Daniel Zamfir: ”Incertitudinea politică accentuează criza economică” (OPINIE)

Publicat: 18 12. 2020, 09:57
Daniel Zamfir

De mai bine de 12 luni, România băltește într-o incertitudine politică provocată, în primul rând, de Partidul Național Liberal. Prin jocuri politicianiste făcute în Parlament, PNL a reușit să impună guvernul Orban în noiembrie 2019.

Din prima zi a guvernării liberale, România a intrat în criză. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, vorbea atunci de contabilitate dublă și de incapacitate de plată, iar premierul Orban anunța concedieri masive. Este important de precizat că nu apăruse încă pandemia, iar România venea după patru ani de creștere economică.

A urmat destabilizarea țării, în plină pandemie, cu forțarea alegerilor anticipate. Apoi, lipsa unui plan de relansare economică și numărul mic de teste anti-Covid-19 au lovit și mai puternic economia românească. Acum, după alegeri, România este condamnată la o nouă criză pentru că cei de la PNL-USR-UDMR sunt incapabili să ajungă la un consens.

 O alianță ilegitimă

Marea problemă a alianței PNL – USR – UDMR este că nu are legitimitate. Românii nu asta au votat. Românii au votat PSD, iar liberalii se comportă ca și când au câștigat alegerile. Conflictele din interiorul PNL și, mai apoi, conflictul PNL – USR sunt strâns legate de funcții și de accesul la putere, iar pentru acest lucru sunt dispuși să lase România fără guvern.

Jocurile făcute în aceste zile de Orban, Cîțu, Cioloș, Barna și Hunor arată disprețul lor pentru români. Suntem în plină pandemie, mor zilnic peste 100 de oameni, iar ei negociază funcții din care mai apoi să-și ceară scuze că nu se poate face nimic.

Fiecare zi de incertitudine politică accentuează criza economică, fiecare zi de jocuri politicianiste afectează România, fiecare zi fără premier desemnat crește decalajul leu-euro, fiecare zi de circ mediatic întârzie măsurile anti-pandemie.

Peste trei luni, când premierul ”dreptei unite”, oricare ar fi el, se va plânge de situația economică, să se gândească la zilele acestea irosite și la greaua moștenire lăsată în urmă chiar de ei.