Stimulent pentru campania electorală: Ponta i-a dat lui Vanghelie APELE MINERALE și METROUL

În decurs de o săptămână, doi oameni apropiați de influentul lider PSD Marian Vanghelie au ajuns să conducă două importante companii de stat: Societatea Națională a Apelor Minerale din România (SNAMR) și Metrorex

În decurs de o săptămână, doi oameni apropiați de influentul lider PSD Marian Vanghelie au ajuns să conducă două importante companii de stat: Societatea Națională a Apelor Minerale din România (SNAMR) și Metrorex. Cei doi nu au, la prima vedere, nicio legătură cu domeniul pe care îl vor gestiona de acum încolo, în afară de susținerea liderului politic cu care sunt prieteni. De altfel, liderul PSD nu a făcut un secret din susținerea propriilor oameni, în timpul guvernării cu PDL recunoscând că acesta este „un pachețel de problemuțe” a căror rezolvare încearcă să o impună.

Radu Dumitru, care în 2009 făcea parte din „pachetul de problemuțe” a lui Vanghelie, este noul director al „Apelor Minerale”. El e fost preot și a condus Administrația Cimitirelor, fiind implicat în scandalul concesionării criptei familiei Lahovary, din cimitirul Bellu, către bunul său prieten, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Cei doi nu ascund faptul că sunt prieteni și se cunosc demult, după cum au declarat pentru gândul. Dumitru a studiat teologia și economia și susține că „a învățat destul de multicele” despre ape minerale din proiectele cu fonduri europene, pentru care a oferit consultanță în domeniu.

„Sunt într-o relație foarte bună cu domnul Vanghelie. Chiar mă mândresc cu asta. După o săptămână de când sunt aici, am foarte clar definită în cap ideea că această societate trebuie foarte bine scoasă la suprafață, să se știe foarte clar că apa minerală este o substanță de siguranță națională„, a explicat Dumitru pentru gândul.

Aurel Radu, noul director al Metrorex, este și el „susținut” de Marian Vanghelie, însă relația sa cu liderul PSD nu este atât de apropiată ca în cazul lui Radu Dumitru. Un alt personaj important care s-ar afla în spatele lui Radu este deputatul PSD Eugen Bejinariu. Contactat de gândul, acesta a recunoscut că îl știe pe Aurel Radu, dar doar ca membru PSD. „Eu am auzit de multă lume că e susținută de mine, dar eu nu suțin pe nimeni, că nu am calitate, nu sunt ministru. Mă susțin pe mine”, a declarat Bejinariu.

Aurel Radu a terminat Facultatea de Transporturi, însă surse din Metrorex au declarat pentru gândul că acesta nu a lucrat niciodată ca inginer, ci că ar avea experiență în gestionarea restaurantelor. Venirea sa la șefia metroului ar fi plănuită încă din vară, însă a primit undă verde abia acum.

Marian Vanghelie: „Vor mai fi numiți și alții. Am foarte mulți miniștri cu care sunt apropiat”

Marian Vanghelie a căzut în dizgrația premierului Victor Ponta, fiind schimbat de la conducerea PSD București. În prag de campanie electorală, când partidul are nevoie de toate resursele din bazinul electoral, primarul sectorului 5 a primit însă posturile pentru care și-a băgat oamenii în față. Marian Vanghelie a explicat, de altfel, pentru gândul că influența sa rămâne cât se poate de actuală.

„În următoarea perioadă, cred că vor mai fi numiți și alții, în funcție de cum consideră Guvernul că are nevoie. Am foarte mulți miniștri cu care sunt apropiat. Sunt de 20 și ceva de ani în partid, ar fi anormal să nu îi cunosc și să nu știu ce a făcut fiecare. Dar nu eu decid, Guvernul decide”, a explicat Marian Vanghelie, pentru gândul.

Liderul PSD susține că el este apropiat „de toți oamenii din partid, pe toți îi susțin, pot să vă fac o listă de o mie, două mii de membri„. Recunoaște că are „o relație foarte bună” cu Radu Dumitru, noul director de la „Ape Minerale”, dar că acesta „cunoaște pe toată lumea în partid”.

Despre pregătirea acestuia în domeniul apelor minerale, Vanghelie arată că nu contează: „Este economist. E vorba de cifre„.

Legat de Aurel Radu, de la Metrorex, Marian Vanghelie recunoaște că „este susținut și de mine, dar nu eu decid”.

De la cimitire, la ape minerale. „După o săptămână de când sunt aici, am foarte clar definită în cap ideea…”

De o săptămână, „Apele Minerale” sunt conduse de Radu Dumitru, membru PSD București. De Marian Vanghelie îl leagă nu doar faptul că i-a fost consilier la Primăria sectorului 5 în mandatul 2000-2004, dar și un dosar penal. Din postura de director al Administrației Cimitirelor, Radu Dumitru i-a concesionat primarului Marian Vanghelie o criptă pentru a-și îngropa două rude. Cripta era una istorică, aparținând familiei Lahovary, în cimitirul Bellu. Dosarul a fost încheiat cu neînceperea urmăririi penale, de către procurori.

„Acele locuri de veci au fost date absolut legal. Nu doar ei au luat (Vanghelie și un apropiat al acestuia – n.red), cine a venit la mine acum 10 ani a primit (loc de veci). Erau foarte multe locuri de veci în paragină. Și la vremea respectivă s-au concesionat legal„, a declarat pentru gândul Radu Dumitru.

La vremea respectivă, în 2010, Marian Vanghelie a recunoscut că și-a îngropat rudele în cripta istorică de la Bellu, însă a susținut că a cumpărat locul de veci de pe „piața liberă”, urgent, la scurt timp după ce bunicul său murise.

Radu Dumitru a fost susținut de Vanghelie nu doar la Cimitire, la începutul anilor 2000, ci și la Societatea Feroviară de Turism, în 2009, care avea un patrimoniu important, cum ar fi hotelul Astoria. El a fost impus la SFT, făcând parte din „pachețelul de problemuțe” pe care Vanghelie le voia rezolvate în guvernarea PSD-PDL.

Ulterior însă, ministrul Transporturilor Radu Berceanu l-a schimbat din funcție pe Dumitru, acuzându-l că nu are pregătirea necesară. Hotelul Astoria a fost vândut la un preț mult subevaluat în mandatul lui Ludovic Orban (PNL).

Se tot scoate această poveste cu cimitirele, mă gândeam că poate găsiți ceva mai nou. Eu fac de foarte mult timp consultanță pe fonduri europene, legate de ape. Am două proiecte, unul la Târgu Lăpuș, unul în Argeș. Chiar am învățat destul de multicele. Eu în afară de teologie am terminat și ASE-ul. Am și masterate pe studii economice. Nu știu dacă mai e nevoie acum de expertiză pe ape. Eu am venit pe o funcție de conducere managerială și sunt convins că voi face ceva treabă”, spune Radu Dumitru, întrebat cum va putea gestiona un domeniu cu care nu are nicio legătură, la prima vedere.

„După o săptămână de când sunt aici, am foarte clar definită în cap ideea că această societate trebuie foarte bine scoasă la suprafață, să se știe foarte clar că apa minerală este o substanță de siguranță națională. Chiar vreau să promovăm această temă, pentru că a fost lăsată în paragină și fiecare o trage pe interesul personal. Acest lucru trebuie făcut sub egida statului, bine conservat și dezvoltat, ca să devină un lucru de care se poate bucura tot românul”, a mai declarat pentru gândul Radu Dumitru.

Ce este Societatea Națională Apele Minerale

„Apele Minerale” se află în subordinea Ministerului Economiei, condus de liberalul Daniel Chițoiu. Compania de stat se ocupă cu explorarea și descoperirea de izvoare de apă minerală, de analizele apelor minerale, dar și de exploatarea izvoarelor balneo-climaterice.

Mărci importante de apă minerală, precum Borsec, Biborțeni, Zizin, Tușnad, Bucovina sau Izvorul Minunilor, au concesionat izvoare minerale de la compania de stat sau colaborează cu aceasta pentru exploatarea apelor minerale.

„SNAMR forează, găsește izvorul de apă, îl ține sub analize un an până la trei ani de zile până îl aduce la un standard bun, apoi îl concesionează. Firmele plătesc redevență la mia de litri de apă, ei fac exploatarea. Noi facem prospecțiunea pe zone și descoperim izvoarele. SNAMR are 70% ape balneo-climaterice, noi facem exploatarea și o dăm mai departe la clinicile și spitalele care au nevoie de ele. Restul de 30% este apă minerală potabilă„, face profilul companiei noul director Radu Dumitru.

O altă parte importantă din izvoarele minerale din România se află în subordinea altei instituții – Agenția Națională a Resurselor Minerale.

Harta izvoarelor de apă minerală gestionate de compania condusă de „omul lui Vanghelie”. Click pentru a mări

Aurel Radu, noul „inginer 4” de la metrou

Surse din Metrorex au declarat pentru gândul că noul director Aurel Radu are pregătită aterizarea la conducerea companiei încă din vară, după ce USL a câștigat alegerile locale.

Deși a terminat Facultatea de Transporturi, Radu nu ar fi profesat niciodată ca inginer. Acesta a fost și motivul pentru care, în urmă cu aproximativ o lună, ar fi fost încadrat la Metrorex ca „inginer 4”, adică cel mai neexperimentat inginer, conform nomenclatorului.

Aurel Radu ar fi gestionat restaurante și cantine de-a lungul carierei sale, mai spun sursele gândul. Radu nu a putut fi contactat și nu are publicat CV-ul pe site-ul Metrorex.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide