OPINIE. Lucian Romașcanu (PSD): Ministerul Sănătății, între măști la suprapreț și un ministru picat la moțiune

Publicat: 26 06. 2020, 08:33
Lucian Romașcanu

”Situația la Ministerul Sănătății se agravează pe zi ce trece, aproape proporțional cu agravarea pandemiei la nivel național. După o mită la Unifarm intrată în vizorul DNA, dar și în urma unor noi informații legate de contracte ciudate de achiziție de măști sanitare, ministerul pare a fi în pragul colapsului, acum, când românii au cea mai mare nevoie de el.

După ce Nelu Tătaru a picat testul parlamentar, fiind trecută o moțiune simplă împotriva felului în care acesta a administrat pandemia, lucrurile au început să se precipite la Minister, mai ales în urma unor materiale de presă care reclamă că cele 115 milioane de măști achiziționate de Tătaru pentru persoane din categorii defavorizate ar avea la bază un abuz și posibile ițe de corupție. Compania care a câștigat procesul de atribuire a contractului nu doar că a fost înființată recent, dar are un acționariat, cel puțin ciudat, în Cipru, și-ar fi anunțat cu o lună în urmă că are la dispoziție, întâmplător, circa 90 de milioane de măști pentru statul Român. Acuzațiile pun într-o lumină total defavorabilă mandatul lui Nelu Tătaru care a încercat să stingă scandalul Unifarm prin demiterea, foarte târzie am putea spune, a directorului companiei de stat.

Însă, lucrurile nu se opresc aici. Conform wallstreet.ro, cifrele cele mai recente referitoare la cazurile Covid la nivel național sugerează că ne îndreptăm, cu pași repezi, spre un nou vârf al mediei zilnice de cazuri înregistrate la nivel național. Pe măsură ce raportul de noi infectări, comparat la numărul de decese și vindecări, cunoaște evoluții alarmante, mai multe secții ATI din țară, inclusiv cea aferentă spitalului de campanie de la Otopeni, s-au umplut.

În contextul tuturor acestor informații, este evident că Nelu Tătaru este pus din ce în ce mai mult în atenția publică pentru felul dezastruos în care pare să fi gestionat atât pandemia, cât mai ales relaxarea aferentă ultimei perioade, dar și procesul de achiziție a produselor sanitare necesare pentru combaterea virusului. În mod normal, în astfel de perioade, Ministerul ar trebui să fie condus de o persoană asupra căreia nu planează nicio suspiciune de corupție și care se concentrează explicit pe gestionarea domeniului sănătății, în așa fel încât toți pacienții să se bucure de tratament în aceste momente complicate. Însă, actualul ministru pare depășit de situație. Nici dinspre Palatul Victoria nu vine vreo intenție de remediere a situației. Ludovic Orban s-a mulțumit să se declare îngrijorat de evoluțiile statistice de pe frontul Covid 19, dar nu a prezentat nicio soluție pentru actuala situație. Într-un stat guvernat decent, probabil că ar fi fost normal ca cetățenii să fie îngrijorați, iar guvernanții să gestioneze această îngrijorare prin măsuri clare. Doar că, în România, Guvernul pare să fie mai degrabă interesat de manevre de imagine decât de managementul unei situații care amenință sănătatea a zeci de mii de oameni”.

Lucian Romașcanu, senator PSD