Cum se vede de la Cotroceni amânarea raportului MCV: „Când ești trimis să-ți rezolvi problemele speciale, nu mai stai în primul rând al decidenților UE”

Cum se vede de la Cotroceni amânarea raportului MCV: Când ești trimis să-ți rezolvi problemele speciale, nu mai stai în primul rând al decidenților UE
Publicat: 29/10/2012, 22:40
Actualizat: 19/03/2015, 08:22

Amânarea până „undeva în ianuarie” a raportului suplimentar prin care Comisia Europeană își propusese să clarifice inițial până la sfârșitul acestui an măsura în care statul de drept este respectat în România este văzut la Palatul Cotroceni ca un semnal de neîncredere. Șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a explicat pentru gândul că decizia Comisiei Europene era cunoscută, la nivel neoficial, de mai multă vreme și echivalează cu recunoașterea „incapacității României de a participa cu drepturi depline la luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene”. Costurile politice ar merge, în opinia sa, de la pierderea unei poziții avantajoase în negocierea fondurilor europene pentru următorii ani până la amânarea intrării în Schengen.

„Poți să rămâi în jurul mesei, dar când se pune problema unor decizii importante, cum este bugetul Uniunii Europene, cum sunt fondurile de coeziune și cele pentru agricultură, dacă ești trimis să-ți rezolvi problemele speciale, abia după ce o faci mai poți să te așezi în primul rând al celor care iau deciziile. România nu se poate aștepta la același nivel de exprimare ca toți ceilalți până nu clarifică această situație care a dat frisoane Uniunii Europene în vară”, consideră Diaconescu.

În opinia consilierului prezidențial, amânarea raportului suplimentar „nu este un semnal bun”, iar legătura cu alegerile din decembrie „e cât se poate de directă și de clară”. „E un mesaj destul de clar: alegerile din România fie ar putea fi influențate de acest raport, fie ar genera comentarii politice în legătură cu concluziile raportului. Indiferent cine vor fi cei care vor ajunge la guvernare după alegeri, trebuie să arate că au înțeles situația și fac ca acest întreg să fie redresat. Până când aceste repere care țin de funcționarea staatului de drept nu sunt restabilite, în relația cu UE plecăm cu un deficit de încredere. Iar semnificațiile de natură politică se regăsesc în rezervele partenerilor noștri de la Comisia Europeană în ceea ce privește gradul de pregătire politică a României față de anumite decizii, de la libera circulație, la intrarea în Schengen”, spune Diaconescu.

Comisia Europeană trebuia să prezinte „până la sfârșitul anului” un raport suplimentar pe MCV privind România, potrivit exprimării din ultimul raport a anunțat însă astăzi că din luna iulie, în care erau menționate și 11 puncte de îndeplinit de către partea română în privința respectării statului de drept. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anunțat astăzi însă că „raportul nu va veni decât în luna ianuarie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună