Antonescu: „Proiectul Roșia Montană trebuie respins”. Ponta: „N-are rost să o mai lungim”

Antonescu: Proiectul Roșia Montană trebuie respins. Ponta: N-are rost să o mai lungim
Publicat: 09/09/2013, 15:30
Actualizat: 20/03/2015, 04:09

Președintele PNL, Crin Antonescu, susține că proiectul Roșia Montană, adoptat de Guvernul Ponta și transmis în Parlament, trebuie retras sau, în caz contrar, respins. Liberalul a adăugat că nu s-a consultat cu premierul Ponta înainte de a face acest anunț și nici nu a negociat cu acesta. Ajuns de urgență în Parlament, pentru o discuție cu Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, Victor Ponta s-a declarat „surprins” de ieșirea co-președintelui USL și a anticipat că „vom avea procese”, fără însă să încerce să apre proiectul inițiat de Guvern.

„Astăzi, deși discuțiile din Parlament nu au început, am un punct de vedere ferm și definitiv conturat în legătură cu proiectul Roșia Montană. Cred că proiectul exploatării la Roșia Montană nu poate fi susținut, proiectul fie ar trebui retras, fie ar trebui respins. Consider acest lucru nu din motive tehnice, nu pentru că acest proiect nu ar avea șansa să fie fezabil sau util, ci pentru că există consecințe majore care împiedică aprobarea acestui proiect”, a spus Crin Antonescu.

Antonescu: „Nu se poate guverna ignorând strada”

Liderul PNL, care a ținut să precizeze că vorbește în nume personal și nu în calitate de președinte al Senatului sau prezidențiabil al USL, a afirmat că nu susține nici referendumul pentru proiectul Roșia Montană. De asemenea, Antonescu a adăugat că nu se va duce în stradă pentru a fi alături de protestatari.

„Trebuie să avem o susținere publică, dar astăzi constatăm că se produce o scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare care nu poate fi ignorat și care este mai important decât o dată tehnică sau alta. Noi nu legiferăm în funcție de manifestații de stradă, un guvern puternic nu trebuie să ia decizii în funcție de o manifestație sau alta, dar sunt manifestații și manifestații. Nu se poate guverna de pe stradă, dar nu se poate guverna ignorând strada. Nu poate fi ignorat de nimeni”, a afirmat Antonescu.

Un alt motiv pentru care președintele PNL a declarat că va vota împotriva proiectului se leagă de „suspiciunile de corupție”.

„Există o uriașă cantitate de suspiciune nu doar în mediul politic, în online, în opinia publică, că decidenți politici în această chestiune nu ar acționa conform cu interesele publice, naționale legitime. Nu cred că cineva dintre decidenții importanți sunt angajați într-un lobby specific ai Gold Corporation, ca au fost cumpărați. Au zburat acuzații extrem de grave, eu nu am făcut vreodată acuzații. Sentimentul la o mare parte a opiniei publice, suspiciunea că așa ceva s-a întâmpla este un al doilea motiv pentru care e nevoie de stoparea proiectului”, a completat liberalul.

Antonescu a subliniat că se pronunță pentru exploatarea resurselor subsolului, că nu este „un ecologist”, dar că actualul proiect are prea multe „fisuri”. Totodată, liderul PNL a spus că în opinia publică există „sentimentul” că USL își încalcă promisiunile electorale.

Ponta: „Nu vroiam ca eu sau alți miniștri să fim acuzați de subminarea economiei naționale”

În fața camerelor de luat vederi, premierul s-a declarat „surprins”, arătând însă că nu a fost deranjat de Antonescu. „Nu ne-am consultat. Dar nu pot să spun că a făcut foarte rău. Nu mă pot supăra pe Crin Antonescu”, s-a justificat Victor Ponta. Fără a apăra proiectul înaintat de Guvern, liderul PSD a avansat un singur regret: „Poate ar fi trebuit să fie o dezbatere mai lungă”.

La rândul său, Ponta a anticipat respingerea proiectului, chiar dacă PSD este partidul cu cele mai multe mandate parlamentare. „Trebuie votat, în sensul de respins în Senat și în Camera Deputaților. Acum pozițiile s-au spus, n-are rost să mai agităm apele”, a închis el subiectul.

În planurile lui Ponta nu intră nici căutarea unei susțineri în rândul parlamentarilor PSD, premierul explicând că a trimis acest proiect Camerei Deputaților și Senatului pentru ca „miniștrii să nu fie acuzați de subminarea economiei naționale”.

„Și la PSD erau lucrurile împărțite. Dacă e clară majoritatea, n-are rost să o mai lungim. Haideți, la Senat, să închidem cât mai repede proiectul. Oricum vom avea procese, dar nu vreau ca eu sau alți miniștri să fim acuzați de subminarea economiei naționale. Ce rost mai are să facem comisie? S-au horărât liderii politici”, a tras linie Ponta.

După ieșirile publice ale liderilor USL, Senatul, unde proiectul de lege a ajuns, a stabilit termen 11 septembrie pentru avizele comisiilor, urmând ca raportul care va fi supus votului plenului să fie gata până pe 17 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii