Ce i-a îndemnat pe foștii și actualii oameni politici să se întoarcă acasă: „În România se poate face o educație foarte bună / Suntem o țară cu un potențial uriaș” (EXCLUSIV)

Ce i-a îndemnat pe foștii și actualii oameni politici să se întoarcă acasă: „În România se poate face o educație foarte bună / Suntem o țară cu un potențial uriaș” (EXCLUSIV)

Încă de dinaintea formării statului român, generații după generații s-au școlit în străinătate pentru a-și aduce, ulterior, aportul la transformarea României mari într-un stat modern. Fie că vorbim de Viena, Londra, Paris sau orașe din SUA, românii au avut mereu un apetit pentru a învăța la universități de prestigiu. Și o parte dintre politicienii de astăzi și-au făcut studiile în alte țări. GÂNRUL.RO i-a întrebat pe patru dintre ei care sunt motivele pentru care au ales să revină în țară și să se implice în politică, în detrimentul unei cariere internaționale. Totodată, oamenii polici au transmis și câteva mesajele pentru români cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Ioana Petrescu: „M-am întors în România în 2013”

Ioana Petrescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, este absolventă a Universității Harvard din Statele Unite, având și un doctorat în economie la aceeași universitate. În prezent, Ioana Petrescu se află în Statele Unite, la Harvard, la centrul Mosarav-Rahmandi Center for Business and Government.

„Prima data, am plecat la 19 ani pentru studii. E greu de spus de ce, probabil ca am gândit ca orice adolescent, că vreau sa îmi lărgesc orizonturile. A fost greu, nu cunoșteam pe nimeni în SUA și parintii mei nu aveau resurse financiare nici măcar sa îmi platească biletul de avion să mă întorc de sărbători acasă. Dar am luat bursa, am lucrat din primul an de facultate și cu banii câștigați m-am întors acasă cât am putut de des în cei 14 ani si am pastrat astfel legatura cu parintii si prietenii din țară. M-am întors în România în 2013, pentru că mi s-a părut normal să folosesc în țara în care m-am nascut ceea ce am învățat în SUA. Am avut șansa să termin Harvardul, apoi să scriu despre politici publice în Washington și să fiu cadru didactic la Universitatea Maryland. Asta se datorează si faptului că am primit o educație de calitate în țara mea, ca părintii mei si cei din jurul meu au avut grijă de mine și nu în ultimul rând, mi-au insuflat niște principii de viață care m-au ajutat să fac față provocărilor din SUA. Wellelsey College, unde am facut studiile universitare, are un motto: “Non Ministrari sed Ministrare”, mai pe romaneste, „Nu pentru a fi servit, ci pentru a servi.” Și oamenii de acolo se străduiesc sa te învețe că esti privilegiat să fii în această universitate, dar că ai obligația, dupa ce termini studiile, să oferi la schimb ajutorul tău societății”, spune Ioana Petrescu.

În același timp, SUA a devenit pentru mine a doua casă. Am găsit acolo înțelegere și sprijin, atât în cei 14 ani de ședere în SUA, cât și după ce m-am întors în Romania. Universitatea Harvard mi-a creat condiții astfel încat să simt că apartin celor doua lumi în egală masura. Acum am oportunitatea să dezvolt proiecte in Romania și în acelasi timp sa fiu cercetator la Harvard Kennedy School, spune fostul ministru al Finanțelor, Ioana Petrescu.

Ioana Petrescu, mesaj pentru români de 1 Decembrie: „Suntem o țară cu un potențial uriaș”

„Noi, românii, merităm o viață mai bună! Suntem o țară cu un potențial uriaș, greu încercată de-a lungul istoriei. Însă istoria ne-a demonstrat că nu ne lăsăm învinși și am găsit întotdeauna resurse să ne ridicăm și să o luăm de la capăt. La fel ca întreagă lume, ne confruntăm azi cu o grea încercare peste care vom reuși să trecem doar dacă suntem uniți, dacă ne manifestăm grijă pentru cel de lângă noi. Solidaritatea ne va salva atât de această criză sanitară, cât și de alte multe probeme grave cu care ne confruntăm, dar avem tendința să le ignorăm acum, când pandemia lovește atât de crunt. Trebuie să ne manifestăm azi, atât grija față de cel de lângă noi, cât și grija față de generațiile viitoare. Trebuie să respectăm regulile pentru a evita infectarea în pandemie, dar trebuie să impunem și să respectăm reguli care să atenueze efectele încălzirii globale, care pune în pericol viață generațiilor viitoare de români și nu numai. Nu trebuie să ignorăm faptul că întreagă planetă are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea fi o gazdă bună pentru omenire și în viitor”, spune Ioana Petrescu.

Serbastian Burduja : „Eu m-am întors pentru credința că locul meu este acasă”

Sebastian Burduja este doctor în economie și antreprenor. În prezent, acesta este și secretar de stat in Ministerul Finanțelor Publice, vicepreședinte PNL și președinte PNL Sector 1. A studiat la universitățile Harvard și Standford din SUA și a lucrat aproape patru ani la Banca Mondială.

M-am întors în România pe 5 ianuarie 2016, după 12 ani de studii și muncă în Statele Unite ale Americii. Acolo am absolvit Standford și apoi două masterate la Harvard și am lucrat aproape patru. De când m-am întors acasă primesc aproape zilnic întrebarea „de ce am ales să mă întors în România? Care este rațiunea? Lumea mă întreabă și nu găsește niciun motiv pentru care un român s-ar întoarce acasă este o motivație să continui să schimb țara în bine. Eu m-am întors pentru creședința că locul meu este acasă. Aici este rostul de a face ceva, de a lăsa în urmă o țară mai bună. Viața m-a pus în situații în care am lucrat pentru diverse țări, și la Banca Mondială, dar cele mai mari satisfacții pe proiecte legate de România. În trei cuvinte pot spune că aici este acasă”, mărturisește Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja, mesaj pentru români de 1 Decembrie: „Copiii noștri trebuie să învețe în școli sigure”

„Trebuie să facem o țară în care toți românii plecați să se poată întoarce, iar cei de aici să rămână. Asta înseamnă o țară în care să ne putem împlini cu toții visurile. În care copiii noștri să învețe în școli sigure, în care părinții și bunicii noștri să se poată vindeca în spitale curate și în care să ajungem să-i vedem pe cei dragi mai repede având autostrăzi ca în vest”, este mesajul lui Sebastian Burduja.

Mihail Neamțu: „Șansa unor întâlniri extraordinare”

Mihail Neamțu, om politic și scriitor, în prezent și membru PMP, are un doctorat în teologie  la King’s College în Londra și a urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC).

E greu de crezut, dar acum 15 ani, când m-am întors în România, era o febră a optimismului ieșită din comun. În 2004, Traian Băsescu a înfrânt sistemul și nouă ni se părea că o nouă era se naște sub ochii noștri. Cum mentorul meu, profesorul pe care îl îndrăgeam cel mai mult la acea vreme, profesorul Andrei Pleșu, era și consilierul președintelui României și omul care mi-a făcut invitația să mă întorc la studii post doctorale la Colegiul Nouă Europă, eu am acceptat fără ezitare propunerea de revenire de la Londra la București.După aceea, eu am mai avut niște experiențe în străinătate, în SUA în mod special. Am stat câteva luni acolo, dar cum deja mi se născuse un copil, opțiunea plecării din România mi s-a părut că este mult prea îndepărtată de ceea ce am de făcut aici. Am făcut asta cu conștiința unei datorii față de țara care mi-a dat foarte multe. Mi-a oferit șansa unor întâlniri extraordinare în plan profesional, intelectual și spiritual.

Mihail Neamțu, mesaj de 1 Decembrie: „Cred că e nevoie de un liant mai profund”

„Ar trebui să găsim ceea ce pare imposibil, rațiuni pentru a ne iubi unii pe ceilalți și pentru a iubi țara.Cred că fără dragoste nu se poate face nimic. Doar prin ură, dispreț, sau delimitări superioare față de cei care au fost înaintea noastră, nu cred că se poate construi. Cred că e nevoie de un liant mai profund. De aceea sunt și conservator. Eu cred că e un act de dragoste să cugeți asupra trecutului acesteinațiuni. Marile figuri ale trecutului ne pot uni. Le doresc românilor să-și descopere rădăcinile și să descopere simbolurile care nu mor”, spune Mihail Neamțu pentru GÂNDUL.RO.

Claudiu Năsui: „În România se poate face o educație extrem de bună”

Claudiu Năsui deschide lista la Camera Deputaților din partea USR PLUS și este economist specializat în finanțe. A făcut parte din cabinetul Ministrului Finanțelor Publice în cadrul guvernului Cioloș, unde a lucrat la proiecte de transparență bugetară, îmbunătățirea legislației privind investițiile publice și dezvoltarea mijloacelor moderne de plată a impozitelor cu cardul. A absolvit  facultatea de finanțe a universității Paris-Dauphine și a efectuat un Master la universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanțelor.

„Știu că o să sune că un răspuns de politician, dar patriotismul a cântărit foarte mult. Decizia de a reveni în România este cea mai mare decizie pe care am luat-o până acum în viață. Aveam că alternative să lucrez pe piața financiară din Londra, care este cea mai importantă din Europa, ori să mă întorc în țară. Avantajele întoarcerii erau că nu m-aș fi simțit că un străîn, fapt care pentru mine e important. Mi-am dorit că dacă muncesc și creez ceva, asta să se întâmple în țară mea. Nu aș vrea să sune că un mesaj naționalist, este un mesaj patrioticAș vrea să adaug că în România se poate face o educație extrem de bună. Faptul că cineva își face educația în occident, nu ar trebui să însemne că este un om mai bun sau mai apt. Educația ar trebui să se vadă în ceea ce faci, nu să fie doar un aspect de bifat la CV.Mi se pare că există o aroganță a unor oameni care sunt școliți în afară și au impresia că merită tot. Unii dintre ei merită funcțiile pentru care candidează, dar nu simplul fapt că au o diplomă ar trebui să îi ducă acolo, ci calitatea acțiunilor pe care le întreprind”, spune Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui, mesaj pentru români de 1 Dcembrie: „Îi îndemn pe români să meargă la vot. Sper să aleagă altceva.”

„Un gând de unitate și de a duce la bun sfârșit ceea ce a început în decembrie 89′. Cred că cel mai bun lucru care i s-a întâmplat României în ultima sută de ani este Revoluția din 1989, atunci când am scăpat de un regim odios și de un sistem falimentar, care ne-a adus numai disperare, sărăcie și mizerie, mai puțin nomenclaturii favorizate politic. Îi îndemn pe români să meargă la vot. Sper să aleagă altceva”, spune Claudiu Năsui pentru GÂNDUL.

 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
O româncă din WTA, hărțuită și jignită incalificabil: `Ești mai bună la sex decât la...
Atac NEMILOS la adresa Ralucăi Turcan: Vrea să ne ducă la cimitir. Cine a făcut...
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Norvegia lansează o anchetă după decesul a 23 de bătrâni care au primit vaccinul Pfizer:...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Ce au ajuns câștigătorii Românii au talent. Cine a reușit în viață și cine a...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide