Cum vor fi reduse salariile din ASF. Nicula: „Va fi o surpriză”. Dăianu: „Ce cred eu nu contează”

Cum vor fi reduse salariile din ASF. Nicula: Va fi o surpriză. Dăianu: Ce cred eu nu contează
Publicat: 25/03/2014, 20:35
Actualizat: 23/03/2019, 12:10

Peste aproximativ o lună vom avea în Parlament o nouă formă a legii de înființare a ASF, care va aduce un nou plafon de salarizare, atât a conducerii executive, cât și a simplilor funcționari, a anunțat președintele comisiei de buget-finanțe a Senatului, Cosmin Nicula. Potrivit acestuia, la sfârșitul lunii aprilie se vor întocmi atât raportul anchetei privind primele și salariile foarte mari încasate de board-ul ASF, dar și modificări la OUG 93/2012, de înființare a autorității. Întrebat la ce nivel vor fi reduse actualele salarii, Nicula a precizat că va fi o surpriză.

„Trebuie să ținem cont de o singură directivă a UE, care nu ne îngrădește să asigurăm un cadru corect și acest lucru îl vom face până pe 30 aprilie, când sper să avem o formulă finală și a raportului, și a propunerilor de modificare a ordonanței de la baza ASF. Nu știu, vom vedea, o să fie o surpriză. Nu la nivelul BNR, mult mai jos. Nu vă dau încă cifre. Va fi o analiză complexă a salariilor boardului și a funcționarilor”, a declarat Nicula, la finalul audierilor.

La prima sa audiere în cadrul comisiei de buget-finanțe, președintele interimar al ASF, Daniel Dăianu, a anunțat că a propus reducerea salariilor executivilor cu 30%, măsură adoptată ulterior printr-o decizie a Consiliului autorității. Acum, Dăianu a încercat să explice că, pe de o parte, experții din cadrul autorității trebuie să beneficieze de venituri mai mari, „care să-i motiveze”, iar pe de altă parte ar trebui împăcată și opinia publică.

„Trebuie făcut în așa fel încât, chiar dacă vă supăr cu ce spun acum, grija trebuie să fie nu atât pentru executivi, ci pentru experții din ASF, ei trebuie remunerați astfel încât gândul lor să fie numai la ceea ce au de făcut și cu bună credință să-și onoreze mandatul. Deciziile nu sunt ușoare, vedeți și dvs câte controverse sunt, acești oameni trebuie să aibă mintea limpede, trebuie să își pună pregătirea la dispoziția unei autorități care ea însăși are o misiune dificile”, a afirmat Dăianu.

Totodată, el a afirmat că, la primele audieri, din cauza salariului său de 12.800 de euro „l-a încercat un sentiment de disconfort”.

Întrebat dacă acum, când are cu 30% mai mic, adică aproape 9.000 de euro, „îl mai încearcă sentimentul de disconfort „, Dăianu a evitat să răspundă, explicând că, în raport cu salariile din BNR, nu este un salariu mare, în timp ce comparativ cu salariul unui profesor universitar este net superior.

„Sigur că, în raport cu cât câștigă un profesor universitar, este net superior, este un salariu care te poate pune pe gânduri, atunci întrebarea este dacă am făcut bine dacă am acceptat o asemenea poziție. Salariul meu a fost stabilit printr-un contract colectiv de muncă, dvs puteți să judecați dacă salariile noastre au fost excesive. […] Reperul a fost remunerația de la BNR, Parlamentul poate să judece și altfel. Ce crede Dăianu nu contează în aceast moment, nu ce a crezut Dăianu a fost luat ca reper în actul constitutiv al ASF cu referire la salarizare”, a mai spus Dăianu.

La începutul lunii martie, președintele interimar al ASF a spus că salariul său de 12.800 de euro i-a provocat un „disconfort teribil” și le-a cerut iertare cetățenilor pentru situația creată.

„Actul normativ de înființare a stabilit un standard și poate dacă nu ar fi stabilit, salariile ar fi fost altele, poate substanțial inferioare. Este o lecție amară pentru toată lumea. Eu am returnat acele prime și admit că și colegii mei vor face asta. Disconfortul a fost teribil și am făcut acest gest, într-un fel cer iertare cetățenilor pentru că pentru un salariu pe care îl am, nu printr-o decizie arbitrară a mea, ci printr-o decizie colectivă care a avut în vedere un act normativ de înființare”, a declarat Dăianu, după primele audieri din comisia de buget- finanțe a Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice