Cum au aruncat primăriile din București cu 650 de milioane de euro. Metode și exemple de cheltuire aberantă a banilor publici

Redactor:
Clarice Dinu
Primăriile din București au cheltuit în șapte ani nu mai puțin de 2,71 de miliarde de lei, adică peste 650 de milioane de euro pentru întreținere și amenajare parcuri, spații verzi și locuri de joacă. Altfel spus, fiecare locuitor al Capitalei a contribuit cu aproape 300 de euro la plătile angajate de administrațiile locale pe care, în parte, Curtea de Conturi le-a calificat în ultimul raport ca fiind supraevaluate, mărite artificial și chiar nelegale, prejudiciul constatat fiind de 14,8 milioane de lei.

Ani de zile primăriile au tocat milioane pe amenajările spațiilor verzi, fiind plantați sute de mii de arbori și arbuști care s-au uscat în nici trei luni sau care au fost achiziționați la prețuri de 100 de ori mai mari de la un an la altul sau de la un parc la altul. Prețuri aberante au fost și în cazul florilor unde din cauza faptului că societățile care derulează contracte de amenajare spații verzi nu sunt și producătoare s-a ajuns ca adaosurile practicate să fie de până la 2000%. Astfel, trandafiri achiziționați cu 5,5 lei bucata au fost revânduți cu 28,5 lei, iar crizantemele de la 12 lei au ajuns la 310 lei bucata. Plăți uriașe au fost constatate și în cazul achizițiilor de bănci, coșuri de gunoi, amenajarea locurilor de joacă, salubrizare sau paza parcurilor.

39 de milioane date pe copaci care s-au uscat în trei luni. Cât costă o magnolie în Parcul Romniceanu și una în Pecineaga

Auditul Curții de Conturi a reținut în foarte multe cazuri că arborii sau arbuștii plantați au fost înlocuiți în anul următor sau chair după perioade mai scurte, constatându-se plăți ineficiente de 7,1 milioane de lei. Cea mai gravă situație s-a înregistrat la sectorul 3, unde s-a constatat degradarea, în 2012, a nu mai puțin de 89.158 de arbuști în valoare de 4,4 milioane de lei. În același an, administrația locală a plantat sute de mii de arbuști din speciile taxus baccata, ligustrum și hibiscus care s-au uscat în foarte mare parte, în cazul celor de pe aliniamentul Theodor Pallady, în doar trei luni de la plantare. Aceeași soartă au avut-o și cei plantați în 2013, care nu au fost înlocuiți pe cheltuiala furnizorului și care nu au avut o garanție. Chiar și așa plățile au fost făcute la durate foarte scurte de timp. „Suma plătită, doar pentru achiziționarea de flori, arbori și arbuști, fără cheltuielile de îngrijire a materialului dendrofloricol, de către Sectorul 3 în anii 2011 și 2012 a însumat 39.514.000 lei, rezultând astfel că Sectorul 3 a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate și dezinteres față de banii contribuabililor”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Tot la sectorul 3, s-au constatat diferențe uriașe la prețul de achiziționare a arborilor. Astfel, în perioada 2007-2010 au fost plantați 4.506 platani și tei. Dintre aceștia 2.042 au fost achiziționați la un preț între 20 și 30 de lei bucata, în perioada 2007-2008. În următorii doi ani au fost cumpărați și plantați alți 2.464 însă prețul de achiziție a fost între 1.559 și 2.419 lei bucata, de 100 de ori mai mare decât în anii precedenți.

La Sectorul 4, în 2010, inspectorii nu au găsit în teren plante perene și rulouri de gazon în valoare de 354.000 de lei, care figurau în acte, conducerea primăriei motivând că acestea au fost furate sau s-au uscat din cauza condițiilor climatice. Tot aici, în 2008 s-a făcut o amenajare peisagistică de 263.000 de lei care a fost înlocuită total un an mai târziu, sub pretextul lucrărilor de modernizare. O altă situație înregistrată la sectorul 4, a fost cea a unei lucrări de amenajare de peste 1 milion de lei, constând într-un sistem utomatizat de irigații, arbuști și rulouri de gazon, efectuată în 2008 și distrusă în 2010 ca urmare a lucrărilor de supralărgire pe Șoseaua Berceni.

Situații similare au fost constatate și la sectoarele 1 și 2 unde au fost deteriorate în proporție de 50%, respectiv 100% spațiile verzi amenajate în zona Aviatorilor, respectiv Șoseaua Fundeni. 

La sectorul 6, odată cu reabilitarea Pasajului Lujerului, a fost defrișată întreaga suprafață verde amenajată la intersecția cu Iuliu Maniu, 2 milioane de lei cheltuiți în perioada 2007-2009 devenind astfel cheltuială neperformantă.

La sectorul 5, o altă situație aberantă. Prețurile de achiziție pentru arbuștii și copacii plantați în două parcuri amenajate în aceeași perioadă, marte 2008, au costat uneori și de peste 100 de ori mai mult. Astfel, Magnolia x Soulangiana 150 a avut un preț de 35 de lei pentru Parcul Pecineaga și 405,7 lei pentru Parcul Romniceanu. La fel și picea pungens glauca globosa al cărui preț a fost 35 de lei în primul caz și 198 de lei  în cel de-al doilea.

Mobilier la prețuri uriașe: o bancă luată cu 3.890 de lei

Nereguli au fost sesizate de Curtea de Conturi și în cazul cheltuielilor efectuate cu mobilierul urban, bănci și coșuri de gunoi, unde prețurile de achiziție au fost mult diferite.

Astfel, prețul minim pentru o bancă a fost de 415 lei, la sectorul 2, în vreme ce la sectorul 3 prețul a ajuns să fie de nouă ori mai mare, respectiv 3.890 de lei. La celelalte sectoare,prețurile au variat între 600 de lei, la sectorul 4, și 2.300 la sectorul 1. Per total, prețul mediu la nivelul Bucureștiului a fost de 1.879 lei pentru o bancă.

 

Situația asemănătoare și în cazul coșurilor de gunoi. Potrivit raportului Curții de Conturi, sectorul 2 a plătit pentru un coș prețul de 225 de lei, iar sectorul 1 1.370 de lei, de aproape șase ori mai mult. La nivelul întregii Capitale, prețul mediu pentru un coș de gunoi a fost de 721 de lei.

Prețuri exorbitante pentru spațiile de joacă

Diferențe uriașe de preț au fost constatate de Curtea de Conturi și în privința achizițiilor realizate pentru locurile de joacă. Astfel, prețul pentru un balansoar variază de la 927 de lei, la sectorul 3, la 12.750 la sectorul 1.

 

La fel și în cazul jucăriilor pe arc. Prețul minim de achiziție s-a înregistrat la sectorul 4, 2.612 lei , în vreme ce la sectorul 1 prețul a fost de cinci ori mai mare, respectiv 11.500 de lei.

Diferențe uriașe la salubrizarea parcurilor

Costurile pentru salubrizarea parcurilor relevă diferențe uriașe între sectoare. Astfel, spre exemplu pentru salubrizarea parcului Lumea Copiilor din Sectorul 4,  unde serviciul este în regie proprie și delegare, costul anual mediu anual a fost de 0,31 de lei pe metru pătrat. În cazul sectoarelor 1,2,3 și 6, administrate de ALPAB, costul mediu anual a fost de 26 de lei pe metru pătrat, adică de 83 de ori mai mare.

Costuri ridicate la plățile cu paza parcurilor

la nivelul ALPAB au fost efectuate plăți pentru paza spațiilor administrate de 62,2 milioane de lei pentru perioada 2011-2014, reprezentând 25% din totalul plăților, deși acest serviciu  nu reprezintă unul din obiectele principale de activitate ale societății. Mai mult, în funcție de suprafața spațiilor verzi și a plăților anuale efectuate, există diferențe semnificative între sectoare. Spre exemplu, Sectorul 6 a plătit anual în medie 7 milioane de lei, mai puțin decât Sectorul 2 care are o medie de 9 milioane, însă raportat la spațiile verzi în administrare cotul a fost mai ridicat, în medie 3,5 lei pe metru pătrat față de 2,7 la sectorul 2.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide