasadorul Rusiei ca diplomatul în cauză să nu părăsească România imediat, măsura nefiind justificată, pentru că el are oricum imunitate diplomatică. MAE a aflat de intenția părții ruse de a-l retrage pe diplomat imediat după întâlnirea Aurescu-Malginov.

„În opinia MAE, transmisă părții ruse, un astfel de gest intempestiv este de natură să afecteze negativ percepția publică asupra modului de abordare și disponibilității părții ruse față de acest caz. MAE a subliniat că, în condițiile în care Convenția de la Viena garantează libera circulație a tuturor diplomaților, inclusiv ieșirea de pe teritoriu statului de reședință, iar România trebuie să respecte pe deplin această normă juridică, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral și exclusiv părții ruse”, se mai arată în comunicatul MAE.

„Din păcate, în practica diplomatică sunt extrem de rare cazurile de ridicare a imunității de jurisdicție”, a declarat Bogdan Aurescu, la Antena 3. „Nu există niciun fel de pericol pentru persoana diplomatului rus. Fără îndoială, această măsură (plecarea din România) creează o problemă de percepție”, a mai spus Aurescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York