Conflict total între Guvern și DNA. Ministrul Justiției anunță că va sesiza CCR în cazul Belina. „Inițiativa a pornit de la Executiv”

Conflict total între Guvern și DNA. Ministrul Justiției anunță că va sesiza CCR în cazul Belina. „Inițiativa a pornit de la Executiv
Publicat: 28/09/2017, 09:44

„În primul rând țin să precizez că: inițiativa redactării și sesizării a CCR a pornit din Guvern și nu de la ministerul Justiției, nu de la ministrul Justiției. În al doilea rând am citit și eu o afirmație absolut incorectă, care cu siguranță nu îmi aparține, că s-ar fi solicitat considerarea HG ca și OUG, ca și legile. Este imposibilă o astfel de afirmație, pentru că au regim juridic, efecte, emitenți diferiți. Vă asigur că afirmația este absolut incorectă și închei acest subiect. Dacă se pune problema redactării unei sesizări în numele Guvernului, fiți de acord că ministerul Justiției este de acord să redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face începând de azi dimineață.

Vă rog să recitiți comunicatul DNA în care se spune că decizia CCR din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabilă numai pentru ordonanțe și legi, nu pentru hotărâri de guvern. Enunțul în sine este corect, principiul este absolut incorect, pentru că prin decizia precedentă CCR a decis că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituționalitatea”, a declarat Toader.

Ministrul Justiției a explicat că instituția care trebuie să verifice dacă există sau nu un conflict juridic sau de natură constituțională, dacă o lege respectă sau nu Constituția este CCR, nu Înalta Curte, aceasta din urmă pronunțând decizii referitoare la conținutul normei și la modul în care ar trebui făcută practica ei unitară.„Noi vorbim despre sesizarea CCR care să verifice dacă există sau nu un conflict în acest sens”, a precizat Toader.

Întrebat când va fi făcută, concret, această sesizare, ministrul Justiției a replicat că transmiterea efectivă a documentului este de competența Guvernului, dar că draftul va fi redactat la Ministerul Justiției și, cel mai probabil, va fi gata chiar luni. Despre sesizarea DNA către CSM pe marginea declarațiilor făcute tot în subiectul Dosarului Belina, Toader nu a vrut să comenteze, apreciind că ar trebui să fie întrebați cu privire la acest aspect cei care au considerat că este oportun să facă o astfel de sesizare.

Miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a prezentat o opinie premierului Mihai Tudose, ca bază pentru o eventuală sesizare a CCR, potrivit căreia miniștrii nu pot fi trași la răspundere penal pentru oportunitatea promovării hotărârilor, acestea fiind asimilate legilor și ordonanțelor.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a prezentat premierului Mihai Tudose o opinie potrivit căreia hotărârile de Guvern să aibă același regim cu legile și ordonanțele în ceea ce privește analiza de oportunitate”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, opinia presupune exonerarea de răspundere penală pentru oportunitatea aprobării unei hotărâri de guvern.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a exclus posibilitatea ca Executivul să conteste la Curtea Constituțională deschiderea dosarului Belina în care sunt vizate vicepremierul Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat de un jurnalist dacă există posibilitatea ca ministrul Justiției, în numele Guvernului, să atace dosarul Belina la CCR, președintele Senatului a răspuns: „Nu ministrul Justiției are dreptul… Sesizarea poate să fie făcută de primul ministru în numele Guvernului sau de președinții Camerelor.”

Chestionat în continuare dacă s-a decis cine va face sesizarea CCR, Tăriceanu s-a mărginit să spună „Eu nu fac parte din Guvern”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, întrebat dacă ancheta DNA în cazul Shhaideh-Plumb este similară celei privind OUG 13, că în BPN s-au adus argumente privind asemănarea, el arătând că trebuie analizat dacă există elementele unui posibil conflict constituțional între Guvern și DNA.

Întrebat dacă ancheta DNA în cazul Shhaideh-Plumb este similară cu ancheta privind OUG 13, Dragnea a răspuns: „Au fost argumente aduse, este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunității”.

„Am vorbit și azi, am spus și eu și domnul Tăriceanu – poate și Guvernul, nu știu – trebuie analizat dacă situația actuală poate constitui elementele unui conflict juridic de natură constituțională între două puteri ale statului. Nu știu la ora asta, nici domnul Tăriceanu nu știe. Domnul Tudorel Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere în sensul acesta, dacă va veni din partea Guvernului. Și noi o să ne consultăm cu specialiștii cu care ne consultăm în astfel de situații”, a adăugat Dragnea, întrebat despre posibilitatea sesizării CCR în această speță.

După ancheta procurorilor DNA privind aprobarea OUG 13/2017, CCR a decis că Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Potrivit deciziei CCR, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu putere de lege.

Procurorii DNA au făcut referire la aceeași decizie a judecătorilor CCR, precizând că se aplică doar legilor și ordonanțelor de urgență, nu și hotărârilor de guvern. „În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor și ordonanțelor de urgență și nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern”, se mentiona într-un comunicat DNA.

Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, miniștri în guvernul Mihai Tudose, sunt implicate în ancheta DNA privind modul în care insula Belina a ajuns, printr-o hotărâre de Guvern, în administrarea societății Tel Drum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?