Proiectul de lege privind pensiile magistraților, semnat de cei patru lideri ai coaliției, Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, a fost votat miercuri în plenul Camerei Deputaților. Astfel, s-au înregistrat 259 de voturi „pentru”, 1 vot contra, 25 de abțineri.
UPDATE:
Pasul următor este ca proiectul de lege să ajungă în dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz.
Proiectul prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților până în 2045, când va ajunge, treptat, la 65 de ani.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Una dintre măsurile din acest proiect este aceea a scăderii plafonului de calcul pentru pensiile de serviciu ale magistraților, de la 80% la 65% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimii doi ani înainte de pensionare.
„Pentru personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, proiectul are în vedere ajustarea procentului care stă la baza stabilirii cuantumului pensiilor de serviciu, de la 80% din baza de calcul, cât este în prezent, la 65%, determinând reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu și cel al pensiilor de asigurări sociale de stat”, se arată în expunerea de motive.
Totodată, proiectul vine cu reguli noi în ceea ce privește vârsta de pensionare a magistraților.
„Se propune că, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani”, scrie în expunerea de motive.
În acest moment, magistrații pot ieși la pensie indiferent de vârsta pe care o au, dacă au muncit 25 de ani. Totuși, legea mai prevede și o creștere eșalonată a vârstei de pensionare. Inițiatorii își doresc ca până în anul 2045 să se ajungă în situația ca un magistrat să se pensioneze la vârsta de 65 de ani.
Proiectul a trecut marți prin Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, acolo unde a primit raport de adoptare. Amendamentele depuse de USR au fost respinse. Inițiativa a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Camera Deputaților este prima cameră sesizată.
FOTO: Mediafax / Andreea Alexandru
CITEȘTE ȘI:
Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc