Băsescu: România e percepută mai rău decât e în realitate; în UE sunt țări mult mai corupte

Băsescu: România e percepută mai rău decât e în realitate; în UE sunt țări mult mai corupte
Publicat: 16/09/2013, 10:53
Actualizat: 29/07/2014, 18:26

Președintele Băsescu consideră că România e percepută mai rău decât e în realitate și că în UE sunt țări mult mai corupte, în care Justiția e mult mai temătoare să se atingă de oameni politici și, cu toate acestea, România e definită ca având o Justiție ce nu are curaj să se atingă de politicieni.
„Am convingerea că România este percepută mai rău decât este ea în realitate. Realitățile românești sunt mai bune decât descrierea pe care o avem în opinia publică europeană când vine vorba de România. De exemplu, azi România e o țară echilibrată macroeconomic, care are șanse de creștere economică dacă atrage fonduri europene mai mare decât ar putea realiza multe alte țări. România e o țară care are o istorie pentru care merită respectată. România e o țară extrem de frumoasă. România e o țară cu oameni care în general sunt civilizați și educați iar despre noi se știu în UE lucruri mult mai rele și mult mai puțin importante”, a spus luni Băsescu, la Forumul European pentru Diplomație Publică.

Șeful statului a precizat că este convins că în UE sunt țări mult mai corupte decât România, în care Justiția e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici.

„Sunt convins că sunt țări în UE mai corupte decât România. O spun cu responsabilitate și știind despre ce vorbesc. Sunt convins că în UE sunt țări în care Justiția e mult mai temătoare în a se atinge de oameni politici de nivel înalt. Și totuși România este cea definită ca având o Justiție care nu are curaj să se atingă de oameni politici importanți. Deci problema e la noi – cât de credibili suntem în acțiunile noastre și cum ne prezentăm explicând cine suntem”, a adăugat șeful statului.

Șeful statului a precizat că România are de ce să fie mândră de ea și totuși nu reușește.

„Lumea nu poate fi păcălită – și asta e o altă realitate. Aici nu vorbim să facem publicitate unui produs prost spunând că e bun. Nu vorbim de un detergent care nu spală și el trebuie prezentat ca unul extrem de eficient, ci vorbim de o țară care se numește România, care are de ce să fie mândră de ea și totuși nu reușește”, a spus Băsescu.

Șeful statului a arătat că o cauză pentru care România are o imagine mai rea decât în realitate ține de faptul că românii nu cred în ei înșiși.

„Cred că o cauză a unei imagini mai rele decât realitățile noastre e că noi nu credem în noi. Ne-a intrat în cap faptul că pe noi ne conduc alții, pe noi ne conduce FMI, pe noi ne conduce Bruxelles-ul. În realitate, nu facem decât să ne aliniem unor reguli în UE la care am achiesat. Noi am spus că vrem acolo, nu ne conduce nimeni, ne conducem noi înșine după regulile pe care am acceptat să le aplicăm”, a spus Băsescu.

El a arătat că lipsa de credibilitate a României are drept cauză faptul că nu aplică aceste reguli la care a achiesat.
„Lipsa de credibilitate vine când nu aplicăm aceste reguli. Dar în țară, de multe ori, mass-media și politicienii tratează efortul de aliniere la regulile la care toți românii au vrut să achieseze ca fiind semne de slăbiciune. Sau e lipsa capacității politicienilor de a explica că într-o lume globală nu trăiesc singuri. Într-o lume globală regulile scrise și nescrise ale națiunilor democratice trebuie respectate”, a spus șeful statului.

Băsescu a spus că problemele de imagine vin chiar de la români.

„Suntem conștienți de unde vin problemele de imagine pe care le avem – vin de la noi înșine. Marea problemă e cum ne convingem unii pe alții că avem reguli interne. A respecta reguli, a avea abordare internă egală cu cea externă, a-ți respecta angajamentele – sunt parte a unui sistem de credibilizare a țării. Cum să facem, sau cum să explicăm, să ne autoeducăm sau să ne educe cineva că a fi unitari în probleme esențiale de interes național e una din cheile succesului?”, a mai arătat Băsescu.

Președintele a mai spus că România trebuie să își determine acele elemente care o identifică în lumea globală și europeană.

„Românii nu pot fi mândri că avem zece portavioane nucleare și stăpânim lumea, sau că avem gaze să dăm la toată Europa, sau că suntem cel mai mare popor din lume. Dar pot fi mândri de lucruri pe care le au acasă: un popor talentat, un popor relativ bine educat, capabil de efort, o țară frumoasă. Guverne consecvente, punerea intersului național deasupra jocului politic de partid – putem face ca să fim recunoscuți ca o națiune serioasă”, a mai spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Aerostar şi Lockheed Martin deschid primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa, la Bacău
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Dezvăluire BOMBĂ despre Traian Băsescu. Ce a făcut fostul președinte al României
Mare atenție când cumperi cartofi!. Diferențele sunt uriașe și te poți păcăli
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Momentul în care trei tineri români s-au îmbățișat pentru a nu fi luați de ape....
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Arheologii au descoperit graffiti printre ruinele de la Pompeii
×