Cazanciuc: Sunt de acord ca parlamentarii să nu mai fie judecați de Înalta Curte în primă instanță

Cazanciuc: Sunt de acord ca parlamentarii să nu mai fie judecați de Înalta Curte în primă instanță
Publicat: 21/06/2013, 07:13
Actualizat: 29/07/2014, 22:03

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că este de acord cu propunerea, adoptată luni de Comisia de revizuire a Constituției, ca parlamentarii să nu mai fie judecați de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în primă instanță. Întrebat despre propunerea de eliminare a competenței exclusive a instanței supreme de a judeca spețele parlamentarilor, ministrul Justiției a menționat că a fost de acord cu aceasta.

„Am fost de acord cu această propunere formulată de judecătorii Înaltei Curți. Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curți de a reveni ceea ce este și prin denumire – o curte de casație – și anume de a reduce treptat judecata în primă instanță pentru orice categorie profesională, orice formă de demnitate și să se concentreze pe ceea ce înseamnă unificarea practicii”, a spus Cazanciuc.

El a mai arătat că s-a ajuns la o „încărcare artificală” a Înaltei Curți cu cauze care în mod normal se judecă la judecătorie sau la tribunal.

Întrebat dacă reprezentanții instanței supreme au solicitat această modificare, Cazanciuc a susținut că „în cadrul discuției avute cu premierul și conducerea Înaltei Curți a fost exprimată această intenție foarte clară, dorință foarte clară, a Înaltei Curți de a se reduce competența după persoană și de a rămâne doar ca o curte de casație”.

Robert Cazanciuc a subliniat că acest lucru nu presupune că parlamentarii nu vor mai fi anchetați de Parchetul ICCJ, ci că nu va mai fi obligatoriu pentru infracțiunile comune ca acesta să facă urmărirea penală.

„PICCJ face această preluare a unor dosare ca formă de unificare a practicii, ca formă de sprijin pentru acele unități de parchet, unde nu întotdeauna ai suficiente resurse pentru a soluționa anumite dosare. Dacă pentru înfăptuirea actului de justiție este mai ușor să se instrumenteze un dosar la Parchetul General acest lucru cred că trebuie făcut în continuare. Dacă Parchetul General va considera că este mai bine pentru anchetă ca un parlamentar dintr-un județ să fie anchetat la București și nu în acel județ poate fi în continuare o soluție. (…) DNA cu siguranță va rămâne competent să ancheteze orice formă de corupție”, a mai spus ministrul.

Robert Cazanciuc a adăugat că, în ceea ce privește competența instanței supreme, mai sunt și alte probleme, printre care se numără și strămutările.

„Am avut o discuție ca Înalta Curte să decidă strămutările doar în ceea ce privește curțile de apel și restul să rămână la nivelul curților de apel, adică curtea de apel să decidă practic ce înseamnă strămutare pentru instanțele din coordonare. Sunt diverse formule propuse de Înalta Curte pentru a reduce această competență și a se transforma, cum spuneam, în curte de casație”, a mai spus Cazanciuc.

Comisia de revizuire a Constituție a adoptat, luni, un amendament al UDMR prin care este eliminată competența exclusivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție de a judeca spețele parlamentarilor, urmând ca cercetarea acestora să poată fi realizată de instanțele comune.

Membrii Comisiei de revizuire au adoptat cu majoritate de voturi eliminarea din textul Legii fundamentale a prevederii: „Urmărirea și trimiterea în judecată penală (a parlamentarilor, n.r.) se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Astfel, în Constituția revizuită ar rămâne prevederea conform căreia „deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea camerei din care fac parte, după ascultarea lor”.

Catalina Cocolos, [email protected]

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?