CONSTITUȚIA USL. Documentul negociat de Victor Ponta și Crin Antonescu luni seara

CONSTITUȚIA USL. Documentul negociat de Victor Ponta și Crin Antonescu luni seara
Publicat: 28/05/2013, 15:52
Actualizat: 29/07/2014, 21:59

Liderii USL au negociat în această seară, în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, viitorul proiect al Constituției, care va fi depus mâine în cadrul Forumului Constituțional. Amendamentele propuse de USL stabilesc prerogativele președintelui, Guvernului și Parlamentului, dar și modul de alegere a conducerii CSM. De asemenea, au fost introduse două cazuri speciale când Parlamentul poate fi dizolvat.

Alegeri prezidențiale devansate cu o lună

Crin Antonescu a propus ca data alegerilor să fie între 1 aprilie și 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o lună alegerile prezidențiale din 2014.

În urma negocierilor, s-a stabilit că partidul care are cel mai mare număr de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar președintele nu are dreptul să o refuze. Liberalii au dorit să introducă în Legea Fundamentale și varianta „partidul sau alianța”, dar la insistențele președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a optat pentru varianta simplă cu „partidul”. Ulterior, cel nominalizat la funcția de prim-ministru trebuie să realizeze o majoritate în Parlament.

La moțiunile de cenzură, Opoziția vine cu propriul prim-ministru

În cazul moțiunilor de cenzură, acestea vor purta denumirea de moțiune de cenzură constructivă, cei din Opoziție fiind obligați să vină în Parlament și cu propunerea pentru funcția de prim-ministru.

În cazul moțiunilor simple în care se cere demisia ministrului, aceasta se votează în plenul reunit și, dacă se constată o majoritate, ministrul este demis.

Referendumul pentru demiterea președintelui

Referendumul pentru demiterea președintelui poate duce și la dizolvarea Parlamentului, dacă se înregistrează la vot o majoritate de voturi împotriva propunerii de demitere.

Ponta și Antonescu au discutat ca în viitoarea Constituție să se prevadă ca Parlamentul să fie dizolvat dacă nu se poate realiza o majoritate în 30 de zile de la prima încercare de învestire a Guvernului.

În cazul Curții Constituționale, liderii USL au convenit ca atribuțiile acesteia în ceea ce privește analizarea constituționalității hotărârilor Parlamentului să vizeze doar situațiile în care sunt afectate valori sau principii consituționale.

Cum s-a tranșat problema reprezentării la Consiliul European

Premierul va reprezenta țara la Consiliul European, cu excepția cazurilor în care se discută probleme de securitate și politică externă a Uniunii Europene.

Mandatul președintelui revine la patru ani

Mandatele președintelui și al Parlamentului vor fi de patru ani, iar președintele va purta titulatura de șef al statului. Liberalii au propus, prin Crin Antonescu ca alegerile să aibă loc în perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, pentru a se evita organizarea alegerilor iarna. Parlamentul va fi bicameral , format din Camera Deputaților cu maxim 300 membri și Senat, ca reprezentat al regiunilor. Cei din PNL ar dori ca votul pentru alegerea Parlamentului să fie pe liste.

De asemenea, s-a stabilit că Guvernul își poate angaja răspunderea o singură dată pe sesiune, iar Ordonanțele de Urgență vor trebui să vină în Parlament în maxim cinci zile pentru a fi discutate.

În cazul remanierilor guvernamentale, președintele nu va mai avea nicio posibilitate de respingere a celor propuși, Parlamentul, prin comisiile de specialitate, urmând să dea un aviz persoanelor desemnate.

Problema CSM

Liderii USL au stabilit ca președintele CSM să fie ales din rândul judecătorilor, iar numărul de membri ai CSM urmând să fie mărit de la 19 la 21.

De asemenea, interceptarea telefonică și a corespondenței se poate face doar cu ordin judecătoresc, doar în cazurile speciale fiind necesar doar acordul procurorului, dar acesta va trebui să obțină mandat de la judecător în 48 de ore.

Liberalii au propus ca rectificarea bugetară să fie stabilită de Parlament, lucru respins de Victor Ponta și PSD.

Articolele care se referă la dreptul de proprietate nu vor fi modificate, dar Victor Ponta a insistat să depună un amendament în nume personal privind confiscarea mașinilor folosite la infracțiuni.

Cei din PNL au insistat și pentru reducerea atribuțiilor prefecților, care ar urma să nu mai conducă instituțiile deconcentrate, ci doar să urmărească legalitatea actelor administrative. De asemenea, atacarea hotărârilor Consiliilor Locale și Județene în instanțe de către prefect nu va duce la suspendarea acestora, ci vor fi judecate cu celeritate.

Premierul Ponta a propus ca mandatul de reținere să fie de 48 de ore, dar propunerea a fost respinsă de cei din PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York