Cum a ajuns Băsescu să semneze pactul cu Ponta: Nu ambasadele mi-au spus

Cum a ajuns Băsescu să semneze pactul cu Ponta: Nu ambasadele mi-au spus
Publicat: 17/09/2014, 23:54

„Eu nu l-am declinat niciodată, l-a declinat Victor Ponta”, a spus Traian Băsescu, întrebat, într-o emisiune la TVR 1, dacă pactul de coabitare mai este în vigoare.

El a afirmat că orice declarație a sa sau a premierului „este procesată în orice Cancelarie”. „Pot să vă spun că oricine ar spune: Noi, de afară, noi, ambasadele, i-am spus președintelui să facă un pact cu Ponta, eu îi spun că e un mincinos. Nu a existat”.

Șeful statului a continuat: „A fost vorba despre o soluție găsită de mine, cu consilierii mei, la Președinție, prin care, după neîncrederea uriașă instalată în vara lui 2012, să probez că, totuși, omul acesta, care a încălcat toate regulile democrației, a fost capabil să își pună semnătura pe un angajament. L-am și distribuit, pentru că eu știu cât de rău era văzută România. Toți spuneau: Domnule președinte, vă știm, dar ceea ce s-a întâmplat la dumneavoastră în țară în vara lui 2012 e de neconceput”.

Traian Băsescu a făcut comparație cu situația din Franța, unde președintele Hollande a ajuns la un minimum de încredere și a precizat că, „dacă parlamentarii francezi ar avea minte cât Călin Popescu Anton Tăriceanu, inimă zburdalnică, cu siguranță, ar propune o suspendare, dar acolo sunt oameni politici care respectă Constituția”.

Președintele s-a referit la Călin Popescu Tăriceanu, spunând că „îi place de el, pentru că este zburdalnic”.

„Când mă uit la el, că arată ca un pensionar, și îl duce capul la suspendări, nu îți vine să crezi”, a mai comentat șeful statului.

Acordul de colaborare instituțională a fost încheiat cu acele instituții cu care era important ca România să lucreze în continuare și care l-au susținut pe președintele Traian Băsescu la momentul suspendării din 2012, și nu cu șeful statului, care era doar un „mandatar”, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta.

Ponta a precizat că textul documentului a fost scris de consilierul prezidențial Iulian Chifu și „corectat” de Radu Stroe și Liviu Dragnea.

El a arătat că prin semnarea acordului s-a transmis un semnal de către noua putere rezultată în urma alegerilor că parteneriatul acestor instituții cu România va fi păstrat și nu se va ajunge din nou la o nouă criză politică internă, dar a punctat faptul că, după un an și jumătate de la semnarea acordului, dintre cele patru persoane prezente atunci la semnarea documentului, una spune că a fost o păcăleală, alta susține că nici nu a fost acolo, iar a treia este în justiție și nu poate vorbi.

„Eu sunt singurul supraviețuitor din cei patru prezenți la semnarea acordului, m-am și gândit dacă nu cumva mi l-am semnat singur în ambele părți”, a adăugat, ironic, Ponta legat de semnarea acordului de colaborare cu președintele Traian Băsescu în decembrie 2012.

Șeful Guvernului a făcut aceste afirmații la Biblioteca Națională, cu ocazia lansării unei cărți denumite „STATUL SUNT EU! Un raport asupra politizării justiției românești”, scrisă de profesorul universitar Alexandru Radu și lectorul universitar Daniel Buti.

Premierul Ponta a declarat de mai multe ori în ultimele luni că la semnarea acordului de colaborare instituțională cu președintele Traian Băsescu au fost prezenți Crin Antonescu, atunci lider al PNL, și Liviu Dragnea.

În luna august, după ce președintele Traian Băsescu a declarat că Victor Ponta este un politician „mai slab” decât el și că l-a păcălit pe acesta să semneze pactul de coabitare, premierul Ponta i-a transmis o scrisoare lui Băsescu, în care i-a precizat că pactul de coabitare nu mai este valabil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Europa, tot mai săracă față de SUA
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto