Cum s-au câștigat alegerile pe listele suplimentare. Primar: „N-a fost turism. Foarte mulți străinaci din ăștia au case la noi în comună”

Publicat: 09/11/2014, 11:57

În cifre absolute, turismul a avut, în primul tur de scrutin pentru prezidențiale, o zi bună. O afluență de turiști indică listele suplimentare de la secțiile de vot la Băile Felix (Bihor), unde au votat, într-o singură secție, 1083 de alegători aflați în trecere, ridicând prezența pe listele speciale la 81%, dar și la Geoagiu Băi, în Hunedoara, unde turiștii au fost 564, de trei ori mai mulți decât localnicii de pe listele permanente. Căutată în prima săptămână din noiembrie a fost și marea. La Techirghiol au votat 599 de alegători cu buletine în altă locallitate, la Costinești 149, iar la 2 Mai, 186. Pe mulți ziua alegerilor i-a prins la băi: 616 la Sovata (Mureș), 836 la Băile Herculane (Caraș-Severin), 260 la Băile Tușnad (Harghita), 51 la Câineni-Băi, în Brăila, și chiar 39 la Băile Drânceni din Vaslui.

Din datele electorale, agroturismul se arată însă a fi și mai căutat. Dincolo de centrele universitare sau marile aglomerații urbane – București, Cluj, Iași, Timișoara sau de județele căutate permanent de turiști – Brașov, Prahova – listele suplimentare au abundat de cetățeni din altă localitate mai ales în Ifov, Dolj, Olt și Argeș. Raportată la numărul localnicilor care au venit la vot, prezența pe listele suplimentare permanente din afara marilor orașe universitare a fost peste media națională de 12% în Ilfov, Sălaj, Mehedinți, Giurgiu, Olt, Călărași, Vâlcea, Tulcea, HUnedoara, Dolj, Gorj, Teleorman, Caraș-Severin și Bihor.

Statisticile finale ale BEC arată că 1.126.284 de alegători români au votat pe liste suplimentare, dintre aceștia doar 161.262 prezentându-se în secții din străinătate în care nu există liste permanente. Restul de 965.022 au votat în țară, numărul secțiilor în care prezența celor veniți din alte localități a depășit 30% fiind de aproape 700 din cele 18.553.

Votul pe liste suplimentare. Ponta câștigă din „agroturism”, Iohannis în marile orașe

Tradus în rezultate la urne, turismul electoral l-a favorizat mai ales pe candidatul PSD. Scorul final, luând în calcul toți alegătorii, a păstrat clasamentul. Victor Ponta s-a poziționat mai bine decât Klaus Iohannis atât în urban, cât și în rural, strângând mai multe voturi decât contracandidatul său în 4.786 din cele 8.223 de secții din orașe și în 7.515 secții din cele 10.330 din sate.
Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

În aproape 700 dintre acestea, prezența pe listele suplimentare a însemnat mai mult de 30%, atingând, în unele cazuri și 81%. Numărul cel mai mare de votanți pe astfel de liste pe care s-au putut înscrie toți cei care nu se aflau pe 2 noiembrie în localitatea de domiciliu, este de departe asociat centrelor universitare și marilor orașe. Aici, datele îl arată drept câștigător, în comparație cu Victor Ponta, pe Klaus Iohannis în 133 din cele 166 de secții.

Raportat la numărul de localnici care au venit la vot, secțiile rurale în care prezența pe listele suplimentare a sărit de 30% este însă de peste 3 ori mai mare decât în urban. Aici, rezultatele îl plasează pe Victor Ponta deasupra lui Klaus Iohannis în 349 din 517 secții.

Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

Studiu de caz, Giurgiu. Un succes electoral cu „străinaci” cu case în provincie și „bătrâni veniți în week-end la țară”

Harta „suplimentarelor” scoate în față, pe lângă Olt, Călărași, Ilfov sau Cluj, județul Giurgiu, acolo unde PSD i-a obținut lui Victor Ponta cel mai bun procent național: 61,3%. De la Clejani la Singureni, listele suplimentare din Giurgiu au scăzut rar sub 100 de votanți fără buletin de localnic, mergând spre câteva sute. La Călugăreni, 633 de nume apar pe listele suplimentare – un sfert din cei 2699 care au venit să voteze. La Mihăilești, 741 din 6041.

La Joița, 439 din 1715 au venit din altă localitate. Ei sunt, cum le spune primarul Constantin Tănase, ex-liberal trecut de curând la PSD, „străinacii”. „Comuna noastră e foarte aproape de București și s-a întâmplat ca mulți cetățeni din București să voteze la noi. Nu s-a făcut turism, nu s-a făcut nimic. Doar foarte mulți străinaci din ăștia care au case la noi în comună, dar n-au renunțat la buletinul de București”, explică primarul din Joița afluxul.

Din primărie, rezultatul „corect, civilizat” – Ponta – Iohanis 402 la 160 de voturi într-o secție și 397 la 251 în doua – nu poate fi pus la îndoială. „Au fost toți cuminți. La noi se votează corect, civilizat, oamenii sunt cuminți. Le e frică acum. Nu vedeți că se urmărește fiecare mișcare? Cine-și mai bagă pielea la saramură?”, invocă primarul, anecdotic, frica de procurori.

Nimeni, e gata să garanteze, de la câțiva kilometri distanță, primarul din Herăști. Ion Cicireagă a fost și a rămas la PSD. De când se știe, prin Herăști n-a prins picior de turist electoral. Cel puțin, nu din partidul său, firește: „La mine n-au fost niciodată turiști electorali. Poate în 2009, de la ceilalți, că era miza mai mare. Acum nu”. Cei 231 de cetățeni votanți pe listele suplimentare din 992 sunt, e un lucru cert, „foști muncitori la uzine care nu și-au mai schimbat cărțile de identitate de București”. „Herăști se află la 35 de kilometri de București și avem foarte mulți cu cărți de identitate de București rămași de pe vremea comunismului. Ca să nu-I dea afară de la fabrică și să îi trimită la CAP și-au făcut carte de identitate în București, dar ei sunt născuți aici, au stat aici tot timpul. Am vreo 400-500 de locuitori care nu au carte de identitate de Herăști, stau fără forme legale. Și în 2009 am avut 223 pe listele suplimentare”, face un calcul scurt primarul Cicireagă.

La Herăști, scorul a fost, pentru partid, mulțumitor: Ponta a scos 581 de voturi, Iohannis 156.


Localitățile cu cel mai mare număr de votanți pe listele suplimentare din Giurgiu. Sursa foto: Google Maps

Ca și la Iepurești unde au ajuns 431 de „străinaci” din 1331 de votanți. Ca la Hotarele (351 din 1771 pe liste suplimentare), ca și la Singureni (390 din din 1947 votanți din altă localitate). Peste tot a câștigat, în primul tur, PSD. Imediat după alegeri, Victor Ponta a mers să-i felicite personal pe primari. Primul, pe Florin Nidelea din Clejani. În urma succesului electoral, primarul Nidelea nu e însă de găsit. În locul lui viceprimarul Costică Constantin explică și cum s-a umplut comuna de votanți „suplimentari”. „Au fost (473 din 2343 votanți pe liste suplimentare, n.red.) pentru că sunt foarte multe personae mai în vârstă din București întoarse la casele părintești, dar care și-au păstrat cartea de identitate pe București. Iar o parte din ei sunt oameni mai în vârstă care și-au petrecut week-end-ul la țară. La noi nu s-a făcut niciodată niciun turism și nici n-a fost vreo constrângere. Oamenii au votat ce au crezut. În turul doi, o să ieșim la fel de bine”, e sigur vicele primarului Nidelea.

„La fel de bine” înseamnă 1925 de voturi pentru Ponta și 146 date lui Iohannis.

Campionii „suplimentarelor”

Așa cum era de așteptat, în număr de voturi, grosul listelor suplimentare vine din București, acolo unde au venit la vot 111.627 de alegători cu domiciliul în altă localitate. Pe locurile următoare apar județele Cluj, Timiș și Iași, mari centre universitare. Dacă Ilfovul a devenit în ultimii ani locul în care s-au mutat, în ansambluri rezidențiale sau în cartiere de vile, bucureșteni care nu renunță la buletinul de Capitală, iar Prahova este o destinație turistică permanentă, primele județe care ridică semne de întrebare în privința voturilor pe listele suplimentare ar fi Dolj, Olt și Argeș.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

Dacă însă se ia în calcul prezența pe listele suplimentare în comparație cu numărul total de alegători care au venit la vot, 16 județe sunt peste media națională de 12%. Între acestea și Sălaj, Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Gorj, Teleorman al căror potențial turistic nu s-a făcut în ultimii ani remarcat.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

La mobilizare pe liste suplimentare, județele campioane – cu cele mai multe localități în care s-a votat pe liste suplimentare în proporție de peste 30% – sunt Cluj, Hunedoara și Mureș, urmate de Sălaj, Bihor și Mehedinți.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

Votul din străinătate. Unde a câștigat Ponta și în ce țări l-a depășit Iohannis

Exclusiv pe liste suplimentare s-a votat în diaspora. În cele aproape 300 de secții de votare au reușit să își exprime opțiunea în primul tur de scrutin 161.262 de români. Rezultatele arată că în cele mai multe secții din străinătate (257 din 294) Iohannis a fost favoritul electoratului din afara țării. În statele cu cele mai importante comunități de români, candidatul ACL a câștigat în 48 din cele 51 de secții din Italia, în toate cele 38 din Spania și în cele 22 din Statele Unite. A pierdut însă în primul tur în 16 din cele 21 din Republica Moldova.

În Afganistan, acolo unde se află încă trupe românești în misiune NATO două secții l-au scos câștigător pe Klaus Iohannis, iar a treia pe Monica Macovei, favorită de asemenea în Australia, Cuba, Findanda, China, Peru și Slovenia.

Victor Ponta în schimb a câștigat în Republica Moldova, în Coreea de Nord, în Brazilia, în Olanda, în Pakistan, în două secții din Italia și în Zimbabwe.


Grafic Gândul. Sursa informațiilor: rezultatele finale anunțate de BEC pentru secțiile de votare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×